Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Därför ÄLSKAR jag LINUX !!!

Hej alla sommarslöa linux-fans!

Hoppas ni har det gôtt i solen eller regnet!

Jag sitter här och grunnar på varför jag gillar linux. Efter att ha tänkt en stund över saken har en lista formats. Här är några punkter :

  • Frihet. Du bestämmer hur hur, när och var, och ingen annan.
  • Gratis. Linux är som sex, varför betala för nåt som ändå är gratis? Och dessutom bättre!
  • Buggfrihet. Eftersom det jag använder endast undantagsvis är något annat än "Open Source", granskas koden om och om igen. Av olika personer med olika kunskap, intresse och syfte. Slå den beta-testningen om du kan.
  • Kvalitet. Eftersom många som gör applikationer mm till Linux gör det av för att de har ett genuint intresse, tror jag man tänker en gång extra. Speciellt som man vet att många andra kommer att kolla på det efteråt. Görs något dåligt, är chansen stor att det snart ersätts av nåt bättre.
  • Diversitet. På långsamma datorer, på snabba datorer. Det finns stora omfattande distributioner som kan allt. Det finns små enkla distributioner som ryms på en diskett (1 M ca). KDE eller GNOME. Suse eller Ubuntu. Massvis med fria "skins". Välj det som passar dig!
  • Repositorier. Underbart! Allt (nästan) ligger samlat i stora ärke-förråd på internet. Hämta de paket du behöver. Rättas kontirnueligt. Finns där imorgon oxo, och nästa år med.
  • Open Source. Den som kan och vill, gör. Eller förbättrar. Eller buggfixar. Eller dokumenterar. Det ger applikationerna ofta en lite speciell karaktär. Ofta enkelt, ibland lite nästan tekniskt, men oftast mycket funktionellt. Jag gillar det skarpt!
  • Snabbt. Jag arbetar på ett mjukvaruföretag (www.umetrics.com) som gör beräkningskrävande mjukvara. Vi har en produkt som finns både för Linux och XP, exakt samma grej. Det är en beräkningsmotor, som bara räknar, inget annat. Den är 20% snabbare under Linux! Det är MYCKET!
  • Pålitligt. Andra OS mossar till sig ganska snabbt. Inte linux. Samma sak händer varje dag.
  • Applikationsrikt. Vill du testa nåt annat? Vill du använda datorn till nåt nytt? Då kan du ge dig tusan på att applikationen ligger och väntar på dig. Och det finns massor.

 

Kort sagt, jag är såld. Linux ÄGER. Kul att höra vad ni andra tycker.

 

MarreMus

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Mycket bra sammanfattning av fördelarna med Linux!

 


 

LINUX.EXTON.NET

metalmacs bild

Håller med om att linux är ett alldeles förträfligt OS. När man hittat en dist som funkar på den hårdvara man har så är det i samma klass som OSX. Har själv provat på några olika distar, Ubuntu, Kubuntu, Mandriva Linux och Linspire. Måste säga att Kubuntu och Mandriva Linux är mina två favoriter, det är dom som fungerat bäst för mig hittils, men det finns ju så många distar så man kommer väll aldrig hinna prova alla.

 

mindlights bild

Coolt med detaljen att Linux äger Windows då Linuxkärnan tydligen är snabbare på beräkningar.

Vad exakt är det som windows saknar som Linux har som gör att Linux är 20% snabbare?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Tvärt om. Less is more - ett linuxsystem är lättare att skala ner så att man kan nyttja mer av hårdvaran. Men då jämför man i viss mån äpplen och päron (för att citera dig i ett parallellt inlägg) eftersom systemens funktionaliteter inte är desamma även om bägge kan köra just den applikation man testar.

---------------------------------------

 

mindlights bild

Den biten kunde jag räkna ut.

Även om vi alla hardcore-fans av GNU/Linux vet att Linux bara är kärnan så använder även jag "Linux" som en beskrivning av OS och inte bara kärnan. Jag uppfattade det som att appen körde 20% snabbare under en mainstream dist såsom Suse eller RedHat men för att kräma ur 20% mer prestanda krävs alltså en specialanpassad kärna.

Fair enough. 20% är inte helt fel.

 

En allmän fråga och INTE någon syrlig kommentar:

Support på hemmaslimmade/knackade kärnor i SUSE resp. RedHat, får man det? Om inte, var får man som företag support på sånt?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

marremuss bild

Hej Mindlight,

Mina 20% är andrahandsinfo och kommer från en kollega som programmerar. Jag är inte själv programmerare och kan inte detaljerna. Har jag förstått dethela rätt kör de vår applikation på nån standard-linuxdist, typ ubuntu eller suse. Vet ej vilken. Det är inte nån special-slimmad kärna eller så.

Beträffande din fråga om support, vet ej. Jag undrar oxo det, vart vänder man sig om man vill ha lite mer avacerad support? Jag vet ej. Jag är självlärd amatör, och min enda förbindelse med expertis är här på LP.

Fridens MarreMus

 

 

Ora et Labora

 

Ora et Labora

mikaeljs bild


Om det ändå vore så för alla människor i alla lägen. Kul att det är så för dig i alla fall Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~