Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Pod/audio-cast del 1

Eftersom vi lever i den sorts värld där fler vet vad en podcast och en pod är än audiocast så använder jag väll ordet podcast hädanefter i texten. Men här går inget( Here goes nothing) : Vi börjar med en ganska oteknisk bit.

För innan du börjar spela in bör du ha bestämt dig för vad du ska göra. Det blir lättare så. En podcast behöver inte vara en och en halv timme med "ett gäng sköna människor" som många av mina "kollegor" verkar tro. För hur jag än har sökt så finns det inga tidsgränser eller formatgränser för podcasts.

Själv hade jag en idé för ett inslag i komisk krönikeform på 3-5 minuter som jag ville göra och när funderat tillräckligt på den så kände jag att jag vill ju få ut det här till folk som är vänliga nog att lyssna. Så en podcast verkade vara det mest logiska. Just när jag funderade kring detta så nämnde en bekant att han skulle vilja ha något sådant inslag till sitt radioprogram... Jag tror det har lyssnare. Så nu började exprimenterandet just för att jag ska kunna fixa detta utan att behöva låna radiolive-studion.

Vi kan titta lite på mjukvara. Audacity är ett ljudredigeringsprogram som de flesta av er säkert har tillgång till. Det är alldeles utmärkt. Jag kommer testa Ardour lite senare själv men Audacity har visat sig lätt att sätta sig in i och få jobbet gjort. För att spela in ljud så har jag ibland kopplat en mick via en ljudanläggning in i datorn. Kopplar man en extern mick och tycker att ljudet blir lite dåligt( svagt ) så beror det oftast på att mickrofonen i fråga behöver förstärkas. Laptops med inbyggda mickrofoner har ofta bra ljudupptagning i dessa så om du tycker det låter bra, kör på det. Ibland spelar det mer roll ifall du sitter i ett rum med betongväggar än att micken är av dålig kvalitet.

En av mina mickar här hemma är en Hama digital stereo... När du slutat skratta åt den märkningen av en i högsta grad analog hårdvara så kan vi gå vidare till vad jag använder den till. Den har jag för att spela in via min smartphone. Min gamla iPhone har jag t ex Fire Studio på. Det viktigaste är inte just vilken app du använder utan du ska kunna föra över ljudet till din dator lätt för vidare redigering. Så till min Sony Xperia ska jag kolla efter en app som då kan spara till dropbox. Så har du en smartphone har du en mobil inspelningsstudio. Det gällde även dumbphones men hur som..

Jag bryter här och nästa gång tänker jag skriva om själva inspelningen, vinjetten och bakgrunden.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Men varför kopplar jag en extern mick till telefonen som ju har en... Mest för att kunna placera micken där den behövs utan att behöva rigga telefonen där.

Mindes LP-radio när jag läste detta.

http://radio.linuxportalen.se/

Men där fanns inga audiocast längre.

Vill minnas att det även direktsändes från LP-LAN (Hack-a-ton) i Lund, det var lite mer livat på LP förr.

I övrigt önskar jag lycka till hoppas jag på länkar.

kimjohanssons bild

 LP-radion var kul. Finns det någon svensk nördcast att rekomendera?