Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kristian: Take a bite of the devils pie

Gnome anses av många vara obotligt svårt att anpassa, så är dock inte alls fallet. Däremot hålls många inställningar dolda för att inte krångla till menyer och gränsnitt. gconf-editor brukar vara platsen man ska gå till om man vill ändra något utöver det som finns i programmens menyer men när det kommer till mer detaljerad fönsterhantering så finns det mer att önska. Då ska man istället titta på programmen "devilspie" som är en demon vilken låter användaren ange regler för olika fönster baserat på dess egenskaper. Tex. kan man ställa in så att MPlayer alltid centrerar sitt fönster och lägger sig "on top". Vill man inte hacka scheme (vem vill inte det?) så finns verktyget gdevilspie som gör det enkelt att grafiskt ange regler.

http://live.gnome.org/DevilsPie

http://code.google.com/p/gdevilspie/

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jeffs bild

Och för de som inte vill leka Windowsregisterhackare och rota runt i Gconf eller installera extra programvaror för att få någon funktionalitet i sin skrivbordsmiljö så klickar ni enkelt på fönsterlisten på ett fönster, väljer "Avancerat" och sedan "Särskilda fönsterregler" eller "Särskilda programregler". Sen kan ni hur enkelt som helst ställa in vart program/fönster skall starta, hur stora de skall vara, och allt möjligt annat ni kan tänka er.

OBS! Fungerar endast i skrivbordsmiljön som inte dumförklarar sina användare.

OBS2! Obvious flamebait for the win!

------

Kristians bild

Ja, ni har ju så fina roterbara ikoner så det är ju inte klokt Smile

---------------------------------------

 

FoHs bild

Intressant tips! Jag har nog inget behov av det, men bra att känna till utifall någon undrar Smile

Mycket av funktionaliteten kan man nog få ut av Compiz också, men det blir kanske lite mer omständigt att hoppa runt i olika plugins för att få det.

Kristians bild

Ja det kunde man visst Smile Under "Place Windows" i Compiz Settings Manager. Tänkte inte på det

---------------------------------------

 

FoHs bild

Fanns för fullscreen under Window rules också. Och en hel del annat. Saknas lite saker, som att centrera osv. Tror jag, grävde inte så mycket Tongue

Edit:
Men nu använder ju inte alla Compiz, eller ens kan det. Så det är ju inte som att det är en bra ersättare eller nåt. Skitbra att ha den där funktionaliteten "direkt" i Gnome.