Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Att avinstallera ett paket/program i linux.

Vad jag tycker är irriterande för mig personligen med att avinstallera ett paket/program  i linux, (Ubuntu, Linux Mint....). Jag är lite pedantisk. Jag vill inte ha några överblivna mappar eller filer efter en avinstallation även om det ofta inte rör sig om så stora filer. Alternativet nu är att manuellt leta upp mapparna/filer. Men det är tidsödande. Vid en installation av ett program i  (Ubuntu, Linux Mint....) placeras mappar och filer nästan alltid efter ett likartat mönster/hierarki i distributionen , ( finns säkert några undantag). Skall det då vara så förbannat svårt att ta fram ett avinstallationsprogram som ger användaren alternativet att verkligen tar bort allt allt allt.....  Så man slipper det här manuella och tråkiga arbetet. Eller är det bara jag som inte hittat rätt applikation.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

valdermans bild

 apt-get purge paketnamn

Filer i din hemkatalog får du dock ta bort manuellt. Hade inte varit jättelyckat om allas filer och inställningar gick upp i rök bara för att sysadmin inte längre gillar ett visst program.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Med Synaptic går det att göra en "Complete removal" (väljs inte som standard om man bara väljer att ta bort) som ska ta bort inställningsfiler och annat i "systemhierarkin". Användarkataloger rör dock aldrig pakethanteraren, förmodligen ett arv från fleranvändarmiljö och att pakethantering normalt sett är menat att göras av administratören (du anger exempelvis lösenord för att lägga till och ta bort program).

BleachBit kanske kan var ett alternativ, men huruvida det hittar mappar beror helt på den som programmerat det. Alla program har inte stöd i det. Kommer inte ihåg om det finns någon generell funktion för att gå igenom de vanliga ställena i användarens hemkatalog.

kyllings bild

Tack!  "valderman" och "FoH" er information är bekant. Men just vid berörda dator är jag ensam användare ingen annan i familjen har tillgång så i det här fallet gäller inte följande

"Hade inte varit jättelyckat om allas filer och inställningar gick upp i rök bara för att sysadmin inte längre gillar ett visst program".

Vad jag söker är följande som "FoH" verkar ha förstått. Jag tror att "FoH" förstått vad jag menar.

"Skall det då vara så förbannat svårt att ta fram ett avinstallationsprogram som ger användaren alternativet att verkligen tar bort allt allt allt..... "

Jag tycker de borde vara en självklarhet att användaren har ett sådant alternativ i ett modernt OS.
 

valdermans bild

Det finns inget OS eller program på marknaden som gör det du är ute efter; anledningen är att det inte är möjligt för systemet att lista ut vilka filer du vill bli av med. Det finns inget sätt att skilja inställningar från filer du skapat med programmet, och då är det bäst att vara försiktig. Även om du är maskinens enda användare vill du knappast att ett avinstallationsprogram ska gå bärsärkagång och ta bort alla filer du skapat med t ex GIMP bara för att du vill byta till Krita, eller hur?

Enda möjligheten vore att samtliga program på egen hand ser till att ta bort de filer de vet bara innehåller inställningar när du ber dem om det, vilket naturligtvis vore en trevlig funktion (min ~ tenderar att innehålla ett drygt hundratal dotfiles efter ett par år utan rensning,) men det är tyvärr inget man kan vända sig till OS:et för.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

kyllings bild

Vad jag tänker på följande. Ett installationsprogram och avinstallationsprogram som spelar in/noterar informationen till någon form av databas vad och var som mappar och filer installeras. Som sedan använder det vid avinstallationen. Sådana program finns till Windows och det behövs verkligen. De här programmen var lite halvdåliga i början av utvecklingen. Men är idag helt OK! Det borde egentligen vara lite enklare att skapa ett sådant program för Linuxdistar tack vare vad jag skrev tidigare, "Vid en installation av ett program i  (Ubuntu, Linux Mint....) placeras mappar och filer nästan alltid efter ett likartat mönster/hierarki i distributionen , ( finns säkert några undantag)".

fredentofts bild

 Detta skulle inte ta de filer som skapas i hemkatalogen eftersom det inte år installation, utan snarare programstart somskapar dessa. för att även få bort dessa skulle du alltså vara tvungen att även "spela in" åtminstone första programstarten. Om du kör med ett snapshotbart filsystem skulle du ju kunna köra snapshot innan installation, och ett snapshot efter, för att sen göra en diff. Misstänker utan att tittat närmare på det att det är så snapper i openSUSE 12.1 funkar om man kör med btrfs, men dett görs som jag ser det inte för varje paket, utan snarare varje gång man kör installerar/avinstallerar med zypper eller liknande. 

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Ja, precis. Det finns väl program som spelar in alla filer som skapas genom hela filsystemet, men då är det nog egentligen inte längre kopplat till ett speciellt program (alternativt uppstår det problemet som valderman beskriver, dvs att den inte skiljer på användarskapat innehåll och programskapat). Då får man nog leta lika mycket i programloggar som i filsystemet, så poängen går bort.

Sen tror jag inte att situationen under Windows är så väldigt annorlunda. Det lämnas kvar en hel del i både användarens hemkatalog där också. För mig känns Linux mer uppdelat, för det mesta kan man lita på att saker hamnar i hemkatalogen, och för det som inte gör det så fungerar nog apt-get purge.

mr007xs bild

Om man saknar något i Linux så går det att bidra med detta. Det är ju en av fördelarna med att använda öppen källkod.

fredentofts bild

 Jag förstår din poäng, men det är inte alla som kan programmera, så bara för att man saknar eller är intresserad av viss funktionalitet är det inte bara att "bidra själv". Om man inte räknar "idesprutande" som bidrag, men i så fall var ju detta ett bidrag och din kommentar överflödig.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mr007xs bild

Det går att bidra på alla möjliga sätt. Och med tanke på att utvecklarna av pakethanterarna knappast läser här så spelar det inte så stor roll vad för idéer man kommer med på Linuxportalen. Det som för utvecklingen framåt är inte bara att utvecklarna sitter och funderar ut saker utan att användarna skriver direkt till utvecklarna och ger förslag på saker.

Som utvecklare så vill man ju ha positiv feedback från användarna. Folk fungerar på olika sätt och det är omöjligt att få fram alla saker utan att veta exakt vad det är människor vill ha.

fredentofts bild

Visst är det så, men att man kan påverka genom feedback till utvecklare är ju inte unikt för open source. Inte heller utvecklare av stängd kod kan komma på alla ideer själv.

Jag är väl bara lite trött på den typen av svar.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-