Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Luke, use the "add" command!

För att ångra en commit med GIT (utan att påverka något i filträdet eller indexet) kan man köra

git reset --soft HEAD^

fixa till sin ändring och därefter göra om commiten

En annan situation är när man kodar på något som man inte riktigt anser vara färdigt
att spara som en revision - samtidigt vill man markera ett "state" så
att om man råkar klanta sig kan komma tillbaka till där man tidigare
var. Då skulle man trots allt kunna göra en commit, häva den, koda lite till och göra en ny commit. En betydligt enklare lösning är att bara köra "add" på de filer man vill "spara" och därefter koda vidare. När man är klar för en commit kör man återigen add på samma filer och därefter commit.

Varför fungerar det? Förklaringen är att "add" i GIT inte beter sig som "add" i CVS/SVN där man anger vilka filer som ska ingå i branchen. Kör man "add" i GIT tas en snapshot av filerna som anges. När man kör "commit" lagras de snapshots som lagts till med "add" som en ny historikpost. Med andra ord, om du ändrar i en fil mellan att du kör "add" och "commit" så kommer det inte sparas i den nya revisionen. Kör du "add" två gånger på samma fil så kommer bara den senaste snapshoten att tas med.

Varför behövs egentligen add? Varför tas inte en snapshot av alla "kända" modifierade filer i hela trädet när man kör commit?  Tanken är att man bara ska göra atomära commits, dvs en commit ska kunna defineras som en genomtänkt ändring "fixed bug X", "added support for filetype Y" eller liknande. Ofta arbetar man parallellet i olika filer och det är inte säkert att allt du gör hänger ihop, en commit i stil med "mindre fixar i femton olika moduler" är inte särskilt tydlig eller lätt att senare körsbärsplocka eller köra revert på. 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

darus bild

Skriver du om GIT i wikin också?

Hur som helst roligt att läsa lite då och då programmeraing och lite runt det. Bra jobbat.

Kristians bild

Jag har skrivit lite om GIT på svenska wikibooks, dock skulle jag gärna revidera stora delar då texten. Den försöker förklara hur man använder verktyget men jag berättar inte varför saker ser ut och fungerar som de gör. Det senare borde få mycket större plats.

---------------------------------------

 

Kristians bild

Hittade en bättre lösning på problemet att man glömt att commita något. git commit --amend lägger till vad som finns i index (dvs vad du gjort "add" på) till den senaste commiten och ersätter den. Det är helt okej att göra så länge du inte publicerat din branch, annars kan det förvirra eftersom commitens SHA-1 ändras vid denna operation.

---------------------------------------