Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Slash

Har undrat ett litet tag nu, varför säger de allra flesta "snesträck"?. Vad då snesträck? I förhållande till ett lodrätt sträck ja, då e det ett snesträck, men inte till ett vågrätt sträck? Hur ska man kalla en backslash (\) på svenska? Bakslag, snesträck åt vänster i förhållande till vårat system om vad vi kallar upp å och ner, syd och nord, öst och väst. Hur många grader räcker det för att det inte ska få kallas för ett snesträck längre? Ska vi vi kalla ett bindesträck för ett raksträck, eller kanske vågsträck? Knappen Som sitter mellan knappen "z" och vänstra "shift" kan man kanske börja kalla  lodsträck.

Jag bara undrar... 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Varför inte uppförsbacke?

---------------------------------------

Open Source - because writing software doesn't make you a "traitor"

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Störtskönt ju! Uppförsbacke / och nedförsbacke \. För övrigt kallar jag | för "pipe". UNIX-skadad antar jag...

/ är slash och \ är backslash när jag pratar. Om det inte är nybörjare, då säger jag SHIFT 7 Smile

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

krippas bild

Haha, den kör vi på

www.swedebian.se

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

fsns bild

Om man läser från vänster till höger, vilket vi tenderar att göra i västvärlden, så ser "/" ut som en uppförsbacke och "\" som en nedförsbacke. Det är ju roligare när det går uppför än utför, och det medför att "/" blir det naturliga snedstrecket, medans "\" blir det avoga snedstrecket. Jag ser det som en plausibel förklaring varför det heter snedstreck och, som jag hört, bakstreck. Ja, bakstreck är ologiskt, om man skall vara 100% stringent. Men det är en sammandragning av "bakåtlutande snedstreck", vilket gör det till en fullt legitim benämning.

Om man nu betraktar lodlinjen som normalen, så stämmer det vertikala strecket "|" väl in med den, såvida man inte sitter med en bildskärm som markant avviker från lodlinjen. Och då kanske man har andra problem. Sedan är ju ett horisontellt streck, "-", i rät vinkel mot det vertikala. Eftersom vinklarna är räta mellan de strecken, så är de per definition inte sneda i förhållande till varandra. Streck i andra vinklar än de räta är däremot sneda. So, jo, ett "/" är ett snedstreck även i förhållande till ett "-". Vi har nu inga andra snedstreck än i inkrementer om 45 grader. Skulle man hitta på snedstreck i andra vinklar, så tror jag dock att dom alla skulle kallas för sneda, just av det skälet att dom avviker från lodlinjen eller lodlinjens räta vinkel.

Jag föreslår slutligen följande benämningar. Dom är medvetet icke-ortogonala, mest för att reta alla som mår illa av o-symmetrier. Och jag slängde in en, i mitt tycke, passande anglosism också. Bara för att jag kan.

/ - snedstreck
\ - backstreck
- - bindestreck
| - pipe

kozzs bild

Visste du om att det finns en organisation i Sverige vars uppgift är att "försvenska" Engelska facktermer inom "data", den heter datatermgruppen. Jag fick kontakt med dessa då en lärare på Chalmers är medlem där och hade, vad jag tyckte, massa roliga förslag på vad saker skulle heta.

Det går faktiskt att söka på "/" och "\" på deras sida. Enligt dem skall det heta "snedstreck" respektive "omvänt snedstreck" eller "bakstreck".

snedstreck
tecknet /

Beteckningen snedstreck är gammal i svenskan. Vi avråder från den engelska benämningen slash.

omvänt snedstreck, bakstreck
tecknet \

Vi avråder från den engelska benämningen backslash.

Det är faktiskt fruktansvärt roligt att höra deras galna idéer. Prova sök på "gateway" eller "peer-to-peer" på http://www.nada.kth.se/dataterm/ så förstår ni vad jag menar Smile

jelhs bild

Datatermgruppen: http://www.nada.kth.se/dataterm/rek.html#a12

"omvänt snedstreck, bakstreck

tecknet \
Vi avråder från den engelska benämningen backslash."

Ursäkta, läste inte föregående inlägg därav denna upprepning