Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Överflöd

Efter ett ca 10 års användande av linux från till, fast numera till 99% måste jag kunna säga att jag är en erfaren användare av  linux...

Jag försöker så gott jag kan för att försöka få folk att börja använda linux istället för windows, oftast leder det till ett "NEJ!!! Jag vill inte ha sån skit". Varför e det så? Linux e ju inte skit, inte enligt mig i alla fall. Det är hur naturligt som helst för mig, jag tänker inte längre i windows-miljö typ: Öh! var la jag den filen nu då, just det, den ligger ju i c:\spel\rott\here.exe.

-Andreas, medans du jobbar helgen kan ju jag ta hem din laptop å installera Ubuntu på den om du vill, så slipper du ditt sega windows?

-Ja krippa, gör det, är så jäkla irriterad på att allt går slött nu.

Han fick sitt Ubuntu, fan vad bra det var tyckte han. Det gick en månad: - krippa, du får ta bort den här skiten, jag är inte tillräckligt intresserad av datorer för att kunna ha linux. Inget funkar ju!!!

Han syftade mest på bankID och Spotify samt att han fick frågetecken-tecken vid vissa utskrifter.

För att kunna få linux mer populärt bland "vanliga" användare så måste det ske en förändring av dom mest användna applikationerna och tjänster som "vanligt" folk använder, det känns som att tex compiz-buggar prioriteras mer än viktigare saker. Men för mig, som kan lösa många problem(det är bara kul) tycker ju att det är bra att tex compiz-buggar löses. Men "vanligt" folk bryr sig inte om det grafiska, tror tex att min tjej inte skulle se skillnad på win 3.1 och vista, bara hon kan msn:a och betala räkningar så är hon nöjd!

Mycket tänkbar situation: "Jag är trött på att betala microsoft massa pengar för att kunna använda min dator, har hört att linux e gratis och dom flesta program är oxå gratis....Men vilken distrubution ska jag välja då? Jag tar en titt på www.distrowatch.org, det kanske hjälper mig lite. OJ, här finns det över TREHUNDRA distrubutioner att välja mellan, HJÄLP, fan när jag inte visste att det fanns något som kallades linux så var det lättare att välja, fanns ju bara ett val".

Jag(krippa) kan mycket väl tänka mig att det uppstår många såna här situationer runt om i världen, hur i helsike ska min stora dröm bli verklighet? Tänk att en dag att få läsa i media: "Linux har gått om Microsoft", vilken skön känsla! Men så länge det finns en miljard distros så är det en omöjlighet. Folk vill inte ha så många alternativ. Linux kommer ALDRIG gå om "billy", så länge det finns så mycket att välja på. Tänk om 300 distar skulle slå ihop sig, då tror jag att det skulle börja hända saker, det är den enda lösningen, tror jag iaf.

print("Tack för mig")

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jeffs bild

Vad vinner du på att övertala någon som glatt och nöjt kan betala sina räkningar och chatta med sina vänner, i det existerande system denne redan använder, till att överge det fungerade systemet för ett system som de varken är intresserade av eller troligtvis behöver?

Det finns inget egenvärde i att hela världen skall använda Linux.

Linux kommer aldrig att ersätta Windows och det är inte heller meningen.

print STDOUT "End transmission.";

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

danjeels bild

Tänkte skriva samma själv..

Om jag fick välja mellan 300 olika smaker av Linux eller att Linux fanns på 98% av alla skrivbord i världen så skulle jag välja första alternativet.

jonasbjorks bild

Spotify går både att installera och köra direkt i Ubuntu, om man har WINE installerat. Dubbelklick på ikonen installerar.. Men hur vet man att man måste installera WINE först?

BankID är ett stort skämt idag. Hundra olika lösningar och knappt något som fungerar. Dessutom lurar skatteverket på folket att det är bra för DIG att DU deklarerar elektroniskt. DU får dina pengar innan midsommar om du e-deklarerar med BankID som suger. Yippi! (ja, jag e-deklarerade - i Windows).

300 distributioner? Jag tror det är över 400. Skitbra ju! Hur mycket som helst att välja på. Orkar man inte välja kan man alltid köra Ubuntu, det har jag hört fungerar. Kanske Mint, som är Ubuntu fast med ett nytt tema (nya färger) och lite paket installerade från början så man kan titta på piratkopierad divx-film utan "problem".

Jag var i samma läge som du en gång. Ville frälsa världen. Världen ville inte bli frälst. Så jag kör Linux och är lycklig, de andra kan ha sina problem med sina datorer. Tills den dagen program XYZ inte är viktigare för dem än att ha en dator som "fungerar" kan de köra Windows. Jag bryr mig inte, för det är inte min dator, inte min tid och mitt liv..

std::cout << "Tack för mig också, på återseende!" << std::endl;

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

krippas bild

Det är just det jag menar, hur fan ska den "vanlige" veta att man kan köra Spotify med Wine, säg mig det, helt omöjligt, det finns inte, vaddå Wine? vad är det, måste jag köra ett program för att köra ett annat program osv bla bla bla... Det går inte, svensson vill bara "köra på" utan massa exter. Thats it!!!

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

Charlies bild

Ja, Svensson vill köra på. Men laddar man ner Spotify-klienten från en Linux-burk har dom faktiskt varit vänliga nog att länka till en instruktion...

Kristians bild

Det står på spotifys hemsida http://www.spotify.com/en/help/faq/wine/ Men windowsanvändare har vant sig vid att bara klicka OK/Next vad helst som ploppar upp utan att läsa vad som står

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Marcuss bild

Vill du bara köra en dist rekommenderar jag dig att köra "Red Flag Linux"... Snacka om att ta bort det fina med linux.

Jag tycker inte att man ska lägga tid i att försöka konvertera folk, det är bara dumt. Jag frågade min pappa en gång vad han tyckte om linux (ubuntu 6.10 för stunden) vilket han blev imponerad av. Gratis office och mjuka fonter. Men han ville inte köra det fullt ut, han hade suttit med windows sedan 3.0 och tyckte att det skulle bli för mycket att lära om sig. Fair Enough! Jag frågade honom inte igen, men han är åandrasidan fortfarande intresserad om linux, men om det är för att han måste som papparoll eller inte vet jag ej:-).

 

krippas bild

Inte "DU", jag har inga problem med linux alls, jag skrev här på grund av mina funderingar å frusration. Det MÅSTE bli "lättare" för "vanligt" folk

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

jeffs bild

Varför måste det bli lättare för "vanligt" folk?

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

krippas bild

för att folk vill ha det lätt. Fan, Spotify funkar ju inte efter min installation...Ok, kör du linux eller? Ja!. Ok då måste du installera ett program som heter wine. Jaha, ok...:Människan söker på google: install spotify on ubuntu, det kommer upp en miljards miljarder olika sätt. Har man windows så är det inga problem alls... Jag klarar å fattar hur man gör, men inte min mamma tex!

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

jeffs bild

Du missar poängen: Varför måste Linux bli "enklare" för att någon som egentligen inte bryr sig om Linux inte kan installera Spotify i Ubuntu?

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

krippas bild

Det var inte det jag vill komma fram till, jag vill att linux ska bli störst, för att det är så jättebra, men det går inte så länge det är på det sättet som jag har beskrivit. Vad jag kan läsa av din text så skiter du fullständigt hur det går för linux. Du har din kunskap, du klarar dig, det är huvudskaken va? Det är svårt å bry sig om något man inte förstår, det är det linux måste bli bättre på, eller ubuntu, linuxMint, suse, fedora, debian, slackware, gentoo..., MEN VA FAN, va många linux det finns, vilket ska jag välja, gentoo kanske, näjae, mandriva e nog bra...eller ska jag testa xubuntu, kubuntu, MEN, finns det flera Ubuntu, ok, jaja, nu blir det mycket lättare å välja...Det finns för många options, jag skiter i detta, jag kör b_gwindows IGEN!!!

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

krippas bild

(Inte jag(Krippa)alltså, men en tänkbar windowsanvändare tänker nog så)

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

jeffs bild

Nej, jag skiter inte fullständigt i hur det går för linux, eftersom jag själv använder linux dagligen och beror på det för många av mina dagliga funktioner - därmed har jag ett personligt intresse i att se att linux fortsätter utvecklas och frodas. Det innebär dock inte att jag fått för mig att linux är svaret på alla världens problem eller något som passar alla eller bör passa alla.

En länk att läsa till morgonkaffet imorgon, innan du ger dig ut på ytterligare en dag av FOSSfanatism: http://linux.oneandoneis2.org/LNWswedish.htm

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

fredentofts bild

Har man installerat spotify så har man installerat wine, hur fasen ska spotify-installern annars köras?

Och när man laddar ner spotify möts man av följande:

som leder till:

som leder till en installationsinstruktion, så var för googla en massa?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

hoths bild

Linux har idag en marknadsandel på, i bästa fall kanske en(1)% och ett OS med en sådan andel kan alla som utvecklar program och tjänster riskfritt strunta i. Konsekvensen för oss som använder Linux blir då att de program som vi gärna vill använda inte fungerar för oss. Allt gnäll över hur dåligt Spotify, BankID med flera fungerar är ett bevis på detta.

Men, ökar andelen för Linux till en väsentligt större andel så kan inte de som utvecklar program och tjänster strunta i Linux. För att nå dit så krävs ett enträget arbete att locka fler att köra Linux. Så då måste vi få fler att våga testa och byta till Linux.

Därför måste Linux bli enklare för "vanligt" folk.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Det finns MÅNGA som utvecklar program för linux, det är en mycket attraktiv platform, men då gäller det i huvudsak servertjänster, inbyggda system och tekniska beräknings/visualiseringssystem

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

hoths bild

Ja, du har helt rätt. Det är där Linux idag har sin största marknad och det räcker ju inte alls för att locka nya användare som främst förväntar sig ett bekvämt skrivbords-OS. Marknaden för detta är ju närmast oändligt mycket större än för all serve och liknande verksamheter. Skulle Linux mirakulöst ta 100% av icke-skrivbordsystem så skulle det fortfarande inte bli en stor sammantagen marknadsandel. Skall Linux växa och bli stor så måste Linux även vara ett gångbart alternativ på skrivbords-datorer.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Det är det Smile Jag använder Linux på min skrivbordsdator!

FoHs bild

Fast som jag försökte förklara i ett inlägg nedan så är det ju i det här fallet (åtminstone inte med den information som framkommer i huvudinlägget, möjligtvis att frågetecknen kan vara en bugg då) Linux som är problemet, och att Linux måste bli enklare. Linux var tydligen så pass enkelt så att det fick lovord, men det var vid försök att använda tredjepartsprogram egentligen utvecklade för Windows-plattformen som problemen uppstod. Och vad kan "Linux" göra åt det? Du är inne på samma spår, att tredjepartsutvecklaren ska fixa det själv men att det måste finnas ett incitament i form av fler användare för att de ska bekymra sig om det (just Spotify och BankID är iofs två saker som åtminstone börjar röra sig i rätt riktning). Det är ett moment 22 kan tyckas, men jag tror lösningen ligger i att informera de användare man "värvar" till Linux om vad de kan förvänta sig att få att fungera. Om man använder idel lovord över vad Linux kan klara av (det är lätt hänt) så är sådana här situationer dömda att uppstå. Nya användare bör vara inställda på att kompromissa en aning, och framförallt ska de inte "luras" att tro att Windows-program fungerar på Linux.

jeffs bild

Om jag får tillägga till den sista raden i ditt inlägg: Nya användare skall inte luras att tro att Linux är Windows.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

FoHs bild

Ja, precis Smile Linux är inte ett gratis-Windows.

jeffs bild

Det är det jag försöker påpeka för OP, men det verkar inte riktigt gå fram...

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

uffe_nordholms bild

Jag tycker precis tvärtom! Det är idag alldeles för enkelt för "vanligt folk" att använda datorer, och det skapar problem.

Ett exempel hämtat från mitt tillfälliga arbete som mellanstadielärare: jag kom in i datasalen på skolan och skulle skriva ut några papper. Det satt redan en annan lärare där, som upplyste mig om att skrivaren inte fungerade. Men det var "lungt", hon hade ringt efter kommunens tekniker, som skulle komma om tre dagar (!). Det var inte snabbt nog för mig, så jag tittade på skrivare, och upptäckte att den gnällde på papperstrassel. 20 sekunder senare började skrivaren spotta ut allt som låg i utskriftskön...

På vilket sätt är detta relevant? Jo i att min kollega hade för lite kunskap om datorer: hon kunde inte ens läsa texten på skrivarens display, och göra något med ledning av den. Hade hon kunnat bara lite mer hade hon inte varit panikartat rädd för att läsa på skrivarens display, och kommunens tekniker hade inte behövt avsätta tid för att lösa ett i grunden trivialt problem.

Ur mitt perspeltiv är lösningen på problemet (för det är ett problem, tycker jag) att se till att det faktiskt krävs lite kunskap för att kunna/få använda datorer. På samma sätt som det krävs kunskap för att få köra bil, eller hantera skjutvapen yrkesmässigt, eller agera som revisor. Genom att se till att "vanligt folk" måste ha lite kunskap om den maskin de använder kan man se till att slippa en hel del triviala problem, och med lite tur botar man en hel del säkerhetsbrister samtidigt.

Dock kan jag hålla med om att en del saker 'vi' Linuxnördar tycker är vardagsmat är sådant som ytterst få "vanligt folk" vill hålla på med. Och de bör också få slippa dessa moment. Men det är en oerhört svårdragen gräns...

FoHs bild

Men det förstår du väl att skrivare måste bli bättre för "vanligt folk"! Förslagsvis ska de ha en gummiklubba installerade som bankar in lite sunt förnuft i användarens skalle när denne inte bemödar sig med att läsa enkla instruktioner Wink

Ibland är det precis som att folk förväntar sig att operativsystem/datorer via en telepatisk länk ska ge användaren all kunskap den behöver för att använda systemet. Något eget kunskapsinhämtande är förstås uteslutet.

Marcuss bild

Om jag skall vara helt ärlig så tycker jag att om man är helt inkompetent med datorer och inte kan läsa sig till något själv bör man köra OSX och inte Linux. Enklare OS än OSX finns inte, den löser allt till en, men hur kul är det? Smile. Jag trivs väldigt bra med att linux fortfarande är "ett roligt os" och inte affärskritiskt ur den synpunkten att idioter skall kunna sitta bakom spakarna och förvänta sig att allting är lika självklart som att öppna dörren innan man går igenom den.

Så, nej till nya användare som ändå inte är villiga att lära sig något.

uffe_nordholms bild

Jag vet inte vad det var som gjorde att just den kollegan inte ville/vågade/kunde öppna locket på skrivaren, dra ut pappret som hade fastnat och sedan stänga locket igen. Ur min synvinkel är det helt klart BDU-fel (eller PEBCAK, om det passar bättre...).

Och tyvärr är denna person långt ifrån den ende jag stött på med samma inställning att det "skall bara funka". Och visst, jag kan hålla med om att teknik skall "bara funka", men man måste inse att ibland kommer tekniken inte att "bara funka". Och då måste man kunna hantera det på ett vettigt sätt. Att i just detta fall ringa efter kommunens tekniker tycker inte jag är vettigt...

Tyvärr ställer en del saker till med onödiga problem för folk idag, när all teknik skall "automatiskt" fixa till så allt "bara funkar". Ett bra exempel på detta är min egen pappa. Han har jobbat som programerare i 20-30 år, innan ens DOS kom till. Men när han skulle göra backup på bilderna han hade i datorn sket det sig för honom: han ville bränna en CD-skiva med bilderna, och det kan ju vara vettigt tycker jag. Problemet dyker upp när han skall berätta för brännarprogrammet vilka filer som skall brännas till skivan: han kan inte på något sätt hitta filerna från kameran! Programmet som sköter kommunikationen med kameran lägger bilderna på något ställe som du tydligen inte väntas vilja veta om, och heller inte kan få reda på! Innifrån programmet kan du göra väldigt mycket (öppna bildfilerna med vad du vill, bifoga dem till ett email med OE och så vidare), allt som medelsvensson förväntas vilja göra... Men du kan inte få reda på var filerna ligger!

FoHs bild

När du nämner två slutna, proprietära program som Linux stupar på så anser åtminstone inte jag att det är Linux som måste bättra sig. Det är tredjepartsmjukvaran som behöver bättra sitt Linux-stöd. Linux kan inte göra ett dugg för att fixa dessa två program, oavsett om man slår ihop 300 distar eller ej.

extons bild

Linux använder man för att man gillar valfrihet (inbillar jag mig). "Vi" kan väl inte anpassa Linux efter sovjetmänniskor/zombier?


 

LINUX.EXTON.NET

Bankid kan jag hålla med om att det är lite dåligt gjort.

Det värsta är att det finns hårdkodade sökvägar i t.ex firefox insticksmodulen och dessa ligger till /usr/local vilket aldrig accepteras i ett paket då dessa ligger direkt i /usr.

Det ända sättet att få bankid att fungera i alla distar är med ett compat dir för deps libbar vilket känns som ett riktigt fulhack.

Postar en länk till min personal.SlackBuild som innehåller ett compat bibliotek för slackware mm.

http://www.mediafire.com/download.php?zyjwkmtz2xu

tufftuffs bild

BankID-programmet NexusPersional beter sig knasigt under Windows också. För att exportera ett certifikat så MÅSTE man ha ett USB-minne, det går inte att välja en annan enhet. Men när man ska importera ett certifikat hamnar man någonstans på hårddisken, så får man försöka hitta det förbaskade USB-minnet därifrån. Sedan får man reda på att det inte går, men inte riktigt varför. Det står något om att "Du kanske har angett fel lösenord. Eller det kan vara fel på filen. Eller det kan vara något annat fel."

Jag har inte använt windows lösningen så den vet jag inget om.

Men det där med lösenord tror jag att jag sett i Linux med men det fungerade vid senare försök.

I linux kan man luras att det är en usb. (allting är en fil i Linux)

jonasbjorks bild

Det irriterade mig som fan. Jag hade exporterat till USB och kopierade filen till skrivbordet och skulle importera. Det gick INTE. Skiten kräver att jag importerar från samma USB-minne som jag exporterade till. De kallar det SÄKERHET. Jag kallar det IDIOTI.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tux-svens bild

Man skall absolut inte urskijningslöst pådyvla andra människor Linux. Men som framhålls här i tråden är det viktigt att vi får upp användarantalet för Linux, annars syns vi inte, finns inte och får inga BankID eller andra applikationer.

Jag brukar berätta för människor att jag kör Linux istället för Windows (Har man en "Lämplig" tröja på sig kan man få frågor per automatik. {#emotions_dlg.smile} )  Ibland kan man uppfatta ett stort intresse för ett alternaiv till Windows. En del säger att de är så trötta på t.ex krascher, virus/malware eller pekpinnar och skyltar som dyker upp i tid och otid.  Jag kan då erbjuda mig då att hjälpa dem om de vill prova på Linux, men frågar givetvis först vad de använder datorn till.  (Används den som speldator eller för speciella program såsom CAD eller Ekonomi så brukar jag inte ens föreslå Linux) 

För människor som mailar, surfar, "GoogleEarthar", Hanterar dokument, Grejar med foton, Redigerar sina videos, MSN:ar, scannar, printar o.s.v så funkar Linux alldeles utmärkt.  Vill man sedan slippa sitta i alltför många timmar hos den tilltänkte Linuxanvändaren så bör man installera ett så pill-fritt, snabbinstallerat, lättanvänt och stabilt Linux som det bara går.  Det är därför jag kollar in sådana parametrar hos de Linuxdistar jag provar. Även om Jonas låter lite negativ när det gäller Linux Mint så är det just den disten som bäst uppfyller de krav jag har och som jag numera brukar rekommendera.

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!  (Min nya slogan, som jag fått av hoth.)  {#emotions_dlg.wink}

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jonasbjorks bild

Linux Mint är Ubuntu med paketet ubuntu-restricted-extras installerat och ett nytt tema. Det är liksom ingen svartkonst eller magi att få samma sak i Ubuntu, men Mint verkar ju fungera för er..

Varför bryr jag mig om detta? Jag tycker det är synd att få ytterligare en fantastisk(!) dist i världen. Som jag ser det har Mint inget existensberättigande. Det är Ubuntu med codecs, punkt.

Har man då ens en tanke på att sura (säger inte att det är du tux-sven) att BankID inte fungerar, men accepterar att codecs är installerade i disten.. Jag tycker det låter väldigt mycket "bara jag får det jag vill så skiter jag i resten". Det finns en anledning till att distar inte skickar med codecs. De är stängda, patenterade i vissa länder och juridiken kring dem är luddig. Dvs, "problem". Att BankID inte fungerar som "tänkt" i Linux är egentligen samma sak: stängd, säkert patenterad tredjepartskod och sånt. Skillnaden är att den ena koden gör att du kan se på din piratkopierade film och den andra koden att du kan deklarera på nätet..

Lustigt när jag skrev det där sista. Det verkar som att folk anser det är viktigare att se piratkopierad film än att kunna sköta sina skatter.. Nej, det där var lägre än Glocalnet..

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Charlies bild

Men vissa bryr sig faktiskt inte om stängd eller öppen kod, eller om det är stängda eller öppna codecs. Dom vet förmodligen inte ens att mp3 är ett ljudformat, utan tror att all musik heter mp3. Det är samlingsnamnet för musik. Varför heter det annars mp3-spelare i folkmun, när det hellre hade kunnat heta musikspelare? Och DVD-spelare klarar ju bra mycket mer än DVD i dagens samhälle.

Folk förstår inte, och bryr sig inte. Dom vill bara kunna sätta sig vid datorn och titta på sin piratkopierade film, logga in på internetbanken, skatteverket och försäkringskassan. Dom ville inte veta att det finns saker bakom som gör det möjligt att komma in där överhuvudtaget. Det ska bara funka. Sorgligt nog(?)

Jag förstår vad du vill ha sagt men det spelar faktiskt stor roll om det är stängt eller öppet.

Om det är öppet så kan andra se till att det fungerar och skapa en bättre produkt som skulle vara enkel att installera eller kanske följa med från början.

Så klagomål angående stängda program kan endast framföras till företaget bakomprodukten (undantag om det finns tillräcklig dokumentation så det går att utveckla en öppen produkt).

jeffs bild

Mycket bra inlägg: om folk inte bryr sig, varför skall vi då envisas med att försöka göra allt i vår makt för att behaga folk som inte har det minsta intresse i Linux eller öppen källkod och försöka att missionera för dem in absurdum?

Uffe skriver också ett väldigt bra inlägg. Datorer är inga enkla mojänger. De är superkomplicerade och det krävs en jäkla massa utbildning och många långa timmar i testlabb och liknande för att förstå sig på en dator något djupare än "jag har sett på internet att man skall sätta den här sladden här och då fungerar mitt grafikkort, vilken datorexpert jag är!".

En hjärnkirurg arbetar också med väldigt komplexa grejor och sitter timtals i tjocka luntor och läser för att förstå sig på sitt ämne, men datorer är något som alla skall bli experter på för att de läst en "for dummies"-bok, och när minsta lilla grej inte går precis som de tänkt sig i sin lilla värld, då är allt någon annans fel, för datorer är ju en barnlek och de själva vet minsan hur saker och ting skall fungera.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

Om skillnaden bara är det som du beskriver så anser jag att det inte borde vara en egen dist utan ett skript ovanpå en ubuntu installation.

tux-svens bild

Om Linux skall uppnå poularitet så går det inte att en massa saker som fungerar i Windows inte fungerar i Linux. Om en unge vill se sin DVD-film på datorn på sitt rum så bör det funka. Om man får en videosnutt eller liknande av en kompis, via ett sån't där "Fredags-kul-mail"  är det ju roligt att det går att öppna även om man kör Linux. I Sverige gäller inte SW-patenten och vi har väl redan ganska många förbud och regler i övrigt, så vi behöver inte ta till oss de Amerikanska förbuden åxå, bara för att vi gillar förbud så mycket i Sverige?  {#emotions_dlg.wink} Jag kommer ihåg någon här som för länge sedan nämde här att "tjejen inte ville ha Linux, för då kunde hon inte kolla vissa saker på Aftonbladet". Det blir alltid Linux fel, "det är dåligt för där funkar inte det ena eller det andra."

Det är kul om man kan titta i svt:s arkiv, där finns en del som är lagrat i win-format.   Jag har genom licenser till svt bidragit till den samlingen, trots att jag kör Linux hemma. Jag ser inget kriminellt i att kunna få titta på det då.

Jag gillar öppen källkod och föredrar det men jag är inte så fanatiskt "religiös" att jag inte kan tänka mig något stängt paket där inga alternativ finns i dagsläget.

Det är f.ö. lite lustigt att en Linuxdist "som inte har något existensberättigande" har blivit en av de absolut populäraste..{#emotions_dlg.smile}   Det är för väl att det är helt fritt att välja sin dist.  När Mint 7 såsmåningom kommer i skarp version, tycker jag du skall testa Jonas, såå stolt kan du väl ändå inte vara??  {#emotions_dlg.wink}  Då kan du kolla om det "bara är lite andra färger och restricted codecs".  Om det var så enkeltl borde väl 7:an redan varit klar? {#emotions_dlg.undecided}

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!  (Min nya slogan, som jag fått av hoth.)

---

Windows are for houses, Linux is for computers!