Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ljus framtid

 Mot ljusnande tider.

 

Det är med stor glädje jag läser att Helsingborgs kommun satsar på datorer till alla lärare, en självklarhet kan tyckas! Men jag tror att det är det långsiktiga lobbingarbete som vår Jonas Björk har utfört.

Politik är att vilja sade en bortgången ledare, jag vet att JB såg politik som en möjlighet att påverka, men det tar tid, för lång tid tycker nog vi alla i dessa snabba tidevarv.

Nu får lärarna sina berättigade verktyg, och kanske blir det Linux som kan testas på dem?

Eleverna kommer också att erbjudas datorer för att möta  konkurrens mot friskolorna, men det är konkurrensen  ute i samhället som borde vara den riktiga orsaken.

 

 

Ett annat glädjeämne är senaste numret av Tech World  #3 2010 

Där huvudrubriken är "Nu stjäl Linux skrivbordet"

 Pingvinerna tar över, stor test av fyra distar.

 

Men Linux har en lång väg om den någonsin blir färdig för gemene man / kvinna.

 

Jag har testat Exton´s senaste hopplock den med Mandriva, funkar fint på min MBP men det strular ordentligt på min toppmaskin med dubbla skärmar där jag vill köra ett operativ på mitt modersmål. Linux är lite som Lego, du kan bygga mycket med det, men särskilt mjukt och snyggt blir det inte.

 

Trots allt hoppas jag att USA inte agerar mot länder som använder Fri och öppen programvara.

Så tillönskas Ni alla en skön ljusnande framtid säger Lasp, som inte lägger mycken tid här på LP längre.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Vad är det i mitt "hopplock med Mandriva" som inte fungerar för dig (vill man kanske veta)?

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Om man vet vad man håller på med så är det riktigt enkelt att få linux att vara mjukt och snyggt...

jonasbjorks bild

Nu skall jag inte ta åt mig äran för det där projektet. Det kom från oss i Skolstaden, vi (jag var delaktig på många sätt) började lobba för att få en dator till varje elev. Anledningen var inte att få in Linux (även om det var det långsiktiga målet för mig) utan att sänka lokalkostnaderna. Det kostar mycket pengar att sitta med bundna datorsalar. Genom att placera datorer i en sal så låser man den salen till att vara just en datorsal. Vi ville uppnå en obegränsad flexibilitet där elever och lärare kunde bedriva undervisning oavsett vilken sal de befann sig i.

Tyvärr fick jag aldrig uppleva utgången av detta projekt, som startar till HT2010, eftersom jag inte ansågs duga som lärare av pappa staten. Ironiskt nog "mitt" parti Folkpartiet som sade "inga obehöriga lärare i skolan". Som om jag som var obehörig lärare var den sämsta läraren i Helsingborg.. Nåväl, kommunal verksamhet är inte alltid fullt logisk och effektiv.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jontes bild

Tja, -det där med politik är att vilja är en utav sakerna jag är riktigt rädd för. Den som skriker högst och längst får sin vilja igenom eller? Det är sällan politiker nödgas ta ansvar för den "politiska viljan" tyvärr. Verklihetsförankringen..

Har'e säger Jonte som inte lägger mycket tid här på LP längre.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

jonasbjorks bild

 Om det är så man når politisk framgång, så skrik högst och längst då Wink

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jontes bild

Skriiiik!!! (om jag nu vore politiker).

Jag har läst senaste veckorna angånde lärare och deras avtal, förtroende tid och skolchefers krav på att kunna reglera läranas arbetstid. Detta har ju lett till ramaskri milt sagt bland lärana. Jag har blivit djupt misstänksam emot att varje lärare planerar sina egna lektioner till stor del hemma på kammaren. En utav anledningarna (som angess)är brist på lediga utrymmen i skolan samt "egen dator".. Så jag klagar inte på att lärarna ska få egna burkar, -kunde dom sedan börja på att samarbeta och utnyttja tekniken lite bättre så Smile

Läsåret 2007/08 fanns det ca 100 000 5-klassare fördelat på över 4000 grundskolor. Det är lätt att räkna hur många ggr samma lektionen hålls per dag/sedan dess i samma ämne och det borde gå att effektivisera med hjälp utav teknik.

 

Ps. Det där med behöriga lärare.. nämner jag inte ens pga politiskt dumhet(politiskt vilja) Ds.

 

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

jonasbjorks bild

Det finns alldeles för många (behöriga) lärare där ute i verksamheterna som har fått för sig att de skall jobba två timmar om dagen och sedan inte behöva göra något annat. För mig som kom in från yrkeslivet som ubildningskonsult till gymnasieskolan var det en chock. Jag var van att undervisa 08:00 till 16:00 varje dag, med en halvtimmes lunch. I gymnasiet hade jag i sämsta fall fyra timmar i sal en dag :/

Och de gnäller lärarna. Hopplöst!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

desirees bild

Den bistra verkligheten är att det finns många som är behöriga för något yrke, men många av dessa människor saknar kompetens och vilja att fullfölja sitt yrke.

Våra tjejer ifrågasätter då och då hur det kan komma sig att de själva måste tillbringa så många timmar i skolan + läxor, medan deras lärare inte verkar finnas i skolan lika mycket som de själva.

Laptops med vettigt operativsystem åt såväl elever som lärare skulle sannolikt leda till en väsentlig kostnadseffektivisering.

Désirée ingen kan allt men alla kan något