Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Är det en dagslända, eller ett historiskt trendbrott?

Att det här inte uppmärksammas av IDG redaktör för öppen källkod är anmärkningsvärt och jag vågar skriva svagt. Jag själv har inget intresse av att göra reklam. Jag själv använder mig av Arch Linux för det mesta. Men jag kan försöka täcka upp när redaktören för öppen källkod uppenbarligen inte är uppmärksam. Jag hoppas att Igelle kan vara ett historiskt trendbrott i utvecklingen av Linuxdistributioner.

distrowatch.com

Last 7 days 1322

Det ger Igelle en klar femte plats före Debian och många andra väletablerade distributioner. Någon liknande klättring av det här slaget har inte förkommet sedan Ubuntu var i sin början av sin storhetstid. Det normala är en kortvarig ökning, för att falla tillbaka ganska snabbt. Det är för tidigt uttala sig, men jag ser trendbrott som är mycket ovanligt och överraskande.

”Hey did you recently try the RC? This is really something!

WOW is the only word that comes to mind, I’ve been using Linux 10 years and igelle looks like something of the future!

Check out the RC version”.

Det är nu ingen RC längre det är en skarp version av Igelle.

Lite åsikter om Igelle har börjat dyka upp.

http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=61&p=246706

http://www.datormagazin.se/nyheter/article550735.ece

Please note that this release of Igelle is Igelle DSV, and it is intended for the Intel-compatible i686 platform”.

http://www.igelle.com/

Av: Kylling

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Ja, Igelle är et förnämligt linuxsystem. Jag gjorde en svensk remaster av det redan i maj förra året. Jag kallade min remaster för LFA - Linux För Alla LiveCD.

LFA/Igelle kan hämtas gratis på/från Svenska Linuxföreningens server.

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Ja! Då det väl tid att göra en ny remaster på Igelle DSV 1.0.0 är ( Released ), tyckte den första versionen vara bra. Det var de första trevande stegen av ett helt ny standard av Linux OP. Igelle 1.0.0 är något helt annat, men det har du kanske redan förstått. Din version av Igelle är numera inte aktuell längre. Det ger ingen rättvis bild av Igelle:s standard idag.  Igelle har utvecklats så fruktansvärt sedan Igelle släppte sin första version.

Av:Kylling

 

extons bild

Ok, tack för tipset. Jag ska kolla upp nya Igelle. Vad jag tyckte var så bra med Igelle (den gamla versionen) var bl a möjligheten att installera till USB-sticka på samma enkla sätt som till hårddisk och att alla ändringar av systemet på USB-stickan sparades automatiskt.

Tillägg lite senare
Jag har nu testat nya Igelle. Visserligen bara i VirtualBox, men ändå...
Förändringarna är inte så stora/intressanta att jag finner det mödan värt att remastra också nya Igelle. Den nya versionen fungerar perfekt. Det gör också den gamla.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Installerade Igelle på min Dell Mini 9 idag. Och det åker snart bort igen :P Inga fel på systemet som sådant men jag har haft väldiga problem med att få igång det trådlösa. Det saknades firmware, vilket inte är så konstigt. Följde instruktionerna på http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43 men får "ERROR: Fatal DMA Error" straxt efter att firmwaren laddats. Försökte mig även på att kopiera den firmware som Ubuntu Lucid Lynx laddar ner via jockey-gtk (eftersom kortet fungerar där) men får samma fel. Vet inte riktigt om det är den installerade drivaren i Igelle som inte är riktigt kompatibel med firmwaren. En sista utväg hade väl varit att testat att kompilera Broadcoms proprietära drivrutin, men jag orkar inte. Det innebär att jag måste ta bort den redan installerade och jag vet inte riktigt hur det skulle gå till i Igelle.

Systemet är intressant helt klart, men den tänkta prestandavinsten verkar utebli. Upplever systemet som segare än Ubuntu Lucid Lynx, både med och utan kompositering. Även i uppstartstid jämfört med Lucid LiveUSB. Sen måste jag ställa in svensk tangentbordslayout efter varje omstart. Sådana grundläggande fel borde inte få finnas... Jag kommer hålla ögonen på systemet, men till dess får det bli Ubuntu fortsättningsvis.

Edit: Ja just ja, om någon vill installera Igelle från USB-pinne så kan man använda Unetbootin för att få över det, och därefter ändra "root=/dev/cdrom" i syslinux.cfg till "root=/dev/sda1" eller vilken partition på USB-minnet som man installerat det på.

extons bild

De problem som du beskriver finns inte i LFA - Linux För Alla LiveCD (och skulle heller inte finnas om jag gjorde en svensk remaster av nya Igelle).

Unetbootin i alla ära, men nackdelen med att använda det programmet är att ingenting kan sparas. Om man installerar LFA - Linux För Alla LiveCD till USB-sticka så som jag beskrivit på INFO-sidan kan alla ändringar av systemet (inkl. nya programinstallationer) sparas direkt på stickan.

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Distrowatch.com Last 7 days

1. Ubuntu

2. Mint 1608 -->

3. Igelle 1603 -->

Kan vara aktuellt att göra en ny svensk remaster av nya Igelle 1.0.0 där du rättar till lite brister.

Av: Kylling

extons bild

Jasså, nya Igelle är så pass populärt. Då måste jag kanske tänka om...

Tack för tipset.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Alltså, jag använde USB-stickan för att installera till hårddisken på datorn. Så nog sparas saker, utom ändring av tangentbordslayout som det verkade. Men påstår du att problemet jag hade med det trådlösa är åtgärdat i din version? Så vitt jag vet får man inte distribuera Broadcoms firmware, och det är just därför man måste hålla med allt krångel runt omkring.

extons bild

Ok, men hur menar du då att det sparades på USB-stickan? Hade du alltså gjort en installation av nya Igelle med Unetbootin på USB-stickan och sedan installerat olika program? Var dessa sedan verkligen kvar när du startade om datorn från USB-stickan? Om så var fallet fungerar ju Unetbootin alldeles utomordentligt bra.

Broadcoms firmware vet jag inget särskilt om mer än att vissa linuxdistar brukar distribuera drivrutiner särskilt för Broadcom. (Jag läste nog inte kyllings inlägg tillräckligt noga).

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Nja, alltså, som jag skrev så installerade jag det på datorn. Unetbootin användes för att skapa ett bootbart USB-minne eftersom Mini:n inte har någon CD-läsare, och för det krävdes handpåläggning för att det skulle gå att boota från minnet. Antar att det är "eller vilken partition på USB-minnet som man installerat det på" sist i mitt inlägg som gör dig förvirrad, och med det menade jag helt enkelt vilken partition som man installerar Igelle-livemiljön på, (eller vad man ska kalla den) med Unetbootin. Den startade jag sedan och installerade därifrån till hårddisken på datorn.

I Ubuntu har det åtminstone tidigare funnits två drivrutiner för Broadcom-enheter, varav den ena är stängd. Den andra är öppen källkod-drivrutinen och den följde med i Igelle, men däremot behövs det firmware för att ha någon nytta av den. För detta finns det speciella verktyg som laddar ned något man fått från OpenWRT (Linksys-routrarna om jag fattat det rätt) och "extractar" firmwaren. I Ubuntu sker detta automatiskt via Hardware Drivers (jockey-gtk).

extons bild

Ja, jag anade att det var så du använt Unetbootin.

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Hur blev jag inblandad i det här sammanhanget "(Jag läste nog inte kyllings inlägg tillräckligt noga)". Jag har inte skrivet något om "Broadcoms firmware" gällande Igelle Linux.

Av: Kylling

extons bild

Förlåt mig Kylling! Det var FoH som skrev om Broadcom igår. Jag fick för mig att det var du. (Vet inte varför).

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Latest Reviews Igelle 1.0.0

http://www.itlure.com/2010/02/distro-hoppin-igelle-100.html

Av: Kylling