Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Varför Microsoft inte följer webstandarder

En ganska lång men mycket tänkvärd text kring standarders utveckling i samspel mellan utvecklare och användare.

http://www.joelonsoftware.com/items/2008/03/17.html

Den som inte är så bra på engelska kan läsa den google-translate översatta versionen. Vissa ord blir väldigt konstigt översatta men det är bättre att kunna läsa den versionen än att inte kunna läsa alls

http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.joelonsoftware....

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredentofts bild

Mycket intressant läsning, som en del annat jag sett på joels sida. Tror bestämt jag får ta och läsa genom lite mer där.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

iampenguins bild

Det som slår mig i den där texten är hur han bygger upp en sorts syn på det hela med en definitione om vad som är själva "felet" med IE8 och Vista. Det är allt tidigare som gör dem ostabila och fullt med buggar och det gör det toksvårt om inte omöjligt att få det hela bra. Det finns således inga standarder, utan standarderna är definierade och länkade till speciella miljöer och lösningar. Det kan jag hålla med om, så fungerar standarder, tillsammans att människor och grupper tar till sig dessa och ställer mer eller mindre krav, men att man vill ha en röd tråd.

 

Men i övrigt måste jag hissa upp en liten skylt som det står bull och shit på; därför att det är intressant hur exempelvis Opera och Firefox lyckas så bra med dessa saker, men Microsoft kan inte göra det? De har precis samma område att operera på, och därför kommer vi till kärnan av utvecklingen, vilket är utvecklarna och användarbas vilket kan bidra och inte bidra (och i IE8 har ingen insyn i kod etc, eller hur?).

Detsamma gäller Microsofts kod för operativsystem; Det är ingen annan än Microsofts egna developers och partners som kan titta på källkod och debugga den. Övriga världen är utestängd. Återigen kommer vi tillbaka till utvecklarna. Och det är ingen överraskning att utvecklare är speciella människor. Nästan alla av oss vet hur det fungerar i organisationer när man har med utvecklare att göra vs designers och resten. Det är hundkoppel hela vägen på varandra, annars har man antingen något ultra tekniskt genialiskt, men urusel design, eller tvärtom.

 

Det var inte tanken med mitt inlägg, men i det här kommer vill till öppen källkod. Nog för att balansen mellan utvecklare och designers väger en hel del mot utvecklarnas sida (många klagar på saknad av sorts GUI upplägg ofta....) så fungerar just denna kompabilitet. Och det är just pga. att open source ger sådan enorm insyn att utvecklarna får en storm av feedback nästan direkt på vad det egentligen det är de utvecklat eller modifierat.

De problem som varit och fortfarande är med IE6, IE7, IE8, har jag aldrig upplevt i FF2, och hittills är det samma sak, men bättre i FF3. Men visst, det kan ha varit någon liten, liten pryl, men aldrig så direkt "slam in the face" som med IE. Och tyvärr är det precis samma visa på OS fronten. Och då ska man veta att på open source sidan har utvecklare till mjukvaran tillgång till källkoden av kärnan med mera. Det är utvecklares våta dröm som blir sann, men även en rejäl omställning om man varit "Windows utvecklare".

 

Jag förstår verkligen inte hur Microsoft ska hänga med härifrån och nu (om det ska fortsätta med sin stänga modell). Och det är mycket uppenbart att Microsoft kämpar mot att inte sväljas av Open Source fenomenet. För några år sedan var det lugna puckar, men idag har det vuxit sig enormt, och det går nu inte en enda dag utan att det är nyheter om något betydelsefullt som händer på eller för open source området.

tufftuffs bild

Håller med, det luktar bullshit. Vad han inte skriver är att MS implementerar nya saker på sitt eget sätt, trots att det finns befintliga standarder. Embrace and extend. Själva syftet med det kan inte vara annat än att försvåra interoperabilitet, även om det till viss del kan vara "glada tekniker" som tror sig kunna göra något bättre.