Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Uppdatering

Hur länge till ska den förbannade "STOPPA TJUVEN" vara kvar?

Hur som helst, jag har provat Ubuntu 11.04 och det är ingen höjdare med Unity. Jag har kört Linux från och till sedan -99, jag kan inte komma ihåg någon distro som har varit så svår som Ubuntu 11.04 med Unity.

Kanske ovanan, jag vet inte, men det känns inte som ett smart drag. Om man inte vet vad olika applkationer heter så är det ju jättesvårt för en nybörjare att "känna" sig hemma med Ubuntu. På distrowatch.org ligger inte Mint så långt efter Ubuntu. Kan det ha att göra med Unity?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

System > Administration > Inloggningsskärm och byt till Ubuntu klassisk.

krippas bild

Tror du inte att jag har gjort det???

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

Lyfangs bild

Bra, det går att välja mellan Unity och GNOME.

tux-svens bild

Om du kollar Distrowatch lista i 6-månadersperspektiv ligger Ubuntu före Mint, men om du kollar med 3-mån eller kortare ligger Mint före Ubuntu hela tiden. Wink

På Mints bloggar har det stått en del ilnägg från folk som bytt till Mint efter att Unity kom. Ny är ju inte Mint 11 heller nån höjdare enligt mitt tycke, pga ändringarna i Ubuntubasen.  Jag installerar oftast Mint 10 åt dem som vlll ha Linux. Då blir det både enkelt och stabilt.

Fast själv kör jag mest LMDE, som jag tycker funkar riktigt bra. Det har dock varit några uppdateringar i LMDE som inte varit direkt nybörjarvänliga, men det är kul att se hur det utvecklas. Skaran av LMDE-användare verkar att öka stadigt. Man gillar stabiliteten hos Debian.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Inte om man räknar samman de olika Ubuntu-derivaten (Mythbuntu, Kubuntu, Xubuntu och Lubuntu) som har olika sidor på Distrowatch. Har inte sett om LMDE har en egen ännu. Om inte så räknas ju dess uppmärksamhet in under Mint. Blir lite snedvridet Smile

Edit: Finns ju även KDE- och LXDE-varianter av Mint som inte heller har egna sidor?

tomasuus bild

Stoppa tjuven, hm borde ju gå att köra något script på servern så slumpvis vald kadavro visas varje dag, en del av dem är ju väldigt roliga! Vet inte ens vem som administrerar servern längre, annat än att jag antar det är någon i svenska linuxföreningen!

FoHs bild

Så det som är så svårt i Unity är avsaknaden av huvudmeny? Nu går det förvisso att hitta alla applikationer utan att skriva in några bokstäver, men det är mycket bökigare än med en traditionell meny. Sen är det fönsterknappar till vänster och en global meny också, så visst är det mer "borta" än "hemma" för de som kommer från Windows. Det är nog på gott och ont Smile

I och med att Mint-releaserna släpar efter (eftersom de bygger på Ubuntus) så ligger de högre på statistiken som ligger närmare i tiden. Titta på Fedora som släppte en beta av version 15 för en månad sedan: för tre månader sedan låg det kraftigt efter, för en månad sedan låg det i princip jämsides med Mint och Ubuntu, senaste veckan har det en uppåtgående trend medan Mint och Ubuntu går nedåt (det svalnar efter deras releaser).

Så även om Unity driver bort användare från Ubuntu (både till Mint men även Fedora skulle jag tro) så är det inget som kan urskiljas i statistiken i och med att Mints release låg en månad efter Ubuntus. Det ska bli intressant att se hur det artar sig i nästa releasecykel då valet snarare står mellan Gnome Shell och Unity. LMDE torde ha Gnome Shell då, och även Mint om man inte hänger kvar vid Gnome 2.32.x. Fedora kommer definitivt ha Shell istället. Vad väljer användarna då? Då lär Unity framstå som mer hemma än Shell Smile

tux-svens bild

Man kan ju helt enkelt välja KDE 4 istället, som mognat och blivit riktigt bra numera. Det finns ju även Xfce, Lxde m.fl att välja på.

Det har f.ö. efterfrågats en LMDE med KDE av användarna

Om Gnome gör sig inpopulära så försvinner dom - det är ju öppen källkod så valet är fritt. Smile

Den öppna världen är ju helt fantastisk på det viset! Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Absolut! :) Det kommer dock tillägg till Gnome Shell dagligen som gör att man kan anpassa utseendet, nu senast hur man fick ett klassiskt utseende: http://www.webupd8.org/2011/06/get-classic-gnome-desktop-with-these.html

Så det går ju att anpassa Mint på ett sätt som användarna är mer vana vid, om man vill. Som sagt ska det bli intressant att se var folket tar vägen. Tror både Unity och Shell kommer vara väldigt användbara när de mognat lite mer. Men KDE är ju absolut ett alternativ, kanske det bästa om man vill ha ett gammalt klassiskt utseende (när det gäller "startmeny" och sådant iaf).

Edit: Så småningom kommer vi nog inte kunna tala om att känna igen sig, eftersom Windows 8 kommer ha en väldigt annorlunda startmeny: http://feber.se/pc/art/213993/windows_8_ska_slppas_nsta_r/

tux-svens bild

Ja där ser man.  Clem och hans team fixar säkert till någon lämplig Gnome för Linux Mint. Smile

Jag är från början van vid KDE 3.5, men när allt strulet med KDE 4 var som värst tröttnade jag på KDE och gick över till Gnome och Mint.

Jag vill helst köra Gnome (Mint) numera enär jag tycker det totalt sett är något enklare att managera än KDE. (Jag vill ju naturligtvis åxå köra samma som jag installerar åt andra)

Detta med gnome oroar mig inte alls längre. Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

krippas bild

Hade KDE fungerat bra för mig hade jag kanske haft det, men det är alldeles för buggigt än. Det är ju väldigt snyggt. Jag provade Kubuntu 11.04 sist, tänkte att KDE4 hade mognat, men nej då..."kwin har tyvärr krashat"...

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

tux-svens bild

När jag kör KDE är det PCLinuxOS som gäller. Smile Där har jag inte upplevt några kwin-crashar alls.  Enlig MiN uppfattning är vissa distar "riktiga" KDE-distar.  (t.ex Mandriva och dess olika avkommor är riktiga KDE-distar)

Däremot finns det en del Mint-gnome-program jag ibland kan sakna när jag kör PCLOS..  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tomasuus bild

Söker man på de senaste 30 dagarna på Distrowatch och kollar på Hits Per Day så ligger mint etta och Fedora som tvåa. Och Ubuntu som trea, och Lubuntu som jag använder mestadels på plats 17!