Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Att göra en hemsida ?

Hej Alla glada linuxfans,

jag har fått det ärofulla uppdraget att göra en enkel hemisida.

Jag har aldrig gjort det förut men tänkte "det kan vell inte vara så svårt, eller....".

 

Just det, så sitter man där.... och behöver lite tips.

Har nån ett förslag på nåt enkelt verktyg för att göra en enkel hemsida?

Lite text, nån bild och så. Jag såg att man i Open office kan spara som "HTML".

Är det användbart?

Tacksam för alla tips.

 

Lev väl

MarreMus

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

NVU är ett bra (och) lättanvänt program för ditt uppgivna ändamål. Det är gratis både för Windows och Linux. Linuxversionen kallas dock för KompoZer.

Jag  t r o r  att du kommer att tycka att det är lite lättare att använda NVU än OpenOffice (även om det bara är en "enkel" hemsida du ska göra).

LINUX.EXTON.NET

Kristians bild

Vad är syftet med hemsidan? Världen har rört sig långt fram sedan 1998 och ifall du idag vill ha någon som helst dynamik på din hemsida kanske det är bättre att titta på en färdig CMS där du enkelt kan välja tema, välja komponenter och lägga till innehåll efter behag.

 

---------------------------------------

 

LAltinells bild

 Håller med, det är ganska enkelt att skapa en dynamisk hemsida med CMS.

 

Exempelvis. Drupal, Jomla, Wordpress m.fl.

 

Lycka till!

Jag bytte nyligen från joomla till wordpress och är helnöjd. Det passar mina behov bra och känns mycket smidigare att hantera.

Här hittar du bra dokument hur du skapar webbplatser i olika system.

http://www.iis.se/se-ar-mer/ses-publikationer/

leochingkwakes bild

Den enda fördelen med CMS om det är en enkel presentationssida är väl att den som skall ha sidan kan gå in och uppdatera text och bilder utan att behöva kunna html. Annars kan det ju vara lite overkill...

CMS är mer användbart på sidor där besökarna skall kunna skriva kommentarer eller annat, där information läggs till regelbundet osv.

Statiska sidor är fortfarande användbara om man skall presentera ett företag, förening eller liknande. Där det bara skall finnas information som inte förändras nämnvärt. Och där kommunikation skall ske via epost, post eller telefon.

Kristians bild

Statiska sidor är fortfarande användbara om man skall presentera ett företag, förening eller liknande. Där det bara skall finnas information som inte förändras nämnvärt. Och där kommunikation skall ske via epost, post eller telefon.

En sådan sida är det förmodligen bara värt att besöka sådär en gång om året Wink Föreningar vill förmodligen ha en gästbok, rss:er till ledares bloggar, en kalender och ett bildgalleri. Visst kan man koda allt detta själv men varför bemöda sig något som var tvunget för tio år sedan men idag endast krävs av de som skriver egna moduler eller har särskilda behov. Fokusera på innehållet, inte formen (det var i alla fall tanken med LaTex, sen kan man diskutera hurvida det lyckades).

 

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Jag menar mest att dom statiska sidorna behöver inte dö ut än. Jag ser hellre statiska sidor än inga sidor alls. T.ex. så saknar jag det på sjukgymnasten. Lite info om stället, öppettider, priser och lite sånt. Det finns flera som skulle kunna satsa på en statisk sida där allmän info finns. Det skulle ju välkomna dessa in till 2000-talet. Vissa lever ju fortfarande på 80-talet Smile

Alla sidor behöver inte erbjuda interaktion för besökare. Alla har inte tid att sköta sånt. CMS öppnar upp för enklare administration av sidor etc. Men också så öppnar det upp för spam även om många filter arbetar bra, t.ex. wordpress.

Själv kör jag wordpress för att jag skriver alldeles för mycket för att det skulle fungera med en statisk hemsida. Så man bör ju ta sig en ordentlig funderare innan man väljer hur man vill göra. Tror nog att i minst av 90% av fallen så skall man köra en lösning som cms. Kanske även ännu högre sifror Smile

Kristians bild

Vissa lever ju fortfarande på 80-talet 

Vill någon lyssna på Lotta Engbergs "Fyra bugg och en coca cola" och koda HTML 3.2 så är det helt okej för min del Smile

 

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Om det ändå vore så väl. Det är nu 2010 och jag stöter ständigt på företag som fortfarande inte har hemsidor. Inte ens en enkel statisk sådan. Jag föredrar att lugnt sitta hemma och spana in lite info på en sådan innan jag gör nåt val. Kanske skicka ett epost med lite frågor, jag kan sällan ringa då jag arbetar när dom har öppet...

Kristians bild

Jag tror vi diskuterar två olika saker. Dels hur man rent tekniskt bör bygga en webbplats baserat på ens behov och dels vikten av att myndigheter/företag överhuvudtaget tillhandahåller webbplatser.

Jag håller helt med dig i det senare. Vem vill sitta i telefonkö i timmar när man kan maila och få svar samma dag eller dagen därpå.

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Min första tanke var att man inte måste ha ett CMS för att komma ut med information. Det underlättar i många fall, men inte i alla. Jag har flera sidor bland mina favoriter som är statiska sidor och som ger mig det jag vill ha. Det blir mer arbete för den/dom som arbetar med sidan om den har ett stort informationsflöde. Men skall man bara berätta lite om verksamheten och berätta hur man kan komma i kontakt med stället så behöver man absolut inget CMS.

Dessutom så har jag sett system för idrottsföreningar som är byggda likt CMS men som inte erbjuder besökaren sånt som gästbok etc. Utan fokus ligger antagligen på att en central administration sköter systemet, och dom som har hand om föreningens sida kan logga in och fokusera på information. Detta är en bra lösning.

Men skall man installera ett CMS så måste den personen som gör det vara beredd på att hantera detta om problem uppstår, uppdatera när det skall göras osv. För detta brukar inte normalanvändaren vara så insatt i, eller ha tid att sätta sig in i. Även där så är det inte säkert då att ett CMS är den ultimata lösningen. Men om en person kan installera och se till att allt flyter på så tycker jag nog att man ofta skall försöka använda sådana lösningar. Aja, nu babblar jag på...

IngeSvs bild

Ett tips för att göra en _enkel_ hemsida kan vara seamonkey. Det har en funktion under Fönster som heter Composer.