Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Formatera en enhet i NTFS filsystem i GNU/Linux kommandotolk

Att formatera en 3,5 tums IDE-hårddisk i NTFS filsystem med en DELTACO USB SATA/IDE adapter kit och en 3,5 tums IDE-hårddisk.

Varning! mkfs.ntfs formaterar partition och raderar lagrad data. Glöm inte att säkerhetskopiera dina personliga filer från hårddisken!

1. Lista partitionstabellerna

sudo fdisk -l

2. Avmontera USB-enheten

sudo umount /dev/sdbX # (t.ex. /dev/sdb1)

3. Formatera partitionen, -f snabbformatering

sudo mkfs.ntfs -f /dev/sdbX

4. Koppla från och anslut USB-enheten

Osäker? sudo mkfs.ntfs -n -f /dev/sdbX (t.ex. /dev/sdb1) skapar inte ett filsystem utan visar vad mkfs.ntfs skulle göra om den skulle skapa ett filsystem. Alla steg utförs utom själva skrivandet till hårddisken/enheten.

Källa: http://linux.die.net/man/8/mkfs.ntfs

Varning! GParted kan formatera och radera partitioner och lagrad data. Glöm inte att säkerhetskopiera dina personliga filer från hårddisken!

GParted är bra för nybörjare och för den som vill radera och skapa en ny partition eller partitioner med grafiskt gränssnitt.