Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Podcast/Audio-cast del tre - vinjett o ljud

Detaljer kring hur du jobbar med mjukvaran kan vi lämna därhän, de flesta av er kan tillräckligt för att fixa det. Vad jag tänkte gå in på nu var detta att din pod bör ha någon slags vinjett. Till min egna p/a-cast har jag helt enkelt bara spelat in mig uttalandes namnet på inslaget och sedan manipulerat ljudet. Den bit som återanvänds till varje inslag är sedan sparat som egen ljudfil. Så någonstans har jag då ett bibliotek med ljudklipp som jag kan använda till lite av varje. T ex en signal som jag lägger in för att upplysa lyssnaren om att avsnittet börjar/slutar. Ja, det är hundens pipleksak nu. Första avsnitten renderade jag ett ljud till. 

Vinjetter bör vara så långa att lyssnaren uppfattar dem men inte så långa att lyssnaren tröttnar och känner ett behov att spola förbi. Men varför inte bara börja avsnittet med en gong-gong-signal och sedan prata? Hm. Det går ju. Vinjetter ska mer som förbereda lyssnaren på vad du senare kommer göra i ord och musikform. Min vinjett är 4 sekunder och med tanke på att hela programmet är mellan 3 och 5 minuter långt känns det logiskt. 10-20 sekunder för ett entimmes-projekt kanske är försvarbart om det fyller en funktion.

Något som skapar atmosfär är att ha lite mer ljud än bara röster i en tom tyst lokal. Jag har valt att av rättighetsskäl använda ett sämre stycke ukulelemisshandel som jag själv spelat in som jag sedan lägger som bakgrundsljud på varje avsnitt. Ljudklippet i fråga hade jag redan satt låg volym på när jag exporterade ljudet så det behöver jag inte bry mig om att justera när jag klipper ihop mina avsnitt. 

Om ni är några stycken som sitter och pratar så är det ändå en bra idé att lägga på ett ljud i bakgrunden.. Men kanske inte spela det i "studion" medan man spelar in. Det skulle försvåra klippprocessen.