Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

PHP

Jag försöker förstå PHP. Tydligen måste man installera ett program som heter:se2.php.net.

Tyvärr går det inte att öppna det eftersom filändelsen är okänd. Nämligen: php-5.3.5.tar.bz2

Så mina studier stoppades direkt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

uffe_nordholms bild

Kan du inte installera PHP genom pakethanteraren? Jag tycker att det borde bli mycket enklare för dig.

kvartens bild

Tack för svar, men vad är pakethanteraren? Jag trodde det skulle bomma hem en zip-mapp som jag sedan skulle extrahera, men den här filen går inte att öppna. 

uffe_nordholms bild

Pakethanteraren är det verktyg som du använder för att installera i stort sett alla program du behöver i din Linuxdator. Eftersom jag använder distributionen openSuse heter min pakethanterare YaST, men om du använder Ubuntu heter den nog synaptic. Hur som helst vill jag minnas att den finns tillgänglig under menyn med orden "Pakenhanteraren synaptic" (byt synaptic mot passande ord om jag har fel på namnet).

kvartens bild

Jag anväder en Dell-dator som var förinstallerad med Windows Vista, men jag har insatallerat om till Windows XP Proffessional. Detta innebär att den support jag betalde för inte gäller. Dessutom tycks IIS inte fungera. Jag ville dock försöka med php och trodde att det åtminstone skulle gå att ladda ner och öppna mappen.

Jag är tacksam för all hjälp.

FoHs bild

Ladda hem 7-zip: http://www.7-zip.org/

Stryk det förresten, finns ju speciella releaser för Windows här (länkat några centimeter under ditt alternativ Wink ): http://windows.php.net/download/

Det du har laddat hem är källkoden.

atas bild

 Du ska kunna packa upp filen med bzip2 -d eller bunzip2 kommandot har jag för mig. Det är en effektivare komprimeringen än gz brukar det påstås. 

FoHs bild

Eftersom du skriver på en sida avsedd för Linux så antar man att du kör Linux på din dator. Stämmer det? Eller är du en Windows-användare? :)

Du behöver en webbserver också, du bör läsa på om LAMP (om du kör Linux) eller WAMP (om du kör Windows):

http://en.wikipedia.org/wiki/LAMP_%28software_bundle%29

http://en.wikipedia.org/wiki/WAMP

Sen har du dokumentation för att installera PHP här: http://www.php.net/manual/en/install.php

tar.bz2 är en annan typ av "zip".