Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kanske Gnome och KDE

"Jag" har en vision! Gnome och KDE slår sina skallar ihop och tillverkar en enormt bra dist. Helt enkelt ta allt bättre från bägge miljöerna och skapar en gemensam skrivbordsmiljö med samma namn som dess dist. Häng mig inte nu!

jag vet att det kan likna MS-fasoner men för att få bukt med problemet med att allt fler väljer en Apple med OSX istället för PC med förinstallerat Windows, vilket är ett hot mot Linux, så är det den ända lösningen. För oss som "vet" vad Linux är är det ju inga problem att välja dist, oftast inte iaf.

På jobbet så har mina jobbarkompisar kanske problem med sin dator, då brukar jag säga: "skaffa Linux istället så slipper du sådana problem!". Som svar får jag: "Linux, sån skit!, vad är det för nåt???". För det första, sa jag fel?, skulle jag istället sagt: "Skaffa Ubuntu, istället!", eller kanske:"Skaffa MOPSLinux istället!". För det andra, skulle jag kanske ha förklarat först att Linux bara är kärnan, så finns det triljoner olika andra Linuxar byggda på den kärnan. Hur krångligt är inte det för en som inte fattar ett skit om datorer?

För att få Linux att växa så måste det finnas en dist som står för just Linux, med andra ord, så skulle jag kunna vilja säga nåt i stil med: " Skaffa ett-bra-namn istället!". För att få en inkörsport till Linux så behövs det en sådan dist.

Jag vet att detta är näst intill helt omöjligt att uppnå, fan det blir jättesvårt, det går ALDRIG, Linux har blivit för stort, öppen källa, GNU, licenser hit och dit, den ene distgrundaren blir grinigare än den andra, och det blir pannkaka av hela Linux. LT avgår, BG och äppleägaren blir rikare...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikehers bild

Tycker de ska lägga ner GTK+. Jag har utvecklat för denna miljö tidigare och gillar toolkitet. Men det är en återvändsgränd. Det är helt vansinnigt att det finns två toolkits ur användarsynpunkt och ger bara förvirring även för företag som utvecklar kommersiella program.

Dessutom halkar Gtk+ mer och mer efter som toolkit, Gnome communityt är för splittrat och mycket står mest och stampar. QT däremot är mindre abstract och dessutom mer komplett som toolkit och stöds av kommersiella företagen.

Tyvärr har jag helt tappat tron på att Linux ska slå på skrivbordet.

Däremot tror jag mer på linux på embedded marknaden både på konsument(smartphoones etc...) och företagsmarknaden(loggning, styrning whatever).

 

FoHs bild

Med ditt förvirrings-argument så skulle man även kunna hävda att man borde lägga ned Linux också. Och det är väl lika bra det, för vem vill ha valfrihet?

krippas bild

Jag skrev bara hur jag tror vad som behövs för att Linux ska komma upp sig. Jag skrev väl aldrig något om att ta bort valfriheten? Den kan väl vara lika självklar som den alltid har varit ändå?

Fast med insnöade Linux-folk som motarbetar att Linux ska komma fram till fler så går det ju aldrig heller.

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

FoHs bild

Svarade på mikehers inlägg Smile

fredentofts bild

Vilket osökt får mig att tänka på min signatur...

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Sant Smile

krippas bild

Jaha, ok:)

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

valdermans bild

Är det inte lustigt att det alltid, utan undantag, är folk som själva inte bidrar ett dyft som gastar om att valfriheten måste bort för att Linux ska "lyckas?"

Den sortens blådårar klarar vi oss utmärkt utan. Gillar man inte valfrihet kan man köra OSX eller Windows; sluta pusha för att Linux ska ge upp sina styrkor för att bli en blek OSX-kopia, tack.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

atas bild

 
Jag tror inte det finns något att slå ihop. Visst en del underliggande tekniker, men här sker det ju redan ett visst samarbete. Visst, hypotetiskt skulle utvecklarna för exempelvis Gnome kunna sluta utveckla sin kod och bli Kde-utvecklare istället (knappast troligt). Dock skulle resultatet bara vara att någon annan fortsätter att utveckla Gnomes kod. Antingen som Gnome eller som en fork ( eller troligare än handfull olika forkar...).

Poängen med open source är att koden är tillgänglig. Då engagerar sig folk i den kod de själva tror på.

Speciellt de utvecklare som inte gör Kde/Gnome utveckling professionellt utan på fritiden lär välja projekt främst vad de är intresserade av. Huruvida det deras beslut leder till fler användare av linux tror jag kommer ganska långt ner bland prioriteringarna för de flesta av dessa utvecklare.

Jag har dessutom fått intrycket av att en del utvecklare i vissa projekt egentligen inte bryr sig om hur många icke "contributors" de har. Det stämmer ju så långt att opensource projekts vitalitet inte syns i antalet användare utan just i antalet contributors. Ett populärt projekt som inte attraherar den grupp av människor som bidrar med kodande (och övrigt projektet behöver) kan ju lätt dö trots stor användarskara. Sätter man koden i fokus som vissa foss "talibaner" gör är det ju då en logisk slutsats att användare som inte bidrar är mindre viktiga.

Slutkontentan är att ingen kan ta ett beslut om att alla ska sluta utveckla Kde eller Gnome för att övergå till det andra alternativet. Eftersom inget företag bestämmer vad de ska göra bidrar utvecklarna till det projekt de har lust med. Detta behöver inte sammanfalla med ett marknadsstategiskt intelligent beslut.

 

atas bild

Jag tror inte det finns något att slå ihop. Visst en del underliggande tekniker, men här sker det ju redan ett visst sammarbete. Visst, hypotetiskt skulle utvecklarna för exempelvis gnome kunna sluta utveckla sin kod och bli Kde-utvecklare istället (knappast troligt). Dock skulle resultatet bara vara att någon annan fortsätter att utveckla Gnomes kod. Antingen som gnome eller some en fork ( eller troligare än handfull olika forkar Smile ).

Poängen med open source är att koden är tillgänglig. Då engagerar sig folk i den kod de själva tror på.

Speciellt de utvecklare som inte gör Kde/Gnome utveckling profisionellt utan på fritiden lär välja projekt främst vad de är intresserade av. Huruvida det deras beslut leder till fler användare av linux tror jag kommer ganska långt ner bland prioriteringarna för de flesta av dessa utvecklare.

Jag har dessutom fått intrycket av att en del utvecklare i vissa projekt egentligen inte bryr sig om hur många icke "contributors" de har. Det stämmer ju så långt att opensource projekts vitalitet inte syns i antalet användare utan just i antalet contributors. Ett populärt projekt som inte attraherar den grupp av människor som bidrar med kodande (och övrigt projektet behöver) kan ju lätt dö trots stor användarskara. Sätter man koden i fokus som vissa foss (talibaner Smile ) gör är det ju då en logisk slutsats att användare som inte bidrar är mindre viktiga.

Slutkontentan är att ingen kan ta ett beslut om att alla ska sluta utveckla kde eller gnome för att övergå till det andra alternativet. Eftersom inget företag bestämmer vad de ska göra bidrar utvecklarna till det projekt de har lust med. Detta behöver inte sammanfalla med ett marknadstategiskt intelligent beslut.

 

krippas bild

Mycket klokt skrivit av ata, ett bra svar på mina funderingar kring Linux:-)

Vet inte hur man ska göra för att få fler Linxanvändare, det ända är väl att göra som jag har gjort i den lilla byn jag lever i, att hänga upp lappar! Alltid något.

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com