Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Git är logiskt

Jag har börjat köra Git efter att ha använt bzr under längre tid. Git är mycket rappare på flertalet operationer och det märks även på mindre projekt även det då rör sig om skillnander i sekunder och inte i minuter (som vid större projekt).

En intressant finess är att man kan hantera flera branches i samma "fysiska" träd. Det är lätt att skapa nya branches, byta mellan dem, merga, ta bort branger och brancha igen.

Något som först kändes väldigt ovant är att ändringar som inte commitats följer med när man byter branch. Det räknar man inte med om man tänker sig att varje branch är en som en "virtuell katalog". Fast beteendet är inte alls så dumt. Det är inte alltid du märker att du håller på att skapa en experimentell finess förrän du kommit en bit på väg. Då vill du troligen att det du just nu håller på med (uncommited changes) ska bilda en ny branch medan den nuvarande branchen ska hålla sig vid den senaste revisionen Kör då

git checkout -b exp

git commit -a -m "began writing experimental feature X"

Byter du sedan tillbaka med

git checkout master

så kommer masters läge vara det vid commiten du gjorde innan du började skriva den experimentella koden. Lite värre är det på andra hållet, du måste commita innan du byter tillbaka till master (eller vilken branch du nyttjar till som standard).

Om det hela känns förvirrat så kan man givetvis precis som i andra system ha olika brancher i olika filträd

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


Jag har inte hunnit titta så mycket på Git men det känns riktigt lovande. Verkar som Torvalds lyckades få till något riktigt smart Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

Om git verkar knepigt så titta först på bzr eller hg, dess dokumentation är mycket bättre och det är superlätt att komma igång.

http://doc.bazaar-vcs.org/latest/en/mini-tutorial/index.html

 

---------------------------------------

 

mikaeljs bild

Slipper antagligen det. Om det blir någon programmeringsavdelning så kommer den ansvarige för den avdelningen ge utbildning i git. Han tycker nämligen att git är kanonbra Smile

Så jag behöver bara vänta lite tills vi får beskedet... ~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

http://tsgates.cafe24.com/git/git-emacs.html

Riktigt jäkla nice

---------------------------------------