Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ta mig till er ledare

Förra året så tog jag tag i något som legat i bakgrunden och tryckt sedan flera år. När jag tänker efter har jag väll märkt det som barn redan att det var något som inte stämde i min relation till andra människor. Men när jag blev vuxen började jag få vissa misstankar men hade ingen aning om hur jag skulle gå tillväga för att få svar eller om det var någon idé.  Fram till förra året då jag hade fått nog. 

Jag ville veta. Varför rör det ihop sig för mig på jobbet? Varför blir jag trött snabbt under vissa förutsättningar? Varför har jag som en tröskel inombords för att få saker gjorda? Varför känns det som att jag är ifrån en annan planet. Hur ska jag göra i social situation A, B eller C? 

Efter ett par månaders utredning vid psykiatrin i Värnamo så fick jag i alla fall ett svar. Aspergers syndrom och ADD. 

Kanske ingen större överraskning. 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag misstänker att vi alla som har teknik som intresse har en släng av de där diagnoserna. Min omgivning har bett mig gå en utredning flera gånger, men jag är rädd. Rädd för att veta och rädd för att få mediciner som får mig att inte vara jag. Jag vill vara jag!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Många gånger kan det säkert vara befriande att få veta om det är något. Kanske kan vetskapen göra det lättare att hantera, när man vet varför man reagerar på ett visst sätt i en viss situation?

Du kommer definitivt inte bli itvingad några mediciner, utan det avgör du själv. Jag känner personer som ätit mediciner men slutat med dem för att de tycker att de blev för påverkade.

Numera är väl KBT (Kognitiv beteendeterapi) ett vanligt verktyg i sådana här sammanhang också, och säkert värt ett försök om man känner att man behöver hantera sin bokstavskombination på något sätt.

kimjohanssons bild

Dig själv kommer du fortsätta vara. Som jag ser på asperger så är det mer som en förklaring till hur jag är, rentav som en del av mig. Som många sagt, "Skulle de utveckla en medicin som tog bort det så skulle jag inte ta den för det är en del av mig." Aspberger medicineras inte dock. 

Fördelen med att få diagnosen var att jag fick hjälp med att organisera mig efter hur jag fungerar och fick ett gäng handfasta råd för hur jag ska undvika kaos o missförstånd på jobbet. Samt att någon enstaka kollega inte suckar lika djävla högljudt längre när jag gör något... "Udda". 

ADD fick jag själv välja att testa concerta för. Den låga dos jag testade tog mest bort det här bruset av tankar som spårar ur så att jag kan koncentrera mig mer på det jag kan och vill göra och det som jag behöver göra. Det är på den balanserade nivån där jag får fortsätta vara kaotiskt kreativ men under mer ordnade former. Jag har märkt att det påminner om när jag haft en lugn och trygg tillvaro och har jobbat väldigt metodiskt med sådant som gör att jag mår bra. ( Dopamin-reglering, är vad det handlar om). 

Ingen kan tvinga dig till att gå en utredning men om du går och känner att det är något som verkligen ligger bakom uppmaningarna så kan det vara en god idé. 

jonasbjorks bild

Jag har löst många av mina problem genom att använda min kalender slaviskt. Så fort jag får veta en tid eller händelse jag behöver komma ihåg skriver jag in det i min kalender, som påminner mig om det när det är dags. Sen är jag lite missbrukare av att-göra-listor. Men det händer fortfarande att jag glömmer bort saker, och jag skäms varje gång.

Har upptäckt att jag har svårt för längre samtal (mer än fem minuter), efter ett tag in i samtalet är mina tankar någon annanstans och jag har ärligt talat ingen aning om vad motparten pratar om.

Skumt är det, men jag känner mig inte onormal, kanske lite annorlunda. Men inte onormal.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Under tiden som visheten växer med åren, nåja viisheten kanske det är.

Så känner jag att de flesta människor borde ha en bokstavskombination av akronymtyp på en liten platta på framsidan så att man vet om det är värt att prata med dem.

En sak är alldelse säker.

 

Vi är alla olika, och även detta skiljer sig åt genom tiden.

 

Som någon sa  " Var dig själv!" Javisst men vem är jag då?

 

Så känn dig inte ensam eller utanför, jag uppskattar att känna dig! Säger Lasp

kimjohanssons bild

Jag uppskattar din uppskattning och jag uppskattar att känna dig med. 

Det här med att vara sig själv är svårt men jag beslöt mig för att följa mina instinkter och göra det som faller sig naturligt för mig själv snarare än att försöka passa in efter att första året på gymnasiet.