Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En skön (och blöt) kväll

Sicken kväll det blev
Tänk så bra det kan bli med Öppna sinnen och Öppen källa.
En go kväll blev det redan när Jonas B klev in i baren, mellan skurarna.
Snabbt var Kristian på plats även om han missade Happy hour med någon minut
Åke ordnade nog till sitt mörka Öl innan Patrik seglade in
När sedan Jeff ringde från Entrén var vi ju redan ett glatt gäng.
Jeff kom iklädd sin tröja med texten ”Avlyssnad av FRA” men mest impad blev jag av hans beskrivning av en tröja med ”Hammaren och Skäran” och den gamla hederliga och långrandiga  ”En svensk Tiger”. Den vill jag se en bild av (på).
Det blev många intressanta spår i diskussionerna, som mest tre (3) samtidiga. Jag försöker få Åke att skapa en livskarta där sambo och 40 årstankar kan samsas.
Kristian undrar hur ett slikt gäng kan påverka Linux framväxten och jag tycker att den lista som finns i TechWorld och länkar från LinuxPortalen är mycket effektiv läsning.
Men mest är väl att Linux kan förena en udda samling individer som trivs tillsammans. På det sättet kan vi nog föra Linux framåt, kanske med lite workshops på Prag, dit vi flyttar våra träffar framåt hösten. Jo Jonas omtalade att äventyret i torsdags får en fortsättning! Bra 42 igen.
Patrik tar upp en intressant idé om hur vi kan fördjupa oss och andra i många spännande ämnen, vi konstaterar att vi egentligen inte behöver vara en formell förening för att verkställa detta. Få se om lite planering kan göra underverk.
När det gäller plan så åker jag på pumpen igen av Jeff för att jag inte har satt mig in i Lissabonfördraget, så det blir sommarläsning. Undrar om jag någonsin kan komma med mer kunskap än Jeff Wink i något ämne? Intressant är det.
När sedan Jonas och Jeff hamnar i en diskussion om närproducerat vara eller icke. Om det är OK med en timlön på 4:- eller om prostitution är alternativet kan jag inte undanhålla er det grafiska synsätt som hans Rosling har på världens utveckling!
http://www.ted.com/index.php/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you...
Kolla in hur graferna presenteras här:
http://www.gapminder.org  Fundera gärna hur du kan använda tekniken.

Som den wisserbesser jag är kan jag ju, med anledning av JB´s nästa steg inte låta bli att redogöra för svaret på Livet, Universum och alltinG, (LUG),  från Djupa Tanken.
Så mina vänner detta var en kväll i sann Öppen Källa Anda. Fler sådana är Ni välkomna till säger lasp.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Svaret visste vi redan, men vad var frågan?

---------------------------------------

 

Lasps bild

Djupa tanken, den då häftigaste datorn, fick några tusen år på sig att svara på frågan om "Livet,universum och allting" och svarade så småningom, ja jag har svaret på frågan, men jag är inte säker på att ni tycker om svaret! Fortwo inte FourTwo eller 42 eftersom Liftarens Guide till Galaxen var skriven som en Radiopjäs och alltså har ett fonetiskt uttal av svaret.

Och vad vore livet om vi inte såg till släktets fortlevnad, med eller utan Öppen Källkod.

Marcuss bild

Jag kan känna att du är väldigt djup idag, Lennart. Hur står det till?

jeffs bild

För den som vill fördjupa sig mer i debatten kring en globaliserad ekonomi och som vill munhuggas med mig nästa gång jag får för mig att försvara sweatshops (förhoppningsvis lite mer nykter) så rekommenderar jag er att först kolla på den brittiska filmatisering av svenske Johan norbergs bok Till världskapitalismens försvar. Den finns att beskåda på Google Video. Jag rekommenderar er också att läsa boken, då den är fantastiskt bra och såpass bra att den översatts till ett flertal språk. Jag rekommenderar även att du Lennart (och alla andra som är intresserade) tar och plöjer igenom boken När människan skapade världen. Skriven av samme Norberg (numera Senior fellow vid Cato Institue i USA) och är en fantastisk redogörelse för hur människan med sitt kunnande har tagit sig ifrån ingenting till dagens nivå. Han går igenom vilka problem vi har stött på historiskt sett och vilka problem vi möter idag, och han tar upp allt från miljöproblem till fattigdomen i tredje världen till politikers makthunger och förklarar på ett enkelt sätt hur man skall lösa det hela (utan krig, Lennart! Wink ). Fantastiskt inspirerande, väldigt välskrivet och välbehövligt i en debatt som mest kantas av katastrofrapporter från alla de håll om hur hemskt allting är och hur fucked vi är (Vem köper en tidning om det står "Allting blir bättre! Världen är en magnifik plats!" på löpsedeln?)

Jag rekommenderar att ni tar och köper det här bokpaketet. Då får ni dessutom med två andra fenomenala böcker i debatten kring globalisering. Speciellt GLOBAL är en av mina favoriter.

 

Till Jonas lovade jag även länka en rapport om vad som inte syns i rättvisemärkningen.

------

Lasps bild

Paketetet beställt  Skrattande så skall det bli intressant att läsa om världens skapelse i annan form Oskyldig

Intressant detta med rättvisemärkning Tog hem den som Pdf.

Jo men jag tror fortfarande att det inte blir ordning på jorden förrän efter det tredje, eller ett yttre hot.

jeffs bild

Uppdatering: Ikväll klockan 22.30 på fenomenala TV8 visas just Norbergs dokumentär med svenska undertexter för de som vill ha det lite lättare att hänga med i argumenten.

 

EDIT: Och jag läste precis i Leif GWs nyöppnade blogg ett väldigt bra inlägg om FRA-debatten som dessutom bjussar på några nya argument. Läs och njut.

 

EDIT2: Äh vafan, jag som har lovat migsjälv att inte skriva om politik på LP... Nåja, har man väl börjat så. Såhär går det till när Folk Med Makt skall diskutera matkrisen. På tal om matkrisen och klimatalarmismen så har det nyligen visat sig att matpriserna inte ökat med 30 procent över världen, som tidigare trotts, utan enligt en hemlig rapport framtagen av Världsbanken som The Guardian fick tag i så har vår hysteri kring biobränseln drivit upp matpriserna med 75%! Al Gore är säkert stolt nu när han fått världen att använda svindyra biobränslen som gör att miljontals människor svälter ihjäl. Liksom, han fick ju Nobelpris, han måste ju ha rätt!

------

alberts bild

Det verkar vara intressanta böcker. Men jag har inte bara hört bra saker om Timbro. Ordfront kanske kan vara ett alternativ för att få se flera sidor av myntet innan man bestämmer sig vad man ska tycka i dessa frågor.

Annars håller jag med om att TV8 är bra. Ett bra komplement till P1. Svt gör inget bra alls nu för tiden (utom möjligen barn/kunskapskanalen). P1 är den lysande stjärnan i SR/SvT:s utbud.

jeffs bild

Helt sant. Timbro är alla vänstersympatisörers värsta fiende i sverige. En tankesmedja sponsrad av Svenskt Näringsliv med Frihet som enda ledord. Värt att nämna är ju att allt som Timbro ger ut inte är extremt, de har gett ut såväl marxister som nyliberaler, statskramare som minarkister och det mesta däremellan, men bara det faktum att de sponsras av Svenskt Näringsliv gör att de fått en borgelig stämpel (trots att vissa av de författare de ger ut är starkt emot borgeligheten).

Ordfronts litteratur är förvånansvärt tråkig nuförtiden. Förr gav de ut ganska utmanade titlar, men det känns inte som att de är riktigt lika radikala idag som de varit.

 

Jag glömde förresten att länka Oskar Swartz rapporter om Bodströmsamhället och övervakning (utgivna på just Timbro) som är måsten att läsa för alla som engagerar sig i FRA-debatten: Texplorer

------

mikaeljs bild


Sist jag besökte Timbros hemsida var på 90-talet och då kunde man se artiklar som fick en att tänka på extremhögern. På den tiden hade dom i alla fall väldigt fientliga artiklar mot kvinnor och annat. Sen dess har jag vägrat ta del av deras material...

Man får väl hoppas att dom har "växt upp" sen dess.~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jeffs bild

Detta är något jag aldrig upplevt, som inbiten timbroit, i varken deras utgivning eller på någon av de Timbroseminarier jag varit på, men surfa runt på deras sida så kan du bedömma själv.

------

mikaeljs bild


När jag besökte sidan så blev jag tipsad av en snubbe på skolan jag gick på då. Alla där upplevde samma sak och det var stora diskussioner om Timbro. Så jag tror inte det var nån inbillning eller så från min sida Wink

 

Får se om jag orkar titta runt och läsa nåt.~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Lasps bild

Det är bara idioter som är säkra på sin sak!  Är det säkert det då? Jajamensann.

Kanske man skall ha lite möjlighet till omvärdering, precis som jag inte bara lyssnar på argument från Jeff, utan söker källkritiskt i underlagen.

Så debatten i måndags kanske hade det goda med sig att vi är fler som kan ta nya tag, när det gäller att värdera omgivningen.

Ingenting kan ju egentligen göra mig gladare (på sikt) än att få mer kunskap att stå på i kommande diskussioner.

Det vore väl något att se fram emot.

Den som inte växer, stagnerar.

mikaeljs bild


eum... va?~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

alberts bild

Jeff: Den 8 juli 2008 @ 21:59,
Det behöver inte alltid vara extremt radikalt och utmanande för att vara bra. Man kanske kan säga att de vuxit upp och nyktrat till lite. Att de blivit mer realistiska/pragmatiska än de var tidigare. http://www.ordfront.se/Bocker.aspx Om inte annat så är de i alla fall oberoende, något som gör dem ganska unika i Sverige av idag, där några få utgivare totalt dominerar marknaden.

jeffs bild

Så sant. Att det är radikalt eller utmanade betyder inte automagiskt att det är bra, men för min del ser jag det lite som tankesmedjors och lobbyisters uppdrag att kanske choka, kanske förvåna och att röra om i saker och ting för att få till en diskussion. Det måste inte innebära att man är radikal, vad jag menade var kanske mer att Ordfronts utgivning på senare år är ganska tråkig och intetsägande enligt mig. De presenterar inte så mycket nya idéer och de är inte lika relevanta som de tidigare varit, i mina ögon.

------

Lasps bild

När det gäller globalisering, och det var ju en tråd vi hade uppe i måndags, ber jag Er att ge denna Video 10 min.  Viktigt! OBS Kan ge skador.

http://www.youtube.com/watch?v=C0jDJ-wsMYI

Tycker du det är skit eller ointressant, debitera tiden på mig, kan kvitteras ut som Fri öl på nästa HeLUG.

Men om du fortsätter att titta, fundera på vad det betyder för dig och mig de kommande åren.

Och då är det jag som säkert kan inhysta ölen va?

alberts bild

Bra video. Intressant att vi vet så lite om Asien. Men det är inte vårt fel riktigt. Om det hade pratats mer om Kina på TV och skrivits mer om dem i tidningar så skulle betydligt fler veta mer om Kina. Medaljerna till OS var förresten genialiska. Jag hade ingen aning om att guld, silver och brons inte var universellt. Det ska bli intressant att se om de nämner något om detta under själva OS i svensk TV.