Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En rond med GObject

Satt i helgen och bekantade mig närmare med gnome/gtk/gstreamers underliggande komponent - GObject. Grundidén är att i ren C erbjuda ett sofistikerat objektorienterat system som lätt går att binda till andra språk för att på så vis lättare kunna återanvända och sammanbinda kod. Tanken är inte ny och tillämpades inte minst av Microsoft under 90-talet genom deras COM-modell. Även om detta fortfarande är den "fysiska" basen så har fokus flyttats till .NET då denna miljö är mycket lättare att arbeta med (och den ger det man ville uppnå med COM - platform/språkobundenhet). Gnomes skapare Miguel Icaza förstod tidigt vad som komma skulle och har allt sedan tidigt 2000-tal jobbat hårt med en fri implementation, Mono. Gnomes grundmiljö kommer förmodligen ändå förbli C-baserad hur vidare framgångsrikt Mono än blir.

GObject i C är inte hemskt, men inte lika bekvämt som objekthanteringen i språk som python eller C++. En enkel klass med två metoder går lös på 30 rader kod och för den ovigde är läsbarheten låg.

Nåväl, det går att arbeta med. Vill man hacka gnome så är det en bister frukt man måste lära sig svälja.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Började skriva ett litet testprogram i C, som kanske kanske kan utvecklas till en klon av det klassiska pacman (även om figuren nedan inte påminner särskilt mycket om vår gule vän Wink)

 

---------------------------------------

 

Kristians bild

Animering i gtk-fönster visade sig vara väldigt enkelt då varje komponent per default är dubbelbuffrad. Just nu kör jag med en timer, men jag borde använda en separat tråd. Givetvis ska koden för att rita pacmannen ligga i ett eget gobjekt och inte "globalt" i maindrawingarea

http://www.efd.lth.se/~f03kr/ccairopacman.tar.gz

---------------------------------------

 

Kristians bild

Flyttade över pacman-koden i en ny klass, men animeringen styrs fortfarande av timers.

http://www.efd.lth.se/~f03kr/ccairopacman.tar.gz

Tog mig återigen en titt på Vala som är en översättare ifrån ett C#-liknande språk till ren C/GObject. Körde några testprogram och de kändes kvicka att starta, var minnessnåla och små i binärstorlek. När jag kollade senast fanns det bindingar till Gtk och GLib, nu verkar hela Gnome ha bindningar (GStreamer, DBus, Cairo, GIO osv), vilket känns väldigt spännande Smile

 

---------------------------------------

 

Kristians bild

Fixade trådningen och har delat upp koden i flera klasser, bland annat en basklass som allokerar en rityta, en ny tråd och som automatiskt ritar om ytan med jämna mellanrum. Det känns som att det finns en bra grund oavsett vilken typ av cairo-baserat 2d-spel man än vill göra.

http://www.efd.lth.se/~f03kr/ccairopacman.tar.gz

---------------------------------------

 

Kristians bild

Nu finns det en fiendanimation också, även om den just nu påminner om ett ganska harmlöst wobblande gelehallon Wink

http://www.efd.lth.se/~f03kr/ccairopacman.tar.gz

Just nu tar testprogrammet 15-20% cpu på min maskin - det känns som att det kan bli läge att optimera lite framöver

---------------------------------------

 

Kristians bild

Nu har min gelehalllon fått ögon också Smile Nu återstår att göra en banritare, därefter inputhantering och sist men inte minst en separat logikdel. Det börjar kännas som att jag överbryggat "proof of concept" och min motivation börjar sina Wink

---------------------------------------