Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: GIT stash

Idag läste jag om en smart funktion i GIT, "stash". Säg att du skrivit lite kod som du ännu inte commitat, du känner dock att du skulle vilja göra en liten ändring/bugfix på ett annat ställe i koden och commita den ändringen innan din stora ändring. Är det i olika filer så kan du enkelt commita olika filer i olika omgångar, men är det samma fil den lilla och stora ändringen görs i så fungerar inte den metoden.

När du kodat en bit på den stora ändringen och känner för att göra den lilla så kör

git stash

Då "pushas din ändring", indexet ger skenet av att ha rensats och du är tillbaka vid din senaste commit. Nu kan du göra din lilla ändring, spara ändringen och gör en commit

git commit -a -m "did small change"

För att "poppa fram" din stora ändring och applicera den på din lilla ändring kör

git stash apply

Wholla Wink "stash"-operationer går att stacka (så du kan trixa ännu mer om du vill) så för att undvika överraskningar i framtiden rensar vi stacken enligt

git stash clear

"stash" är också användbart när man vill byta mellan brancher i samma träd utan att commita först (det smutsiga indexet följer annars med när man gör checkout).