Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gentoo

Ska man kalla sig nybörjare om han har hållit på med Linux sedan -99?

Försökte att installera Gentoo igår på/med/i Vbox, nu undrar ni säkert hur det gick? Hade jag skrivit här om det gick bra? Nä, antagligen inte. Fan vad jag önskar jag va bättre än vad jag är...Vissa har det i sig, andra inte. Vad gör jag för fel. Om det nu är så att om vi kommer från aporna, fanns det apor som var ämnade att klara av datorer bättre än andra?

Har det med IQ att göra? Har det med intresse att göra? Jag har bara musik, data/tv-spel, fiske samt Linux som intresse, borde inte jag klara av en Gentoo-installation då, det tycker man ju efter allt pillande med Linux under alla dessa år från och till...Fan vad svårt det är när man inte förstår! Jag gjorde ju allting rätt tills datorn tydligen umountade av sig själv, å då hade jag tappat bort mig, god natt sa jag då, lör kl 03:00..

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

I första hand har det med inställning att göra. Du är inställd på att det är svårt och/eller att du inte kommer att klara det. Antingen medvetet eller i det undermedvetna. Det brukar i alla fall vara det största hindret för många. Sen behöver olika människor göra saker på olika sätt.

Sen lär man ju sig mer på misstagen. Hur har du gått fram med dina försök? Använder du dig av gentoo boken?

En grej som hjälp mig under åren när jag gjort nåt som känns svårt är att notera saker i ett kollegieblock. Dels hjälper det att minnas, men man har också nåt att gå tillbaka till ifall det går fel eller ifall man glömde av hur man gjorde en viss sak. Första gången jag provade LFS så gjorde jag så...

danjeels bild

Testa igen och läs instruktiorna ännu mer nogrant, var sket det sig? vaför?

Det vanligaste felet jag brukar stöta på när ja installerar Gentoo från scratch är att jag missat något i kernel konfen, Testa köra alternativet med genkernels istället?

En dator gör inget på egen hand, den gör precis det du eller en utvecklare säger åt den att göra.

extons bild

Tips: Du skulle kunna köra min exGENT Linux 2009 LiveCD för att lära dig lite om Gentoo och sedan...

En fördel med exGENT är att du snabbt (på 5 - 10 min) kan få in systemet på hårddisken om du vill. En "normal" Gentoo-installatation kan ju annars ta ett par dygn.

LINUX.EXTON.NET

forslunds bild

En normal gentoo-installation är väl en "stage 3"-installation och en sådan tar en eftermiddag att ta sig igenom* med en hyggligt modern dator. Det är nu fyra år sedan jag installerade gentoo på min dator så det kanske har förändrats?

* Med "igenom" menar jag tills valfri grafisk miljö är installerad

/Åke

 

I am not a number, I am a free man!

fredentofts bild

Ett par dygn har aldrig nån normal installation av Gentoo för mig tagit (inte ens när man var "hardcore" och körde "stage1-on-3".

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Om du ska ha ett "fullt" system med KDE m m (och inte har en dator av senaste modell) kan det ta upp till ett par dygn.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

full != normal

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Ja, jag var kanske lite oklar där.

LINUX.EXTON.NET

abergmans bild

Full är mitt normaltillstånd...

 

 

distens bild

Minns när jag använde Gentoo. Smile Lärde mig det mesta av kommandotolken, kernelkompilering, konfigurationsfiler och allt annat i den distributionen. Det tog kanske 5-6 ominstallationer innan jag fick till det rätt. Men jag lärde mig mycket på vägen som jag har använding av idag. Så det är bara att försöka igen, läs handboken grundligt och skriv ner saker du gör.

Du lär dig genom att misslyckas och göra fel.

Angående intresse så har det med hur mycket du lär dig, justörre intresse destu djupare kunskap.

Kom även att tänka på att du kanske blivit buntufierad på senare tid och då blir ju lätt ett litet baggatell problem något nästan olösligt.

Sedan funderar jag på hur klar du var i huvudet när du gjorde detta lör kl 03:00

trött och ev. onykter så går det mesta åt skogen Wink

Bara göra om det tills det blir rätt och ha lite tålamod.