Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hur mycket skiljer 32 mot 64?

Jag är en gammal teknikfreak och vill nog alltid ha det senaste. Så även i operativ.

Men känner att jag har sprungit på lite minor när det gäller 64 bitars version, inte färdigt och avsaknad av visst stöd.

Men hur mycket skiljer egentligen mellan de olika versionerna för vardalig körning, ingen databas eller annat avancerat.

Banken är numera det enda som gnäller vid inloggning från en 64 bitars version av OS.

 

Kan man stå ut med det! Eller hur löses bankuppkoppling?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Du får marginellt med bättre prestanda med 64-bitars. Du lär inte märka någon skillnad själv. Har du inte mer än 4GB i RAM så finns det kanske ingen större anledning att köra 64-bitars, av anledning av sådant som du nämner (samt andra program med stängd källkod). Läs mer här om prestandaskillnaden: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1310_3264&num=2

Canonical kommer i och med nästa version av Ubuntu att rekommendera 64-bitars i första hand. Man har alltså fram till nu ansett att 32-bitars är lite säkrare för gemene man (dvs orsakar mindre problem).

För egen del har jag kört 64-bitars i många år. Mitt största huvudbry har nog varit att Flash verkar ha fungerat sämre i 64-bitarsoperativsystem, men jag tycker att det numera inte märks av. Vad gäller internetbanker så har jag Swedbank, och kör numera med FriBiD, som har bra stöd för 64-bitars. BankID fungerar bra för mig på både banken, CSN, Skatteverket och andra sidor där jag behövt använda det.

Kontentan är att du av prestandaskäl knappast har anledning att byta. Om 32-bitars funkar bättre för dig så tycker jag att du ska köra vidare på det.

Lasps bild

Tack för ett bra svar

 

Som sagt så har jag i många år kört med just 64 bitars. Men nu med bankId tycks det vara så att det bara stöds i 32 och inte i 64 bitars.

Men jag kan testa en gång till.

 

Jag har bar så svårt att förstå att det skall skilja så mycket i hantering. Man borde ju kiunna köra 32 bitars program i ett 64 bitars OS.

 

När jag försöker att ta ner SEB Nexus Bankid för att kunna använda kortläsaren får jag besked om att det är 32 bitars som gäller.

FoHs bild

Tror största felet ligger hos Nexus, i och med att deras klient är stängd källkod och de inte vill släppa en 64-bitarsversion (vilket de väl hade tidigare?). Det går att köra 32-bitarsprogram i Linux, precis som i Windows. Däremot är det lite bökigare i Linux, är min erfarenhet. Det kräver att vissa bibliotek finns även i 32-bitarsversion, och biblioteken skickas ju allt som oftast med i Windows.

Lasps bild

Detta är vad jag får i svar nu

 

Systemkrav

BankID säkerhetsprogram kan användas i följande operativsystem och webbläsare: 

 

Windows XP, Windows Vista, Windows 7 samt Windows 8 i skrivbordsläge

Internet Explorer                                                 version 7, 8, 9 och 10

 

  •  

Mozilla Firefox                                                      version 3.6 eller senare

 

  •  

Google Chrome                                                    version 10 eller senare

 

  •  
  •  

Safari                                                                      version 5 eller senare

 

Mac OS 10.6, 10.7 och 10.8

 

  • Safari                                                                    version 5 och senare
  • Mozilla Firefox                                                    version 3,6 eller senare
  • Google Chrome                                                 version 10 eller senare

Linux Ubuntu 32-bit 10.04 och senare

 

  •  

Mozilla Firefox                                                        version 3.6 eller senare

 

Ganska tråkigt tycker Lasp  Men kör med dosan istället.

 

jonasbjorks bild

Lasp! Det var länge sedan! Nåväl, jag har kört 64 bitars de senaste åren. Vet inte hur länge, snart tio kanske? Har inte haft några problem alls med det. Minns när jag körde Linux som skrivbord att det var problem med just bland annat BankID. Jag har ju kört OSX de senaste fyra åren som skrivbord och blev beskonad från "fungerar inte i Linux"-problemen. Jag löser mycket av "enbart för Windows"-sakerna genom att köra VirtualBox som är mycket kompentent. Har köpt Parallells och VMWare Fusion också, men tröttnade på deras "betala en gång till för att få nya versionen", så jag försöker hålla mig till VirtualBox. VirtualBox kräver dock en windowslicens om du kör Windows i det. Så det kan kosta en del det med.

Trist att höra att det fortfarande är problem med BankID och Linux år 2013. Jag håller mig på serversidan av Linux så jag märker inte av det där med desktopproblem så mycket. Vet någon hur det är med BankID på ChromeBook?

En sak jag funderar på mer är om ett mobilt bank-id skulle kunna hjälpa dig. Dvs, kan du använda det mobila Bank IDt istället?

 

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Mitt BankID har fungerat under alla år som jag haft Linux (sedan 2008, även om kanske BankIDet kom senare). Innan FriBiD mognat körde jag Nexus Personal på både 32-bit och 64-bit, och då fungerade det bra. Men så har jag inte heller en bank som kräver kortläsare (har haft Swedbank under alla år), inte som medvetet val utan snarare av ren tur.

Nu räknar jag inte med att folk ska byta bank bara för att BankID inte fungerar på deras Linux, men man kanske åtminstone kan hota och gnälla på sin bank, så kanske de framför kritiken till leverantören (Nexus Personal). De har ju ändå en klient för 32-bitars Linux.