Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Varför C är så farligt

C är ett knepigt språk, främst därför att det är så liberalt. Programmeraren kan välja att skjuta sig själv i huvudet och kompilatorn kommer svälja instruktionen och utföra dråpet http://www.andromeda.com/people/ddyer/topten.html tar upp en del bra punkter. Sista posten är särskilt tänkvärd: Även om man kompilerar med alla varningsflaggor aktiverade och ser upp med returvärden och pekare så kommer man ändå inte undan C:s galna standardbibliotek (om man ska skriva ANSI-C utan extra beroenden). "sprintf" som tas upp i texten är en särskilt osäker funktion men vill man så kan man krascha programmet med "väl valda" argument till nästan vilken standardfunktion för strängar som helst.

Mycket av strängrelaterade problem kan dock undvikas om man använder GLib, till exempel funktionen g_printf som fungerar likt sprintf men den allokerar en buffer stor nog för att rymma den resulterande strängen Smile

En annan lösning är att skriva sin kod i C++, som nu tio år efter standarden har fullgott stöd i så gott som alla stora kompilatorer. C++ har givetvis också en stor del av C:s problem, men eftersom man kan arbeta på en mycket högre nivå kan man slippa mycket av bekymrerna.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fsns bild

Så är det, C är känt för att inte bara tillåta dig att skjuta dig i foten, utan även gladeligen ge dig pistolen. Problemen med C kan väl delas in i två kategorier, dels grammatiska konstruktioner som kompilatorn inte varnar för, dels avsaknaden av en övervakande runtime, kompilerade C-program går ju direkt på processorn. Det senare är ju också styrkan med C, paradoxalt nog.

Elaka tungor kallar C för en Macro-assembler. Men det är att vara dryg i överkant, tycker jag.

Notera att samma författare påbörjat en liknande artikel om Java. Inte lika uttömmande, men ge den 10-15 år till.

När man skriver så självklart om högre abstraktionsnivåer som vad du gör, så skall man direkt gå och läsa Joel on softwares artikel om Leaky Abstractions. Så, gå iväg och läs nu. Kontentan i den, för dom som inte orkar läsa, är att abstraktionsnivåer hjälper dig vid utveckling men inte vid inlärning. Min egen erfarenhet här är att om någon säger "...skall inte behöva bry sig..." så blir det fel.

På tal om Java så är väl solen snart på väg att gå ner över det språket. Anledningen till det är att det är fundamentalt dåligt uppbyggt för att hantera framtiden krav på parallellism. Som ni vet blir inte CPUerna snabbare, utan i många fall långsammare. Bra artikel om detta. Istället bygger man CPUer med många kärnor. I en sådan värld passar ett språk som Erlang mycket bättre. En fördel för renläriga OpenSource-ivrare är att Erlang är mer öppet än Java, och licensierat under MPL.

Men, huruvida programmerarkollektivet skriver bra eller dåliga program är en större fråga än vilket språk man väljer att använda. Det handlar också om saker som utvecklingsprinciper (scrum, agile och allt vad det kan heta), förståelse för datasstrukturprinciper, releasehantering osv. osv. osv.

Lasps bild

För många år sedan introducerade jag C för en kollega (basic kunnig) som efter en genom gång sa
"Nej, det kan jag inte använda, man kan göra för mycket i det!"

Kristians bild

Det är faktiskt ganska smidigt att skriva trådat i Java, bland annat genom konceptet monitorer som gör att man slipper hantera semaforer och mutexar. Givetvis kan man fortfarande hamna i deadlocks.

Rob Pike höll ett föredrag på google om ett språk han arbetade med på sent 80-tal som just var avsett att göra trådning naturligt och oproblematiskt.

"Debugging is twice as hard as writing the code in the first place.
Therefore, if you write the code as cleverly as possible, you are, by
definition, not smart enough to debug it." – Brian W. Kernighan

---------------------------------------

 

FoHs bild

Huhu, tur jag programmerar så dåligt då Tongue

Edit: Jag brukar iofs få debugga ganska mycket Obestämd

Kristians bild

Nädå, du behöver inte alls koda dåligt, du följer bara gamla Knuths "premature optimization is the root of all evil" Smile "Profile, then optimize"

---------------------------------------

 

fsns bild

John Ousterhout tycker inte om trådning alls.

Edward E Lee gillade dem inte heller.

James Reinders är inte heller så förtjust. Han refererar till Edwards artikel, men kommentarerna är lite intressant.

algells bild

Jag har inte helt koll på skillnaderna mellan olika licenser. På vilket sätt är MPL (Erlang) öppnare än GPL (Java)?

Kristians bild

Vad som är mer öppet än något annat är en ändlös diskussion. Rent konkret skiljer sig MPL från GPL i att MPL är "copyleft" per fil. Man kan med andra ord blanda ganska "fritt" med sluten kod bara man håller isär källkodsfilerna. I praktiken är friheten kantad eftersom MPL är GPL-inkompatibel, så du strandar ganska lätt i din egna sandlåda om du använder den licensen. Mozilla använder MPL men de trippellicenserar under MPL/GPL/LGPL.

 

---------------------------------------

 

fsns bild

Java är inte GPL, försök ladda ner källkoden till JVMen. Dom har en proprietär licens för den.