Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Utbildning i framtiden

Nu har jag läst en bra bok, igen och en nödvändig,
om vi
sysslar med inspiration och utbildning inom datorområdet.

Boken heter ”Den obändiga söklusten” och är skriven av Bodil
Jönsson.

 

Vad imponerad jag blir av hennes förutseende tankar

Ta FAQ, FGA & UEQ

Vad det första betyder vet vi, det andra är Frequently Given
Answers,

och den sista som är pricken UnExpected Questions.

 

Hon förklarar varför vi misslyckas med att lära Vuxna datorer
på ett gammaldags kunskapsutropande sätt!

Hur grupper av Elever kan bli starkare som ett lag och hur
vi skall jobba i perioder (block).

Ja för mig var det mycket nyttigt

 

Hur skulle du vilja lägga upp utbildning inom Datorområdet i
framtiden?

Vad kan vi se för behov? Eller finns det inte?

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag sitter vid svärsmors köksbord och snyltar på hennes WLAN under vistelsen här i Västerås. Du tar upp en intressant fråga och jag bara måste kommentera den. Samtidigt frågar jag om du har boken du nämner och om jag skulle kunna få låna den när jag kommer ner till Skåne igen.

Nåväl. Jag har naturligtvis analyserat och funderat kring min utbildning i skolan, vilken jag kommer fortsätta med iaf ett år till (HT08/VT09). Jag har bett om längre lektioner då de korta lektionerna jag har (50-60 minuter) inte räcker till. Jag är inne på (önskar iaf) att få en förmiddag eller eftermiddag med eleverna. Tyvärr fungerar detta dåligt då skolan är inkörda på små korta pass. Jag tror (är övertygad om) att man lär sig mer om man fokuserar på ett par ämnen i veckan än allihopa på en gång. Varför skulle eleverna inte kunna köra Databashantering och Svenska under två månader till exempel? Låt vara att kursen är slut efter två månader och läraren kommer bli "sysslolös" under den mellanperiod som kommer. Jag tror inte man utgår från lärandets bästa, utan snarare administrationsmässigt bästa vägen i skolan. Detta förändras och jag tror vi kommer få blockundervisning i skolan framöver. Vi har redan tre block i veckan i andra ämnen..

Varning: Om du är känslig för ideer kring invandrare bör du sluta läsa nu. Jag noterade när jag hade satt mina betyg att de elever med icke-traditionella-svenska-namn hade lägre betyg än de elever med mer traditionella namn. Varför var det så här? frågade jag mig. Jag är knappast rasist, jag reflekterar sällan över om eleven heter Johan eller Ali. Ok, jag skall erkänna, en del namn är riktigt svåra att uttala till en början men eleven brukar hjälpa till så det blir rätt. Så vad jag skall göra under kommande läsår är att placera dessa elever längre fram (de har en tendens att vilja sitta långt bak) och ge dem mer stöd. I politikens värld skulle det nog kallas för "en satsning på elever med invandrarbakgrund". Anledningen till detta är de inte alls är sämre än de andra eleverna och jag vill se om jag kan höja deras studieresultat.

Jag har andra elever som är långt över kursmålen redan när de kommer till kursen. Dessa skall jag försöka hitta på mer utmanande uppgifter till. Jag har funderingar på att lära dem hur t.ex. Sourceforge fungerar och att de skall hitta ett projekt där som de tycker verkar intressant (inom ramen för kurserna jag har med dem) och sen skall de engagera sig i projektet. Man behöver inte följa studieböcker slaviskt och min uppgift är egentligen att se till att eleven har en viss kunskap med sig när kursen är avklarad. Kan eleven få denna kunskap genom att engagera sig i ett projekt som hon tycker är intressant är det bra mycket bättre än "nu slår vi upp sidan 72 i boken"-undervisning.

Jag upplever också att eleverna är mycket intresserade av att få svar på frågan Varför? Detta tar jag hänsyn till nu när jag reviderar det kursmaterial jag har skrivit för kurserna. Jag tänker att om jag svarar på frågan Varför? redan när eleven läser materialet kommer hon förhoppningsvis att se nyttan med att lära sig det där som kanske känns lite tråkigt.

Så hur gick det till exempel med projektet jag hade med treorna i databashantering? De skulle skriva en community i PHP och koppla denna mot MySQL.. Mitt fel var att sätta ribban för lågt genom att säga "gör ni dessa delar är ni godkända". Tillsammans med att de hade massor av annat att göra i skolan blev det att de satsade på godkänt, trots att jag vet att flera av dem mycket lätt hade nått högre. Säg till en elev "detta är inte obligatoriskt" så kommer hon inte på föreläsningen/lektionen/aktiviteten..

Oj vad jag svamlade iväg nu.. vi får höras när jag kommer ner igen, Lasp!

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Boken är en lånebok, men jag har den hela augusti och den är inte omfångsrik, så vi hinner dissikera hennes teorier och omplantera det till en BRA PLAN.

markkuss bild

Hej Jonas!

Intressant inlägg.

När jag läser din text, kommer jag att tänka på tv-serien "Klass 9A". Den om något annat visar hur viktigt det är med lärare som engagerar sig och tycker om sina elever.

Jag tror att bra lärare betyder väldigt mycket för om en elevs (bestående) kunskaper och inte minst betygen. Vilket tv-serien också visade eller hur?

Som lärare känner du säker också till att vissa elever lättare kan lära sig själv än andra och att de inte i lika hög grad är beroende av goda lärare. I stället är dessa beroende av bra böcker. Naturligtvis har dessa elever också nytta av bra lärare, men kanske inte i lika hög grad som andra.

Jag tror att det också är viktigt att ta hänsyn till om en elev vill jobba i grupp eller inte. I dagens sammhälle betraktas alla som inte vill jobba i grupp, som suspekta eller hur? Jag själv upplevede aldrig att grupparbete var något positivt i skolan och fortfarande tycker jag det är bäst att jag får en avgränsad uppgift som jag själv ska fixa.

mvh
Markku

 

mvh
Markku

jeffs bild

Nu är jag ingen pedagog överhuvudtaget, men något jag är övertygad om skulle underlätta informaitonsspridnigen kring datorer i framtiden är för det första att man försöker få folk att sluta tro att datorer är någonting lätt och någonting som inte kräver något arbete. Det värsta jag vet är "Computer Science for dummies" som förringar de otroligt komplexa system det är vi arbetar emd varje dag. När folk inser att teknik och datorer är något de själva måste engagera sig i och anstränga sig för att kunna komma någon vart med och inte bara stå och skrika "Det skall fungera, jag skall inte anstränga mig ett dugg för att ens läsa de simplaste instruktioner, det skall någon annan göra åt mig", då kanske vi kan komma någon vart med att lära ut teknik till ALLA.

------

jonasbjorks bild

ALLA har inte behov av att veta hur en CPU fungerar... Wink Varför skall jag som använder SPCS Bokföring veta hur grafikkretsarna fungerar, eller hur en hårddisk fungerar? Jag skall klara av att använda mitt lilla bokföringsprogram.. Skillnad är om man vill jobba med datorer, DÅ måste man veta hur de fungerar. Men det behöver jag inte om jag är användare..

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Jag tror inte att jeff´s inlägg var för att höja förståelsen för den interna klockfrekvensen på självstartsbuffern!
Men genom att koncentrera oss på funktionallitet så kommer vi mycket längre i själva förståelsen.
Nyss körde jag EeePc och nu kör jag från en Mac, men jag vill att grejorna skall lyda mig och det tycker jag inte är att begära för mycket.
Men detta kan vi väl ta en diskussion omkring.

jeffs bild

Tillåt mig vara en gnutta rabiat och säga, varför behöver du inte kunna sådant om du är en "användare"? Jag är också en användare, och självklart finns det olika nivåer av användare som har olika behov, men i den värld som vi nu lever i där allt mer och mer blir beroende av datorer tror jag inte det är någon nackdel om gemene man fick mer kunskap om datorer i allmänhet. Med mer förståelse för datorer och teknik generellt (och då menar jag inte den sortens "kunskap" där en dator är en glad monitor med ettglatt smajlfejs, en pil till en stor bubbla som det står INTERWEBS på och sen ytterlgiare en pil som pekar på Facebook) tror jag att ALLA skulle få en bättre förståelse för många av de problem som vi stöter på i samhället och förstå mer av hur världen utvecklas och i vilken riktning vi utvecklas.

För att ta ett bra exempel; Jag satt ganska nyligen på en middag med ett gäng politiskt intresserade som inte var tekniker för fem öre, men jag blev indragen i en ganska stor diskussion om kryptering med tanke på FRA-debatten. Någon hade hört att man kunde kryptera sin mejl, ville veta mer, men ingen hon frågat hade någon aning om hur det egentligen fungerade eller vad det innebar. Det slutade med att jag förklarade för dem ganska ingående olika krypteringsmetoder, verktyg, användningsområden och dylikt och de tyckte att det var fantastiskt spännande. "Användarna" är inte dumma, men om de aldrig får reda på vad tekniken kan göra blir de aldrig intresserade av att utnyttja teknologin - vara kreativa. Därav, ställ krav på att folk faktiskt försöker själva innan du matar dem med en sked.

------

FoHs bild

Jag tror du "misstolkat" användarna lite. Det är sant att om de får veta "allt" så kommer de i vissa fall tillämpa delar av den kunskapen och använda sig av vissa av sakerna. MEN (ett väldigt stort men) bara om de har användning för det. Behovet måste finnas där.

Det innebär, precis som Jonas var inne på, att användarens behov ska avgöras, och därefter ska kunskapen delges dom. I ditt exempel så fanns det ett intresse som följd av ett eventuellt behov. Hade inte behovsfrågan genererat intresset så tvivlar jag på att du hade förklarat allt om kryptering för dom, och hade du det så hade det varit ett klassiskt fall av skedmatning Glad

jeffs bild

Jag är helt med på resonemanget, men jag tror inte på att först defineira behovet och sedan delge dem kunskap. jag tror att om man delger dem kunskap direkt så kommer de att hitta vägar att använda kunskapen på, som jag och du kanske inte hade tänkt på tidigare. En person som inte är tekniker och som har fått kunskap som denne inte är direkt beroende av i sitt vardagsliv kommer troligtvis att försöka hitta något ställe där denna kunskap passar in och kan användas.

------

jonasbjorks bild

Jeff, du känner mig.. Jag lever efter vad Walt Disney sade: "If you can dream it, you can do it." Så enligt min princip, vilken jag delger andra, så skall bara tanken finnas där så löser vi det. Skulle jag gå igenom allt jag kan med mina elever skulle deras gymnasietid förlängas med ett tiotal år.. För att eventuellt skulle jag berätta något för dem som de skulle kunna ha nytta av i framtiden.. Verkar hur ologiskt som helst. Dessutom, om du har missat det, så styrs skolans kurser av styrdokument från Skolverket som definerat (avgränsat) vad kurserna skall innehålla och gå igenom. Jag kan ju då inte gärna gå in på saker som inte ingår i kursen.. bara för att tänk om någon har nytta av det

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Jonas, du känner mig. Vad tycker jag om toppstyrning som styrdokument som ett gäng politiker klottrat ihop för att försöka berättiga skatteslöseri? Vad tycker jag om sådant som kväver människans motivation och fantasi? Wink

 

Dead end. Jag lägger mig i diskussionen nu. Jag vet att ingen annan håller med mig och att jag troligtvis är otroligt ignorant, trångsynt och yadayada. Jag ville iallafall bara yppa tanken.

------

jonasbjorks bild

Hörru. Det är fredag kväll, du är ung och sitter inte hemma hos din svärmor vid köksbordet när resten av familjen ligger och sover. Vad gör du online på LP? Du skall vara ute och njuta av livets goda saker, inte hänga på ett nördforum en fredagskväll!

Kom gärna förbi skolan någon dag och visa hur du kör kursen Operativsystem för 27 elever, där du tillgodoser deras individuella nyfikenhet. En gillar att rita i Photoshop, en annan vill pyssla med digital videofilmning, någon annan älskar att skicka meddelanden på Bilddagboken och gärna SMS om det går (pip pip), ytterligare några vill hellre läsa om programmering än om operativsystem... Jag är glad att det finns ett styrdokument som beskriver ramarna för kursens innehåll.. annars skulle vi nog kunna lägga ner.

Skall du irritera dig på politiker tycker jag du skall kika i media vad vår vän Pär Nudel pysslar med. Det är intressant, tror jag skall höra med honom hur man gör. Han verkar ha koll Cool

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Hörru, det är fredagkväll, jag är gräsänkling, full och sitter framför min dator här hemma och debuggar perlskript. HIGHLIFE!

 

Det låter som en utmaning det där jonas. Jag gillar utmaning,

Man jag gillar inte Pär Nuder, och jag gillar inte politik. Politik betyder makt och jag avskyr makt.

------

FoHs bild

Jag håller med dig om att vissa säkert kommer att använda sig av de kunskaperna, vilket jag också försökte säga i mitt tidigare inlägg. Det är naturligtvis bra ur den synpunkten, och kanske kan man säga flera skolämnen fungerar just på det sättet (många elever skulle nog kunna välja bort ämnen om de inte var tvungna att läsa dom, men de kommer ändå ha nytta av det). Blir det för djuplodande tror jag dock det blir kontraproduktivt. Jag tycker nog att datorkunskapen skulle kunna få vara lite mer djuplodande när det gäller användning, speciellt säkerhet och annat skulle nog tjäna på att tas upp. Tror det kommer ändra sig i framtiden, för datorkunskapen på gymnasienivå idag bör väl redan vara tillgodosedd tidigare under skolgången? De mer tekniska aspekterna av datorer, så som CPU och grafikkort, bör dock fortfarande utelämnas.