Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny dator

Efter mycket besvär med min gamla laptop - trasigt tangentbord, trasig dvd-läsare, sliten "kaross" och slutligen en julgransblinkande skärm var det dags att skaffa en ny.

Jag ville ha en maskin med bra tangentbord, bra skärm, bra batteritid med bra stöd för någon typ av UNIX. Det blev en Macbook Pro 13", jag känner mig väldigt nöjd.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Grattulerar, jag har länge sneglat på just 13" av MBP. Idag har jag MBP 15" som jag funderar på att sälja, (inväntar bud från JB). Men 13 " är nog lagom!
Kommer du att köra Snöleoparden bredvid eller blir det någon dist direkt undra Lasp

Kristians bild

Jag har inget emot att köra snowleopard, jag trivs hittils bra i Apples program/OS och vill jag kan jag dra in Firefox, OpenOffice osv osv. Bland det första jag installerade var macports - det ger tillgång till de flesta utvecklingsbibliotek och cli-program man är van med från UNIX-sidan. Men återigen, jag ville bara ha något som funkade bra och lät mig köra UNIX utan problem.

Jag kör fortfarande Ubuntu på min jobbmaskin och ser ingen anledning att byta ut den platformen. Den funkar  fint för de uppgifter som mitt jobb kräver.

 

---------------------------------------

 

valdermans bild

MacBook har bra tangentbord? Får man gissa på att du tidigare bara använt halvpissiga budgetlaptoptangentbord från Alienware?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Kristians bild

Vad använder du för tangentbord?

---------------------------------------

 

valdermans bild

(Ursäkta för treveckorslatensen på det här svaret, jag har uppenbarligen ADD eller nåt.)

Värdelöst nonametangentbord på min desktop, vilket inte stör mig överhövan då jag ändå i princip bara använder den till Civ4, Morrowind och Oblivion. Laptopen är en ThinkPad X61s. Har sett väldigt få laptoptangentbord som kommer i närheten, och inget av dem har suttit på en MacBook.

Gamla IBM-tangentbord från slutet på 80-talet är och förblir dock det bästa i tangentbordsväg. Undantaget möjligtvis det legendariska steampunktangentbordet, som är en modifikation av just ett sådant tangentbord.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Kristians bild

Hoppas inte det här leder till troll. Men för er som redan kör med compiz och gnome-do och/eller inte har något emot andras idéer kolla in

http://lifehacker.com/5192139/enable-some-multi+touch-gestures-in-linux

http://www.mydigitallife.info/2009/05/31/enable-multi-touch-gesture-fing...

Med samma konfiguration som under OSX:

Dra med två fingrar - scrolla i horosontell/vertikal led

Dra med tre fingrar - "home" och "end", dvs scrollar till fönstrets ytterlägen

Jag vet inte om fyrfingerscroll stöds, annars har det två funktioner i OSX. Scroll uppåt visar skrivbordet och scroll nedåt öppnar upp expose - scale plugin i compiz.

Något jag är väldigt förtjust i MacOSX är att de flesta operationer som använder ctrl i Windows/Linux använder istället cmd-tangenten i OSX (http://www.notebookcheck.net/typo3temp/pics/2b6ba02a21.jpg). Följden är att  ctrl + c dödar en process och cmd + c kopierar en markerad text i samma terminal. Man får ingen konflikt mellan dessa vanor.

ctrl:s övriga tangentkombiner är i övrigt mycket inspirerade av Emacs snabbtangenter och detta fungerar i alla program. Dvs man kan använda ctrl + a,e,f,b,np för att navigera

Detta skulle säkert gå att emulera på ett "PC-tangentbord" för den som vill prova - även ett vanligt tangentbord har ju tre stycken modiferar-tangenter.

Så till saker jag saknar från X11:s fönsterhantare - "fokus follows mouse" detta verkar inte stödjas av den inbyggda fönsterhanteraren. Kanske kan det emuleras. En annan sak är att man i dessa kan flytta fönster genom att hålla inne ALT och dra i dem (var som helst). En tredje grej är att man i regel kan stoppa en text i urklipp genom att markera den (man slipper välja "kopiera" eller trycka en tangentkombination). Visst kan det sistnämnda också ställa till problem, det är lätt att förlora något genom att råka markera en gång för mycket men i enkla fall är det väldigt smidigt.

---------------------------------------

 

Kristians bild

En stor nackdel är att ALT-tangenten inte längre kan användas som META-tangent eftersom den används för att skriva olika specialtecken (Apples tangentbord saknar "Alt gr"-tangent. Hur löser ni andra Apple/Emacs-användare denna problematik?

---------------------------------------

 

bittins bild

Aquamacs eller escape? 

Kristians bild

Jag har lärt mig använda escape - kan hela världens vim-användare så kan väl även jag Smile Jag har kört textbaserad emacs senaste två åren, mest för att snabbt kunna byta mellan git-kommandon och emacs. En del kör med magit men jag har inte vant mig vid det ännu.

---------------------------------------

 

Kristians bild

Valdeman nämnde i något inlägg att han inte vill ha en MacBook Pro pga. att de enligt honom blir väldigt varma vid hög belastning. Efter två veckors hyfsad intensiv användning är jag inte beredd att hålla med. Nog kan datorn bli varm, men den värmen är inte värre än att man kan hålla handen under datorn och tycka att det känns ganska skönt. Min arbetskamrat har en äldre modell av MacBook Pro och den kan bli VÄLDIGT varm. Kanske är det en sådan Valdeman lagt vantarna på?

Eller är det så att oavsett hur bra/dålig(t) tangentbord, skärm eller värmehantering en Apple-dator har så är ändå Apple så onda att ett köp aldrig kan bli aktuellt Wink ?

---------------------------------------

 

jeffs bild

En kollega till mig har fått missfärgningar i träet på sitt skrivbord där hans macbook brukar stå, just på grund av värmeutvecklingen i maskinen, men det verkar som du säger vara mest ett problem med äldre modeller.

Det fanns också en hungrig typ som tyckte att det där med att macbookarna blev så varma var fenomenalt, ty då kunde han steka ägg på den (true story).

------

jonasbjorks bild

 Jag hade en Powerbook G4 1.25GHz i alu. Den blev aldrig så varm. Hade den i knät nästan alltid. Gud, jag saknar den datorn :/ 

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Tror jag sett sådana på it-auktion.se. Eller finns det en stationär variant som heter något med G4 också? Hur som helst är det en trevlig sida om man vill komma över gamla datorer Smile

fredentofts bild

Visst finns det stationära G4-or också, t.ex. PowerMac och iMac. G4 är bara processornamnet.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Ah, ja då kan det ha varit sådana som dyker upp där emellanåt också Smile

valdermans bild

Det stora problemet med MacBook är väl snarare att deras strömadaptrar, i likhet med deras musikspelare, telefoner och vissa laptops, tenderar att spontanantändas. Värmeutvecklingen har jag så vitt jag kan minnas aldrig uttalat mig om, men om jag har det hade jag säkert en bra anledning därtill.

EDIT: nu minns jag! Min uppfattning om värmeutvecklingen kommer sig av en tråd på ett annat forum, där en nöjd Applekund lovprisar sin MacBook, men säger att den blir extremt het när han besöker webbsidor med Flash på, så han undrar vad han kan köpa för tillbehör som kyler ned MacBooken till ofarliga nivåer igen.

Nej, de främsta skälen till att jag aldrig skulle köpa en Applemaskin är:

 • Apple säljer en image, inte en dator/telefon/musikspelare/whatever. Det är skicklig marknadsföring, men av mina erfarenheter av Applefrälsta i min närhet drar jag slutsatsen att jag inte vill bli en av dem.
 • Deras marknadsföring överlag stör mig. Den förutsätter och utnyttjar att folk överlag är tekniskt okunniga och lätt bländade av ett välpolerat yttre.
 • MacBook Pro är helt enkelt klantigt byggd. Att använda ett mjukt material som aluminium, som leder både ström- och värmel extremt bra, att bygga laptop av är helt enkelt inte särskilt lyckat, och visar med all önskvärd tydlighet att prioriteterna ligger på form och utseende snarare än på kvalitet.
 • Apples nya påhitt, touchpads som saknar musknapp och som du därför är tvungen att pressa ned för att göra saker, är direkt efterblivet. Vem kom på den idén egentligen?!
 • MacBook kostar helt enkelt mer än vad den är värd, sett till komponenter och kvalitet. Ja, jag är medveten om att jag även betalar hutlösa överpriser även för produkter från Sony och Lenovo, men de har åtminstone features som urskiljer dem från mängden.
 • Senast jag besökte en Apple Store blev jag anklagad av expediten för att försöka svindla mig till en batteriladdare(!) av alla saker. Samma expedit började även mucka gräl med mig på ett synnerligen agressivt och obehagligt vis, som mycket väl kunnat sluta i tråkigheter om jag inte gått därifrån.
 • Samma Apple Store ville ha dryga 5000 spänn för att byta moderkort i en fyra år gammal iBook G4, plus en tusenlapp för att bara ha tittat på den - i en månad.
 • Gången före det när jag var i en Apple Store tog det dem två månader att fixa min iBook. Jag fick ingen ersättningsmaskin, ingen ursäkt och ingen sorts kompensation, och när den kom tillbaka var den skitig och repig. Apple Store skyllde allting på sitt centrallager. Idioterna verkar inte ha fattat att jag sket fullkomligt i deras interna problem; jag ville bara ha garantin jag implicit betalat för. Jag hade valt en iBook specifikt för en viss kurs på högskolan, en kurs som nästan var slut när jag till sist fick tillbaka den.
 • Jag känner ingen som ägt en Applemaskin som inte haft hårdvaruproblem med den.
 • OSX är långsamt, buggigt (när jag ägde en iBook var det extremt svårt att inte krascha Finder vid vanligt vardagsbruk,) inflexibelt (antingen gör du som Apples ingenjörer tänkt att du ska göra, eller så gör du det inte alls) och fuskar med säkerheten. Det passar mig helt enkelt inte. (Ja, jag vet att jag kan trycka in valfri Linuxdist på en MacBook. Ja, jag skulle hemskt gärna vilja ha EFI istället för BIOS i min ThinkPad.)
 • Samma anledningar som räknar bort de flesta andra laptops: jag vill ha bra batteritid (>10 timmar specad, annars får det vara,) föredrar TrackPoint framför touchpad (vet du andra tillverkare än Sony och Lenovo som erbjuder detta tar jag tacksamt emot tips,) anser att blanka skärmar är oanvändbara och vill ha ett vettigt tangentbord.

Så nej. Enligt min erfarenhet säljer Apple överhypat skräp till hutlösa överpriser, och ger fullständigt undermålig support när skiten oundvikligen går sönder. Jag förstår om andra har en annan uppfattning, men med mina erfarenheter har jag rätt svårt att bara se på när folk spolar ned 15 000 direkt i toaletten utan att åtminstone försöka varna dem för vad de ger sig in på.

Om du undrar så var jag själv fullständig Applefanatiker innan jag drabbades av denna kavalkad av tråkiga erfarenheter, så det handlar inte precis om att jag gick in med en dålig inställning heller.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

fredentofts bild

Dell Precision M4300 och HP EliteBook 2530p har trackpoint, så det borde ju finnas på fler av deras modeller också.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kristians bild

Det stora problemet med MacBook är väl snarare att deras strömadaptrar, i likhet med deras musikspelare, telefoner och vissa laptops, tenderar att spontanantändas. Värmeutvecklingen har jag så vitt jag kan minnas aldrig uttalat mig om, men om jag har det hade jag säkert en bra anledning därtill.

Oki, jag väntar med spänning Smile

EDIT: nu minns jag! Min uppfattning om värmeutvecklingen kommer sig av en tråd på ett annat forum, där en nöjd Applekund lovprisar sin MacBook, men säger att den blir extremt het när han besöker webbsidor med Flash på, så han undrar vad han kan köpa för tillbehör som kyler ned MacBooken till ofarliga nivåer igen.

Jag tror som sagt att det främst gäller föregående modeller

Nej, de främsta skälen till att jag aldrig skulle köpa en Applemaskin är:

 • Apple säljer en image, inte en dator/telefon/musikspelare/whatever. Det är skicklig marknadsföring, men av mina erfarenheter av Applefrälsta i min närhet drar jag slutsatsen att jag inte vill bli en av dem.

Det har du full frihet att inte vilja. Jag gillar min dator för dess smidighet, att hårdvaran stöds til 100% av ett fullgott UNIX-system och att jag därmed kan köra de program jag tycker om och slipper köra Spotify och andra program i Wine. Jag har inte mycket till övers för kulten kring "His Stevnes"

 • Deras marknadsföring överlag stör mig. Den förutsätter och utnyttjar att folk överlag är tekniskt okunniga och lätt bländade av ett välpolerat yttre.

Du är medveten om att en mängd datorkunniga användare kör Apple/Mac OSX? Läste nyligen om ett prestandatest mellan diverse Windows-OS och MacOSX på samma hårdvara och trots Macens mer välpolerade yta så vann man med stor marginal vad gäller prestanda. Att nyttja GPU:n för att utföra effekter eller snabba upp beräkningar får väl knappast anses som ett slöseri med resurser?

 • MacBook Pro är helt enkelt klantigt byggd. Att använda ett mjukt material som aluminium, som leder både ström- och värmel extremt bra, att bygga laptop av är helt enkelt inte särskilt lyckat, och visar med all önskvärd tydlighet att prioriteterna ligger på form och utseende snarare än på kvalitet.

Jag har försökt repa min dator men ännu inte lyckats, det brukar inte vara svårt med en lucka av plast. Att göra hela datorn i ett aluminumblock ger knappast upphov till extra "gung" på skrivbordet.

 • Apples nya påhitt, touchpads som saknar musknapp och som du därför är tvungen att pressa ned för att göra saker, är direkt efterblivet. Vem kom på den idén egentligen?!

Visst finns en musknapp, den känns inte värre än den på någon annan laptops touchpad. Två,tre och fyra-fingersgestures fungerar för övrigt mycket bra. Det blir lite knepigare att åstadkomma med en trackpoint. Men smaken är som baken.

 • MacBook kostar helt enkelt mer än vad den är värd, sett till komponenter och kvalitet. Ja, jag är medveten om att jag även betalar hutlösa överpriser även för produkter från Sony och Lenovo, men de har åtminstone features som urskiljer dem från mängden.

Vilka features har de som ingen annan har? Upplyst tangentbord, ingen dvd-släde (man bara för in skivan) och multitouch-touchpad ser ser jag som trevliga finesser. Vad har Sony och Lenovo för justa lösningar?

 • Senast jag besökte en Apple Store blev jag anklagad av expediten för att försöka svindla mig till en batteriladdare(!) av alla saker. Samma expedit började även mucka gräl med mig på ett synnerligen agressivt och obehagligt vis, som mycket väl kunnat sluta i tråkigheter om jag inte gått därifrån.

Tråkigt. Kanske hade han inte fått den där kaffekoppen som han så väl behövde.

 • Samma Apple Store ville ha dryga 5000 spänn för att byta moderkort i en fyra år gammal iBook G4, plus en tusenlapp för att bara ha tittat på den - i en månad.

Trist, kanske skulle du provat butiken i grannstaden (där folk får tid att sitta ner och ta sig en kopp Zoegas).

 • Gången före det när jag var i en Apple Store tog det dem två månader att fixa min iBook. Jag fick ingen ersättningsmaskin, ingen ursäkt och ingen sorts kompensation, och när den kom tillbaka var den skitig och repig. Apple Store skyllde allting på sitt centrallager. Idioterna verkar inte ha fattat att jag sket fullkomligt i deras interna problem; jag ville bara ha garantin jag implicit betalat för. Jag hade valt en iBook specifikt för en viss kurs på högskolan, en kurs som nästan var slut när jag till sist fick tillbaka den.

Återigen tråkigt. Sådana incidenter ger dem själva dåligt rykte i längden. Var det i samma Apple Store som tidigare? Ta med ett paket Zoegas nästa gång....

 • Jag känner ingen som ägt en Applemaskin som inte haft hårdvaruproblem med den.

Jag känner nog ingen som helt undluppit någon som helst service av sin laptop under dess livslängd.

 • OSX är långsamt, buggigt (när jag ägde en iBook var det extremt svårt att inte krascha Finder vid vanligt vardagsbruk,) inflexibelt (antingen gör du som Apples ingenjörer tänkt att du ska göra, eller så gör du det inte alls) och fuskar med säkerheten. Det passar mig helt enkelt inte. (Ja, jag vet att jag kan trycka in valfri Linuxdist på en MacBook. Ja, jag skulle hemskt gärna vilja ha EFI istället för BIOS i min ThinkPad.)

Jag tycker inte att OSX känns särskilt segt, särskilt inte segare än visuellt motsvarande Linux-dist. Visst kan det vara snabbare att köra fluxbox i debian men då jämför man äpplen och päron.

 • Samma anledningar som räknar bort de flesta andra laptops: jag vill ha bra batteritid (>10 timmar specad, annars får det vara,) föredrar TrackPoint framför touchpad (vet du andra tillverkare än Sony och Lenovo som erbjuder detta tar jag tacksamt emot tips,) anser att blanka skärmar är oanvändbara och vill ha ett vettigt tangentbord.

Hur mycket väger en dator med 10 timmars batteri? Min Mac kvalar in på 2 kg (nästan sju timmars livstid), det känns ganska släpbart. Min förra vägde 2.7 och nu i efterhand så känns det som en rejäl skillnad.

Så nej. Enligt min erfarenhet säljer Apple överhypat skräp till hutlösa överpriser, och ger fullständigt undermålig support när skiten oundvikligen går sönder. Jag förstår om andra har en annan uppfattning, men med mina erfarenheter har jag rätt svårt att bara se på när folk spolar ned 15 000 direkt i toaletten utan att åtminstone försöka varna dem för vad de ger sig in på.

Om Apple haft dålig support generellt sett så hade det säkerligen straffat dem själva. Det kanske är som du säger, men mina bekanta har inte upplevt något liknande.

Om du undrar så var jag själv fullständig Applefanatiker innan jag drabbades av denna kavalkad av tråkiga erfarenheter, så det handlar inte precis om att jag gick in med en dålig inställning heller.

Från fanatiker till mac-hatare Wink Aj aj aj. Misstänker att trollet "plun" lagt halva sitt liv på att dyrka RMS innan han blev RMS-hatare. Den där kärleken är besvärlig ibland.

Själv tycker jag om min dator men jag använder den nästan precis som min gamla maskin (mestadels Firefox, emacs, terminal) även om jag visst kör igång iTunes då och då. Hårdvaran stöds fullt ut, sov/vakna-funktionerna funkar ypperligt och OS:et ställer sig inte i vägen för mig för det jag vill fokusera på. Då kan jag känna mig ganska nöjd.

Jag tror säkert att jag varit lika nöjd med en vanlig laptop med lika bra stöd för Linux. Men den här gången kände jag för att testa något nytt. Kanske blev jag blåst, kanske inte Smile Jag är hur som helst glad och det ska alla vara som har en dator de trivs med oavsett hårdvara och OS.

 

---------------------------------------

 

Lasps bild

 Helt underbart inlägg Kristian. Att du bara tar dig tid och benar upp kritiken är jätteskönt.

Själv har jag nu skaffat SSD som skall in i min MBP. Så blir den snöleoparden och BootCamp med Win7 kanske bara 32! Kan man ha även ett Linux Os i BootCamp?

/PS Har aldrig haft problem med denna bärbara eller någon annan, nätaggregatet fungerar perfekt och jag gillar kontaktlösningarna både till MBP och AjFånen.  /Ds

valdermans bild

>Du är medveten om att en mängd datorkunniga användare kör Apple/Mac OSX?

Fullt medveten. Dessa har dock gjort ett medvetet val, det jag vänder mig emot är när Apple cyniskt utnyttjar folks okunnighet. ("Mac har inga virus," "Mac är säkrare," etc.)

>Jag har försökt repa min dator men ännu inte lyckats

Jag tänkte mer på att tappa prylen i marken.

>Visst finns en musknapp, den känns inte värre än den på någon annan laptops touchpad.

Inte på de modeller jag syftade på, där är själva plattan en musknapp, och det funkar förjäkla dåligt. Sen finns det säkert vettiga modeller kvar, men just idén att göra plattan till (extra trög) musknapp är vansinnig.

>Vilka features har de som ingen annan har?

Hållbarhet, batteritid, matt skärm och låg vikt är väl det första jag kommer att tänka på.

>Upplyst tangentbord

Går det att stänga av? Om det gör det är det nästan likvärdigt med den lilla lampan ThinkPads har i skärmen (om vi ignorerar att ljuset kommer från helt fel håll när det sitter i tangentbordet,) om det inte gör det är det en tragisk misfeature som bara tjänar till att äta batteri.

>ingen dvd-släde (man bara för in skivan)

Senast jag använde någon form av optisk media var nog runt 2005 eller så. Det är bara vansinnigt att sånt skräp fortfarande finns på marknaden.

>multitouch-touchpad

Med tanke på att en touchpad i sig är en misfeature (tjohej, hoppa fram och tillbaka med händerna mellan tangentbord och musplatta) tycker jag inte direkt att ytterligare incitament att använda den är särskilt lyckat. Allt du kan göra med en multitouchplatta kan du göra snabbare och mer ergonomiskt med tangentbordet.

>Var det i samma Apple Store som tidigare?

Nej, det här var i andra änden av Sverige.

>Jag tycker inte att OSX känns särskilt segt, särskilt inte segare än visuellt motsvarande Linux-dist.

Det kan bero på att hela X-soppan som infekterar Linux är segare än inlandsisen och att hela "1337 DESKTOP EFFECTS OMG SPINNAN CUEBZ"-hysterin bara gör det värre. (Snälla rara Kristian Høgsberg, få tummen ur och polera till Wayland någon gång!) Jag kan lova dig att min burk som kör xmonad kommer att kännas betydligt snabbare än din MBP. Wink Och BTW, Fluxbox är definitivt inte snabbt. Segare än GNOME, för det mesta.

>Hur mycket väger en dator med 10 timmars batteri?

Runt 1½ kilo. Vikten anges som 1,39 kilo och 1,62 som "travel weight." Jag vet inte om "travel weight" är vikten inklusive batteri eller om det är inklusive batteri + laddare. Betydligt lättare än en MBP i vart fall. Jag misstänker att det beror på utelämnad DVD-läsare, och att skärmen inte är gjord av glas. (Ytterligare en anledning att passa sig för Apple - skulle du stoppa en 13" glasruta i väskan när du är ute och går?)

>Jag är hur som helst glad och det ska alla vara som har en dator de trivs med oavsett hårdvara och OS.

Det där var så politiskt korrekt att jag får kväljningar, men det är naturligtvis sant. Man bör såklart köra vad man trivs med, men det betyder ju inte att det inte finns utrymme för diskussion (eller trollande - OS-fanatiker är otroligt tacksamma att trolla, oavsett om det är Linux, OSX eller Windows det rör sig om!)

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Kristians bild

Alla mina keybindings används redan av emacs så jag måste nyttja touchpaden för att kunna styra fönstersystemet Wink

MBP:en har två musknappar och ja de är en del av plattan. Jag har kört med "tapping" senaste åren så jag nyttjar sällan dessa ändå.

Men det du då säger är att man inte kan få en snabb desktop som funktionsmässigt och visuellt motsvarar OSX? Enda möjligheten är att lära sig haskel och börja köra xmonad om man ska härda ut Wink ? (även jag får trolla lite ibland)

De visuella effekterna i OSX finns i regel för att förenkla för användaren, exempel är "lampeffekten" som tydligen många äldre människor uppskattar (man ser vart fönstret tar vägen). De växande ikonerna i dockan gör det lättare att klicka på rätt knapp osv....  Jag har ännu inte hittat någon spinning cube med fiskar i under OSX. Sådana effekter är roliga men knappast funktionsvärdiga.

1.62 kg låter trevligt. Har du en länk till info om maskinen?

Jag hoppas det framgår att jag försöker svara sakligt, jag trollar i regel bara för att spänna av en diskussion och det behövs ibland Smile

 

---------------------------------------

 

valdermans bild

>MBP:en har två musknappar och ja de är en del av plattan.

Inte alla. Senast jag var på Media Markt talade de sig varma för modellerna utan.

>Men det du då säger är att man inte kan få en snabb desktop som funktionsmässigt och visuellt motsvarar OSX?

Inte med X i botten i vart fall. Sedan är det ju också en ren smaksak; personligen tycker jag att OSX ser gräsligt ut.

>Enda möjligheten är att lära sig haskel och börja köra xmonad om man ska härda ut Wink ? (även jag får trolla lite ibland)

Nej då, awesome är t ex också riktigt duglig (om det inte var för att fanskapet ändrar sin configsyntax på odokumenterade, ej bakåtkompatibla vis med varje ny release) liksom wmii, dwm och andra liknande fönsterhanterare. De stora två är helt enkelt för musorienterade.

>De visuella effekterna i OSX finns i regel för att förenkla för användaren, exempel är "lampeffekten" som tydligen många äldre människor uppskattar (man ser vart fönstret tar vägen). De växande ikonerna i dockan gör det lättare att klicka på rätt knapp osv....  Jag har ännu inte hittat någon spinning cube med fiskar i under OSX. Sådana effekter är roliga men knappast funktionsvärdiga.

Visst finns det många bra effekter också (exposé är definitivt min favorit) men som med allt annat så är det inte alltid så att det som är bra för nybörjare är särskilt effektivt eller användarvänligt när man väl vant sig.

>1.62 kg låter trevligt. Har du en länk till info om maskinen?

http://www.thinkwiki.org/wiki/Category:X200s eller lenovo.com. Mer specifikt den modellen jag hämtade siffrorna från är http://www.clickok.se/PartDetail.aspx?q=p:2436205;c:36159 (lenovo.com bråkar med mig idag, så det där får duga.)

>Jag hoppas det framgår att jag försöker svara sakligt, jag trollar i regel bara för att spänna av en diskussion och det behövs ibland Smile

Det framgår med all önskvärd tydlighet.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん