Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Hur använder du fria operativsystem?

Jag är väldigt nyfiken på vilka sätt folk använder fria operativsystem på sin fritid. Blir det surfning/IM/mail, håller man på med grafik, 3d-modellering, programmeras det, spelas det spel eller sitter man mest och pillar i /etc ? 

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

darus bild

Vanlig daglig användning (surfning/IM/mail), programmering och en del /etc pill.

På ickefritiden (skola) använder jag dem mest för programmering och rapportskrivande.

jontes bild

Tja, mkt surf/mail. foton naturligtsvis. Jag höll på m mkt video på WinXP(huga) tiden men det blir mindre å mindre eftersom jag har fungerande lösning(Dreambox -> vlc)på alla maskiner hemma.

Under surf så rymmer ju allt möjligt, lika väl jobb som nöje.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

jentins bild

Vardagar hemma sitter jag med min bärbare som jag kör Kubuntu på (Hör o häpna). Sitter o pillar o förfinar min ftp och samba server/ surf/mail. Leker lite o meckar med bashscript.

Kör lite ssh o kollar servers så backup mm funkar på dem. Tillhör väl skaran om aldrig riktigt är fri från jobbet. Testar en massa olika distributioner på denna bärbara för att se om jag missat något kul :=). Men den lilla skillnaden som finns på dem är ofta anledningen till att jag hittar hem igen. Företagsmässigt finns det faktiskt bara openSUSE som funkar för mig. Hemma gillar jag Kubuntu för ögonblicket, skall även testa Fedora 9 senare.

 

Jag tillhör väl skaran som inte är någon patriot inom opensource. Jag kör Linux för det e kul och en utmaning samtidigt som det funkar jävligt bra för mig. Sen har jag grunden i Novell, så som många microsoftare jag känner ofta påpekar

 

Du är förstörd från grunden :=)

-------------------------------------

Linux e skitkul

Pettmans bild

Huvudsakligen surfande med musiklyssnande, lite filmtittande och diverse FOSS spel. Tidvis blir det även diverse grafikskapande med GIMP eller Blender 3d eller musikgörande med rosegarden eller hydrogen.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

falconixs bild

Jag kör bärbart Ubuntu, men mycket sugen på Arch. Men känns rätt stort att flytta över till Arch, eftersom att jag använder burken i jobbet också.

Så för mig är det 24/7 i Linux, har provat att starta upp Windows Vista på burken några gånger och försöka jobba med det, det är omöjligt.

Detta använder jag burken till på jobbet(Serveradministration, webbutveckling)
SSH, pico, Gedit(php/HTML), Evolution, Firefox. GIMP.

Privat så blir det(Surfning, bildeditering, Nedladdning, chatt)
SSH, SCP, Gajim, Emesene, Firefox, Transmission, Ruthmbox, GIMP, Videolan.

 

hoths bild

Surf, mail, musik(-lyssnande) och foton. Men även visst dokumentskrivande i openodffice. Linux är vår enda dator så den används för allt man använder en dator till.Ingen programmering dock.

 

Barnen spelar spel, mest webbaserade, men även en del via Wine och native Linux. De vet inte av något annat än Linux så för dem är det inget konstigt.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Pettmans bild

Lyckliga ungar...

____________________________________

Förkortningar jag använder:

FOSS: Free (and) Open Source Software

to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

hoths bild

Ja, och är de riktigt snälla så kan det hända att tomten kommer med en Asus Eee PC till dem var. Tyst

Så att pappa kan få tillbaka sin dator och slippa konkurens om den....

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

jonasbjorks bild

Jag läser mail, många mail. Svarar på mail (ibland). Skriver mycket, i Docbook/XML och kodar en del PHP och Java. Lyssnar mycket på musik. www.shoutcast.com rekommenderas! De program jag använder mest just nu är: Firefox, Gedit, Banshee och gnome-terminal.

Egentligen skiljer sig inte mitt arbete mot fritiden, i användande av dator. Jag gör i princip samma sak på jobbet som hemma. Svårt att se skillnad Smile

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

fedors bild

Blir mest surfning/IM/mail/webb-tv  lite programmering ibland . Om
jag
får tillgång till en dator eller tillbehör kollar jag om  det
fungerar med GNU/Linux. Sen brukar det inte bli så mycket mer utan
grejerna bara står och samlar damm. Annars har jag installerat ubuntu åt några äldre personer bland annat mina föreldrar och är aktiv heldesk
åt de. Fungerar bra kräver inte  nödvändigtvis mer support än windows 
men framförallt är det roligare.

fredrikperssons bild
  1. Hålla reda på när nästa MOSIG-träff är.
  2. Lyssna på musik.
  3. Redigera foton.
  4. Skriva div texter (använder gedit till allt).
  5. epost.
  6. programmering.
  7. surfa.
  8. IM.
  9. Spela.
  10. Kolla på film.

//Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

marremuss bild

Hej Kristian och gänget!

Intressant att höra vad ni andra använder linux till.

På jobbet kör jag XP (tyvärr) vilket funkar OK, men inte bättre än så. Snart skall vi byta till Vista. Jag fasar för det.

Hemma kör jag Suse 11 och KDE 3.5 nu, vilket jag gillar mycket. Jag använder det huvudsakligen till följande :

* Surfa/mäjla

* Musik mp3 mm

* ladda torrents

* koda om film - fixa till DVD - Greja till undertexter, ljud mm

* rippa DVD

* Bränna

* Göra egen film - Hemvideo

* Arkiv hemvideo och musik

* spela lite

* Skype och google earth

* Skriva och dokument

 

Jag gled in i detta för några år sen, och i dag har dett gått så långt att jag tycker det känns mossigt när jag motvilligt använder XP.

 

Fridens MarreMus

 

Ora et Labora

 

Ora et Labora

fredentofts bild

Vad använder du för att koda om film/fixa DVD-er?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Marcuss bild

En jag gillar riktigt mycket är:

http://handbrake.fr/?article=details

Men som svar:

Mail -> Kmail
Läsa websidor med konqueror eller fx,
Programmera PHP / Qt (då och då), Kate/KWrite
Foton i digiKam eller Krita, lite gwenview kanske
Amarok för Mp3
VLC/Kaffeine vid Filmer.

är väll vad jag sysslar med i huvudsak på min linuxburk Smile

Lasps bild

Tack för att du frågar om vår Fri Tid! För mig gäller att hela livet är en fantastisk tid.

Jag har kört det mesta inom datorvärden och är naturligtsvis fast i Microsoftvärlden (MSDN prenumerant under flera år) sedan många år (mina kunder kör deras grundprogram). Win 3.1, Win 95, Win98, W2K, samt XP by Lasp, dock inte Vista.

Men jag använder FF och TB. Visar gärna folk Opera och allt annat som finns i alla våra operativsystemvärldar. Professionellt har jag backat tillbaka från Vista (där mina system fungerra) till XP som är den plattform som är helt klart dominerande.

Men som sagt att koppla alla andra fria program är en välgärning och jag tror att det underlättar övergången till något av Linuxoperativen (blir väl inte påhoppad för den formuleringen)

Själv skulle jag vilja gå från MSSQL till PostgreSQL och ett IDE som jag kan hantera på olika OS Kan det vara GTK eller qt?

Jag har tidigare sagt att Linuxvärlden inte är mogen för den stora massan (eller tvärtom) och det står jag för fortfarande. Vad gör vi åt det?

Så jag svarar med att vidarebefodra ett par frågor.

Vilket LinuxOS skall jag satsa på? Som både folk och företag kan ta till sig och tro på!

Vilken databas är fri och gratis som MS SQL2005?

Vilket programspråk kommer nära Delphi (med sin förlegade Pascalsyntax)

Vilket språk är nära dotNet i API funktionallitet?

Själv stod jag för en stor påverkan på Borland som resulterade i Kylix,

men var det rätt av mig?

Vad är nästa steg då Kristian och ni andra, kan vi få ett konsencus!

Kristians bild

Folk och företag har olika behov. På ett företag bryr man sig mindre om Compiz och mer om support och robusthet - Red Hat och Suse är nog de enda spelarna här. Så nej, en enad dist för företag och hemanvändare finns inte och kommer nog inte att finnas.

Ställer MySQL till problem? Behöver du något icke-copyleftat finns Oracle (kostar men smakar) eller PostgreSQL (BSD-licens).

Vi har ju Mono, där har du hela .NET. QT är väldigt utvecklat och har kommersiell backning. Licenskostnaden är en spottstyver för ett företag utanför mammas källare. Vill man utveckla utan licenskostnad finns QT (GPL) och GTK+ (både i C, Python och C++).

Gott jobbat med Kylix! Självklart var det rätt. Tyvärr dog ju Kylix. Kanske var de för tidiga, kanske var språket "fel" på UNIX-sidan? Själva miljön var väl inte open source och när Borland gav upp så fanns det ingen väg vidare.

Windows är inte heller redo för den stora massan Wink http://technet2.microsoft.com/WindowsVista/en/library/ed1e3b7d-5ea7-4ad3-be3f-af29f7b48dde1033.mspx?mfr=true  Ganska komiskt!

---------------------------------------

 

Lasps bild

Bra svarat Kristian.

Jag har börjat titta en del på PostgreSQL, men får mest en massa mail om kurser och annat som inte känns viktigt just nu.

MySQL föll bort tidigare pga licensproblem. Jag tror att jag fann en väg runt det, men det kändes inte rätt då! Mimer, det andra Uppsala företaget har jag stor respekt för, men är kanske för liten spelare idag på deras planhalva.

Tycker du att Mono håller idag?

Skulle du själv våga välja det som huvudutvecklarplattform?

QT är klart det mest intressanta och jag bangar inte för deras licensdel tror jag.

Kristians bild

Det enda sättet är ta reda på hur bra Mono är, är att dra in senaste versionen och testköra en serie applikationer och se hur det går. På det teoretiska planet finns både C# 3.0 och Windows Forms implementerade Smile

Skriver ni bara ny kod så varför inte utveckla i Mono på både Windows och Linux? Då behöver ni inte bekymra er om vad som trilskas i Microsofts .NET. Det går bra att ha båda miljöerna installerade parallellt i Windows så det ska inte bli några problem för varken er eller era kunder.

---------------------------------------

 

polters bild

Läste Miguel Di Icazas blogg för någon dag sedan, och enligt honom är de i Mono-projektet redo att börja implementera C#4 som MS tydligen är på gång att utveckla, så Mono verkar moget. Jag hoppas kunna använda Mono när jag plugga C# till hösten, så att jag inte behöver skriva enbart för Windows, och sådana inlägg av Miguel bådar ju gott.

Kristians bild

Visst är Delphi en väldigt smidig platform att utveckla i. Nackdelen med 90-tals RAD är att man i hög utsträckning uppmanas till att blanda ihop Modell/Vy och skriva in själva systemets backend i signalhanterarna för "on_button_click" istället för att klart separera delarna i olika moduler. Erfarna programmerare vet bättre (och för dem är Delphi/VB ingen "fara") men nya och gröna faller mycket lätt i den fällan

Alla programmerare borde läsa http://www.faqs.org/docs/artu/ även om de aldrig någonsin kommer använda UNIX.

---------------------------------------

 

FoHs bild

Mest surf, IM och mejl. Lite programmering (det går i vågor), för närvarande NetBeans och Java. Ska nog börja lite smått med Blender, har köpt tre böcker den senaste tiden.

Spelar ingenting, det gör jag på PS3:an. Använder datorn lite som mediaserver också, eftersom PS3:an har den funktionen. Kommer alltså åt all min musik och filmer från PS3:an när jag drar igång Mediatomb på datorn.