Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Angående Linux Mint 12 "Lisa" RC1.

Den första recensionen har landat angående Linux Mint "Lisa" 12 RC1. Det är nästan lite naivt att Ubuntu Linux inte själva utfört de här ändringarna i GNOME 3 miljön. Att både Unity och GNOME 3 har skapat en viss form av frustration ibland Linux användare är dagens sanning. Att även Windows 8 kan få liknade problem ibland användarna med sin nyskapande miljö är inte helt osannolikt. Om jag personligen tror att Linux Mint 12 kan bli en Ubuntu Linux,(killer). Det är nog tveklöst så att 1000 tals användare under senhösten och vintern kommer att skifta från Ubuntu Linux till Linux Mint. Är det på sikt en bra utveckling? Nej! Det är ingen bra utveckling. Det splittrar Linux-rörelsen mer än någonsin i olika grupperingar. 

"I believe Linux Mint has done a great job. I think Linux Mint is the one distro which will make users love Gnome 3 without even realizing it".

Källa: http://www.muktware.com/articles/2929

Mer information om Linux Mint 12 RC1 hittar du här:http://blog.linuxmint.com/?p=1858 och http://news.softpedia.com/news/First-Look-Linux-Mint-12-234035.shtml

Vad betyder "RC"? Det är en tidig utvecklingsversion av operativsystemet Linux Mint 12 som inte kan anses lämplig för nybörjare eller genomsnittliga användare. Intresserade bör avvakta till Linux Mint släpper den skarpa versionen av nya Linux Mint 12.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Precis nyss kom en uppdatering. Den innebar att jag äntligen kunde få igång MATE.  Laughing out loud

Det måste vara det alternativet som återstår om man vill köra konventionell "Mint-Gnome" på sin desktop.

MATE fungerar ännu inte lika bra som Gnome 2,  men jag tor man jobbar för fullt på det..

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

fredentofts bild

Att kalla RC för en tidig utvecklingsversion är så långt ifrån sanningen man kan komma. Det är snarare den allra sista utvecklingsversionen efter åtminstone ett antal alfa- och beta-versioner.,

RC är en förkortning av Release Candidate, alltså en version som bara ska "sluttestas" innan release.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

kyllings bild

 

@fredentoft
 
Nu har det aldrig funnits några "alfa- och beta-versioner" som allmänheten får testa eller beskåda. Linux Mint har ett annorlunda förfarande vad gäller utgivningen. Men tack för att du delar med dig av din kunskap.   

 

 

 

 

 

tux-svens bild

Jag kan hålla med dig  Fredentoft, detta är inte vad man normalt menar med en RC.  Alfa och Beta-versioner brukar inte förekomma i Linux Mint eftersom dessa historiskt har byggt på Ubuntu, som i sin tur har haft alfa och betaversioner. 

Nu borde man nog ha gjort annorlunda.

@ kylling:   Det har inte funnits någon alfa eller beta för testning heller.  Jag vet det eftersom jag ingår i testteamet. Den här passerade testen ovanligt snabbt trots en del anmärkningar.

Jag tror helt enkelt att Clem vill ha ut en version till en bredare publik som han kan få feedback på. (Från vanliga användare.)  Detta för att kunna besluta om vilken väg han skall gå och hur han skall prioritera resurerna framöver.

En sak är säker, Clem lyssnar av användarnas reaktioner väldigt noga. Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jag vet inte om det blir så mycket till splittring så länge som den Ubuntu-baserade Mint är den som går framåt. I och för sig blir det väl inte någon direkt splittring med den Debian-baserade heller. I slutändan kan man använda den mesta programvaran på alla dessa distributioner, och jag tror det är det som kommer föra Linux framåt.

Tror det hade varit svårt för Canonical att utveckla Gnome Shell-extensions redan för ca 1.5 år sedan, för att få till det som Mint 12 har. Man stod väl lite inför ett vägskäl där, och de var ju tvugna att utföra sina gränssnittsförändringar på en existerande, stabil plattform och inte på en utvecklingsplattform (som Gnome 3 var då). Men om de inte kan få Unity-skutan på rätt riktning så kanske det slutar med några Shell-extensions också Smile

FoHs bild

Här är en annan (inte fullt så bra) recension:

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/linux-mint-12-rc-the-greatest-hits/

Gav ett rätt intressant perspektiv, som jag inte direkt hört förut. Till viss del är det väl hela säljpunkten med Linux Mint, dvs att inte vara ett för smalt Ubuntu. Men å andra sidan kan det ju bli lite rörigt.

tux-svens bild

Ja det är inte alla som förstått det här med Linux Mint....

För det första har Mint lite egna lösningar, t.ex. Kontrollpanelen, Programhanteraren, Mintupdate och VerktygFörSäkerhetskopiering.

För det andra är Mint utvecklat så att det skall vara extra lätt för dem som vill migrera från Win tlll Linux.  (Detta har jag sett fungerar alldeles utmärkt för alla dem som jag introducerat i Linux)

För det tredja skall allt fungera out-of-the-box.

Den andra och i viss mån även den första punkten, äventyras kraftigt av Gnomes förvandling.  För att behålla en viss kontinuitet så finns för närvarande flera olika sätt att starta program.  Men det är klart att kommer man direkt från Ubuntu och saknar Mint-historik så förstår man inget!

Ubuntu har en ägare som är som en diktator - han styr och bestämmer allt. 

Mint har Clem, som visserligen kan styra allt åxå, MEN har tillhör dem som förstått varfor vi har EN mun men TVÅ öron...   Han lyssnar mer än han talar.

Att mint en gång skapades beror på att Clem satt som teknisk support för dem som migrerade från Win till Ubuntu.   Han såg var de vanligaste problemen fanns.Detta fick honom såsmåningom att göra om Ubuntu på de punkter han såg att människor hade störst problem och kalla sin egen version för Linux Mint.

Tacka fasen att en Ubuntu-entusiast inte förstår vitsen med detta, ty denne anser ju att Ubuntu är bäst och det är användaren som skall anpassas efter Ubuntu (d.v.s.Mark Drunk

Mint har ett annat förhållningssätt.  Unity är därför helt osannolikt.  Gnome 3 i sin grundskepnad blir åxå ganska osannolik. Båda dessa spår innebär att Mint tappar sin grundidé.

Påståenden om att man måste tänka nytt och förändra sig skallrar hela tiden.

Saken är inte att jag och många som läser här på Linuxportalen inte klarar en förändring.  Däremot vet jag flera av "mina" linux-användare som skulle uppleva det som ett ännu större steg att gå över till Linux. Det skulle dessutom sänka produktiviteten.

När jag började köra motorcykel var det inte standardiserat var broms och växel var placerade.  Jag började med högerbroms för att sedan använda mc med vänsterbroms i 13 år.  Sedan blev det högerbroms igen, vilket nu är standard.  Det är mycket enklare och snabbare att inte behöva tänka efter innan man skall bromsa!

Människan är ett vanedjur, många har problem bara med att gå över från automatlåda till manuell växellåda eller tvärt om.  Varför inte köra med ett interface som upplevs standardmässigt för en desk/lap-top?

För smarta telefoner och touch-books är det givetvis något annat.

Ni som tycker Unity eller Gnome 3 funkar bra och tycker det är såå smidigt att installera codecs och annat själv - bry er inte om Linux Mint!  Låt Linux MInt vara Linux Mint och fortsätt att köra Ubuntu ellr vad ni nu själva föredrar.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Personligen är jag inte mycket för att skapa distributioner som är Windows-"kopior". Tycker inte att det är rätt väg att gå för att migrera användare från Windows. Jag anser att migreringen ska komma av egen vilja, dvs att man vill migrera och inte för att man känner sig tvungen. Det är mindre viktigt om gränssnittet är Windows-likt och mer viktigt att det är intuitivt - ibland förväxlar man detta Smile

Jag tycker det är ett feltänk att prata om sänkt produktivitet som följd av att byta till ett operativsystem som inte är likt Windows. Det får man alltid när något är nytt, och det gäller rimligtvis bara i början. Sen är jag inte så säker på att produktiviteten blir högre för att man byter från Windows heller, utan många som byter kanske rent av skulle hålla en högre produktivitet under Windows (pga program etc).

Mint och Ubuntu har helt klart olika filosofier. Jag tror dock att många användare kommer finna endera som ett omöjligt alternativ. För Ubuntu handlar det numera kanske mest om Unity och andra designbeslut, medan det för Mint lika gärna kan vara att det anses vara rörigt och oslipat, eller för den delen för Windows-likt. Jag tycker det är ganska dåligt att åtminstone på gränssnittsnivå inte ha ett enhetligt utseende (som recensionen tar upp), men precis som recensenten skriver så är det förhoppningsvis en övergångsrelease. Det är så klart inte lätt att få till allt när man ändrar gränssnittet fundamentalt, det gäller Mint 12 med Gnome Shell och Ubuntu med Unity Smile Sen ska man väl komma ihåg att Mint är avsett för datorer och att Canonical faktiskt har planer för andra typer av enheter också, så känner man till Ubuntus historik kanske man är lite mer förlåtande (tycker dock inte historiken ursäktar ens missnöje här och nu).

tux-svens bild

Oavsett vad du eller jag sitter här och har för åsikter, så kvarstår det faktum att Clem suttit LÄNGE som teknisk support för människor som försökt migrera från Windows till Linux.  (Ubuntu med Gnome-miljö)

Han har bättre insiker i ämnet än vad du eller jag har. eller kan skaffa oss utan att lägga ner åratal på det.

Det är utifrån dessa kunskaper och erfarenheter som Mint ser ut som det gör!  Tyck vad ni vill om utseendet, passar det inte er så finns det andra distar att välja på.  Uppenbarligen finns det folk som gillar Linux Mint som det är, annars hade väl utvecklingen av antalet användare varit annorlunda.

En kille i min yttre  omgivning hade köpt en begagnad dator, som det var Ubuntu installerat på.   Han sa ungefär:  Det var Linux på datorn, Linux ser ju ut som någon dålig "MacOS-wannabe".  Hur får jag bort skiten?  Så utseenden kan alltid diskuteras.

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jag försöker inte toppa Clems kunskaper i hur man får Windows-användare att gå över till Linux. Allt jag sa var att jag inte tycker det är rätt väg att gå i det långa loppet. Att imitera Windows är ju en strid man oundvikligen kommer förlora, med andra ord måste det finnas utrymme för nya saker också. Sen har jag inte rackat ner på  utseendet på Mint förutom att det utseende man väljer ska vara enhetligt, och det kommer Mint säkert att vara om det får utvecklas lite mer.

Det är väl klart det finns användare som tycker om Linux Mint som det har sett ut. Hur Mint 12 kommer tas emot är väl lite tidigt att säga. Det finns helt säkert folk som kommer tycka om det också, precis som det finns ca 20 miljoner som tycker om Ubuntu som den Mac OS-wannabe det är Smile Användarantalet för Mint har inte skjutit i höjden, det ligger runt samma nivå som Fedora. Så jag vet inte om utvecklingen säger så mycket om huruvida de gjort rätt (och som sagt är ju Mint 12 väldigt annorlunda, så det återstår väl att se).

elwiss bild

 Är böjd att hålla med dig där. Det där att efterapa något är ett tveeggat svärd, risken finns att användarna grinar på alla punkter där kopian INTE efterföljer originalet. Upplevde samma sak när jag körde OSX och alla blev betagna av alla dess "bjällror". När de sedan satt med sina egna Mac datorer surnade de på alla punkter där OSX inte funkade som i windows. Det var SÅÅ jobbigt att lära sig nya keyboard shortcuts t.ex.

Det bästa är nog förstås alltid om användarna inser att de måste lära om och lära nytt eftersom det trots allt är en ny miljö, oavsett hur den ser ut. Sedan är det klart att det finns en poäng med att göra tröskeln så låg som möjligt, men den kommer alltid att finnas där i någon form.

kyllings bild

"Linux Mint Is The New Ubuntu"

Rubriken är lånade från http://news.softpedia.com/news/Linux-Mint-Is-The-New-Ubuntu-232873.shtml

Rubriken passar bra, för många användare är Linux Mint det nya "Ubuntu". Linux Mint levererar allt som användarna förväntade sig av Ubuntu Linux.

"Will a Spoonful of Mint Help the GNOME 3 Go Down?"

Källa: http://www.linuxinsider.com/story/Will-a-Spoonful-of-Mint-Help-the-GNOME-3-Go-Down-73750.html

Ubuntu möter nu konsekvenserna av en besviken och förrådd användarskara.

"Ubuntu-teamet startade denna väg för länge sedan när de först flyttade fönsterkontrollerna till vänster sida, Unity var nästa steg i att ignorera vad slutanvändarna önskar".

Nu när Mint har tillskansat sig Ubuntus Nr. 1 plats DistroWatch.

"Som grädde på moset - eller den slutliga förolämpningen, av Canonical diktator-for-life Mark Shuttleworth:

Linux Mint utvecklas av frivilliga på sin fritid"

"Det finns ett talesätt i näringslivet:". Försök inte att vara # 1 på marknaden målet att vara # 2 ... sedan vänta på # 1 för att göra ett misstag.

"Canonical kan försöka tona ned detta som" det är bara ett köttsår "

"Är det på sikt en bra utveckling? Nej! Det är ingen bra utveckling. Det splittrar Linux-rörelsen mer än någonsin i olika grupperingar".

"with the rise of Mint, one thing is clear: The day of Linux as a consumer desktop is not coming in the foreseeable future"

atas bild

Fast vet vi om verkligen Canonical bryr sig om huruvida mint är störst? Canonical är ju ett företag som jag antar vill gå i vinst. Red Hat har ju bevisat att marknadsandelar inte har så mycket med hur lösamt företaget är i linuxvärden (eller kanske att desktoplinux mest är användbart för betatestning)... Red Hat har 2500 anställda och går med hyffsad vinst, Canonical typ 250 och går inte längre med så stora förluster som jag förstår det. Mint kan väll antagligen inte betala en enda fulltidslön. Dessutom är de helt beroende av antingen Ubuntu eller debian beroende på dist. Deras bidrag som skiljer dem från uppströmms är väll i det stora hela några plugins, menyer och att de packeterar kodecs med tvivelaktiga licenser. Dock verkar det ju utan tvekan finnas efterfrågan på dessa saker.