Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

KJ: Elitism i skolan?

I Jentins blogg om dotterns val inför gymnasiet så kunde man läsa om den generella bilden bland folk om den utbildning ( eller snarare sagt eleverna som går den.) som Jentins jänta valt. Saker som elitism och sekt tas upp och att gemene man tycker att folket där anser sig vara för mer än andra.

 

Det gick en hel del sådant snack om Programmet jag gick på
Stagneliusskolan i Kalmar. Visst hade det samlats en hel hög sköna
intressanta typer som jag skulle vilja beskriva som "doers" i Klasserna
med höga intagningspoäng  men beskrivningen av oss från de andra
eleverna på skolan som var "Djävla Elititiska Strebertyper som sitter där
på sina höga hästar" tycker jag inte stämde in. Jag tror de flesta som gav uttryck för den åsikten hade sökt men inte kommit in på internationella grenen, alternativt inte vågat söka. Bara en tanke.

 

Angående den elitistiska delen så kan jag
bara konstatera att t o m jag gick ju den internationella grenen. Drygt
70% av undervisningen skedde på engelska och jag som kämpat mig till
ett drägligt engelska-betyg i nian. Men de där "elitistiska" typerna gav mig en hjälpande hand. Jag kan med stolthet medela att de fick sig ett gott skratt mer än en gång tack vare mina fumliga försök att få saker rätt.

 

Klasserna var också välfyllda med folk som redan innan gymnasiet varit engagerade i alla möjliga aktiviteter. Så när man började gymnasiet så engagerade sig många i elevkåren t ex. En kille i min klass satt som ordförande för kultursektionen hela sin gymnasietid, sedan blev han "Madame Reuter" i morgonpasset ( Hur nu det hör ihop?). De flesta har man nog inte märkt av så mycket efter gymnasiet men jag tror vi alla lämnade Stagg med en känsla av att man skall våga ta risker och sticka fram hakan för emellanåt så blir resultatet riktigt djävla bra, det svartsjuka skitsnacket  bakom ryggen är en smäll man får ta men man behöver inte tycka om det.

 

Men sekt-mentalitet? Det är ju inte något som är unikt för klasser med höga intagningskrav eller andra unika egenskaper, utan kan hittas hos vilken grupp som helst där man passar bra ihop och kämpar mot samma mål. Är det inte bara så att man slänger till med stämpeln "sekt" när man inte gillar en grupp människor av kanske helt andra anledningar?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Du har rätt i att det ofta finns stereotyper kring den typen av skolor, men ofta tror jag kritiken riktar sig mot personalen och styrelsen på dessa skolor, som lovar guld och gröna skogar, trots att de allra flesta ändå måste plugga på universitet eller liknande för att nå den position som de kanske har fått intrycket av att de skulle kunna få direkt efter gymnasiet. Man är ung och i många fall väldigt trött när man börjar gymnasiet. Särskilt om man har jobbat till sig så höga betyg som krävs för att komma in på en sådan skola, och jag ställer mig frågande till om det är värt att pressa sig så hårt som dessa skolor antagligen kräver, när man bara går på gymnasiet. Det är möjligt att man har fördelar, men jag är rädd för att man pressas för hårt.