Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linuxmotsvarighet till Outlook Exress? Kasta ut Vista, ersätta med Linux?

Hej igen alla!

Nu är jag på hugget! Två bloggar på två dagar!

Mina polare verkar lite trötta på Vista, märker jag. Flera är intresserade av att ersätta det med Linux. Inte konstigt, tycker jag, jag har haft min åsilt klar i flera år. Nu till min fråga.

Outlook Express i Vista lokalt, kopplad till en "mäjlserver" (heter det så?) som finns nånstans i hyperspäjs. Jag vill byta Vista lokalt till Linux, men kan inte påverka den centrala "mäjlserververn".

Kan man göra det rakt av?

Vilket är det bästa alternativet för linux om man vill ha mäjl, kalender och kontakter ungefär som i Outlook express? Thunderbird? Evolution? Eller nåt annat? "Kopplar" dessa på samma sätt till "mäjlsevern" som Outlook?

 

Tacksam för era synpunkter i denna fråga!

Vänligen MarreMus

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Beror väl lite på vad du menar med mejlserver. Är det frågan om POP3- eller IMAP-protokoll så fungerar vilken klient som helst som har stöd för det, det är standardiserade protokoll för att hämta mejl. Om det dock är fråga om en företagsmiljö kanske det är Microsoft Exchange som åsyftas, och då blir det lite krångligare men det finns alternativ där med tror jag.

Evolution kommer med kontakter och kalender från början. Thunderbird har kontakter, men kalendern får man lägg till via ett plugin. Det fungerar dock riktigt bra. Jag skulle nog rekommendera att man tittar på Thunderbird först, det finns ju för Windows också och kan installeras vid sidan om Outlook. Vid installation kan man importera alla kontakter, kontouppgifter och annat och se efter om det fungerar som tänkt.

tux-svens bild

 Jag har faktiskt kalender med i Thunderbird utan att ha installerat något extra. Är den inte med som default numera?  (Eller har Mint eventuellt lagt till det paketet?)

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Din signatur ger nog svaret på frågan ;) Nä, men jag har iaf ingen i min Thunderbird som jag laddat ned manuellt från deras hemsida. Kolla under Tillägg får du se om du har det installerat, bör vara denna: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_%28software%29

Edit: Nu kör jag iofs med Thunderbird 3 och som sidan anger så har Lightning inte stöd för den ännu (i skarp version), men jag kan dock inte minnas att jag haft kalender i Thunderbird 2 heller. Har alltid lagt till Lightning de gånger jag velat haft det.

tux-svens bild

Du har rätt FoH (som vanligt), det finns ett tillägg som heter Lightning 0.9 plus ett sveskt språkpaket till detta. (Thunderbird 2.0.0.). Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

marremuss bild

Hej igen,

det är en företagsmiljö. Ett mindre företag med under 10 pers. De kör kalender och kontakter tillsammans. Själva "mäjlservern" är utsårsad hos nån annan.

FoH, du nämnde att det kan gå även om de kör "Microsoft Exchange". Vet du, eller nån annan, nåt mer om det? Är det alternativet mest sannolikt, tror ni?

 

MarreM

 

Ora et Labora

FoHs bild

Ja, då är det nog Evolution som gäller. Jag har ingen erfarenhet av det personligen. Så här står det om paketet (evolution-exchange) i Synaptic:

"The Evolution Exchange Connector adds support for Microsoft Exchange 2000 and
2003 to the Evolution groupware suite.

It uses the functionality of Outlook Web Access (OWA) to integrate with
Exchange. Therefore, it is a requirement that OWA is enabled on the corporate
Exchange infrastructure."

Sen finns det ett annat paket (evolution-mapi) som har detta att säga:

"A provider for Evolution that can connect to Exchange 2007 servers
and also to Exchange 2003, 2000 and 5.5."

Vet inte riktigt vad de stödjer, men enklast är väl att köra igång en LiveCD med Ubuntu på en dator i nätverket och se hur det fungerar?

abergmans bild

Senast jag provade och testade så var inte mapistödet komplett.. Men det är nog på väg, libmapi är nu i version 0.7: http://wiki.openchange.org/index.php/Libmapi_0.7_PHASER

Ska de migrera från Outlook till linux med en exchange så hade jag nog valt att anlita en konsult med ansvarsförsäkring att göra det;)

 

 

jelhs bild

Google apps bör fungera, kostar visserligen en slant men är inte avskräckande dyrt: http://www.google.com/support/a/bin/answer.py?hl=sv&answer=33322

pingus bild

Men vänta nu här, Outlook Express har ingen kalender! Menar du "Outlook", det är ett helt annat program än "Outlook Express"?

Kör ni vanligen OutlookExpress har ni bara mejl och kontakter i programmet, inga problem byta då, finns många Linux-program som funkar. Thunderbird har jag fastnat för efter att ha testat några olika, men smaken är ju som den smått berömda baken.
Tror du kan använda i stort sett vilken epost-klient som helst.

Använder ni Outlook med kalender håller jag med FoH, testa Evolution!
Har själv prövat integrera Thunderbirds kalender m 2 Exchange-varianter men inte lyckats. Har iofs inte testat mycket, enl vad jag läst ska det gå, men Evolution har en längre historia bakom sig vad gäller Exchange-synkning.

Möjligen Zimbra, www.zimbra.com/products/desktop.html
Den har jag bara testat mot egna servern, vet inte om den fixar Exchange.
En fördel med Zimbra kan ju vara att i en förlängning kanske du kan övertyga chefen om ett byte av Exchange-servern också..

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Jag antog att det rörde sig om Outlook från Office-paketet ("riktiga" Outlook alltså). Outlook Express finns väl inte ens till Vista, utan där heter det Windows Mail.

Olyckligt namnval från Microsofts sida kan jag tycka.

andys bild

Dom hade något förut som hetta ximian connector.

Ett stöd för microsoft exchange vet inte om det finns kvar.

FoHs bild

Det är integrerat i Evolution numera, läste jag på Wikipedia. Det är just det som ligger till grund för deras Exchange-stöd om jag fattat det rätt.

mcnilss bild

Jag kör kontact och struntar fullständigt i kalender integration...

Bokningar hoppar ialla fall in i kalendern. Företaget där jag jobbar kör även webaccess til exchange så jag har möjlighet att komma åt den i alla fall om jag skulle vilja.

Adressboken kan slå i AD-ts användarkatalog så jag kommer i alla fall åt alla kollegors epost adresser.

tobbe77s bild

Outlook Express finns ej i Windows Vista det heter Windows Mail som har ersat Outlook Express
Och En ersättare för Outlook Express i Linux är väl närmast Thunderbird. I Microsoft Office har du Outlook där har du kalender, kontakter,Jurnal, noteringar då är det Evolution som ersetter den i Linux

Linux är den kryptonit som gör Microsoft svagare

Per-Olofs bild

Axigen Mailserver är ett bättre, billigare och energiriktigare alternativ än Windows Exchange.
Den betjänar de flesta emailklienter Outlook Thunderbird med flera. Likväl som mobiler genom mobile sync. Kalender gemensamma dokument mm.http://www.ostermanresearch.com/webinar_2009JUN10a.htm

Se i övrigt www.axigen.com