Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bitcoins och linux

Hej alla glada!!!

Hoppas läget är bra! Här i Helsingborg är det prima.

Jag lovade i min förra bloggpost att jag skulle blogga om nåt som har med linux att göra, och det skall jag, men inte så mycket. Mer om finanskriser. Är ni trötta på allt tjat om banker som sprider pengar omkring sig som det vore jordförbättringsmedel och en USdollar som går mot hyperinflation? Är det bara jag som tvivlar på att de personer som leder detta egentligen är tillräkneliga? Eller finns det fler som tänker det?

Häromdan stötte jag av en slump på det som heter BITCOIN. Otroligt intressant .... ja vad kan det vara...en valuta? Imateriell ägodel? Betalningsmedel? Ja, nåt ditåt. En form av pengar, som bara finns i "hajperspäjs", men som kan växlas till annat bla här : www.mtgox.com.

Det finns bara ett bestämt antal, kan INTE manipuleras av banker och stater, bitcoins saknar central "utgivare" och man kan skicka det till varandra med en klient, som finns för linux och är open source, www.bitcoin.org. Man kan ta emot bitcoins utan att ens klient är igång. Coolt va?

Nåt för linuxportalen kanske, att ta emot bitcoins som donation? enkelt och billigt! Tekniskt verkar det vara mästerligt, fast jag förstår inte riktigt.

Mer info finns på wikipedia.

 

Lev väl och donera några milli-bitcoins till mig!(eller kanske mikro-bicoins eller varför inte en bicoin, ca 60pix ).

1EhamK2TZoG6E15c1EX5UmagJ5QydyJB3c

Marremus

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

Bitcoins är rätt omdiskuterat:

http://www.naknasanningen.com/bitcoin

http://mengerian.wordpress.com/2011/05/31/bitcoin-ar-ett-pyramidspel/

 

Jag skulle nog tänka mig för innan jag investerade i det i alla fall.

marremuss bild

Hej igen,

Själv har jag inte tänkt på att investera i bitcoins, även om det hade varit bra. Jag har läst invändningarna, men jag tycker dom missar ett antal mycket viktiga poänger. Jag är inte tillraäckligt duktig på matte för att gemonskåda alla detaljer, men så långt jag förstår verkar det helt strålande. Är det rätt gjort tror jag det är omöjligt att knäcka.

Jag anser att de som säger "pyramidspel" om bitcoins, inte förstår hur "the fractional reserve system" som våran "svenska" krona är, fungerar. De flesta "vanliga" valutor är betydligt mer pyramidspel, där det mäktiga bankirerna sitter på toppen och profiterar. Bitcoins representerar (nästan) det som kallas "Warehouse banking". Verkligen ett spännande alternativ, till det idag dominerande systemet.

Blir bicoins populärt, blir en investering idag i bitcoins mycket lönsam.

MM

 

Ora et Labora

valdermans bild

 Jag ser att du läst konspirationsbloggar; trevligt. Vet du ens vad orden du använder betyder, eller är allting saxat från Falkvinge och andra muppar? Du verkar inte klara av att se skillnad på pyramidspel (den som sitter högst i pyramiden blir fet på alla andras bekostnad) och kapitalism (den som redan har mycket blir ännu fetare på alla andras bekostnad.) Men jag är intresserad; kan du förklara, med egna ord, på vilket sätt riktiga valutor har pyramidspelskaraktär?

"Blir bicoins populärt, blir en investering idag i bitcoins mycket lönsam."

Och du förstår inte varför shitcoin är ett pyramidspel? Du gav just i princip definitionen för ett; ju tidigare du kommer in i leken desto mer tjänar du på de som kommer in senare, som själva inte tjänar någonting alls på det.

Vill du investera i någonting som inte bygger på fractional reserve banking kan du kolla upp JAK istället för att köpa in dig i någonting som inom en snar framtid kommer att vara olagligt i hela västvärlden. Vissa muslimska banker ägnar sig även åt någon sorts mellanting mellan JAK och traditionell bankverksamhet eftersom ocker är haram enligt koranen.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

valdermans bild

 Shitcoin är, avsiktligt eller ej, ett pyramidspel. Den som ens överväger att "investera" i en "valuta" vars enda backning är "folk på Internet säger att de tänker fortsätta använda den," speciellt när dess enda användningsområde är spekulation, dess historia ser exakt likadan ut som alla andra bubblor i världshistorien, och den lyckats med konststycket att gå sämre än Stockholmsbörsen den senaste tiden borde omyndigförklaras.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

marremuss bild

Hmmm....

Låt mig besvara några av dina kommentarer i sak.

* Bitcoins enda värde är som betalningsmedel.

* Bitcoins är osäkert som spekulationsobjekt

* Det är enkelt och (förmodligen) säkert att betala med bitcoins

* Klienter är open source och finns för Linux

* Bitcoins kan inte gå i konkurs, som JAKs avdelningar gör i tid och otid. (vad har JAK med detta att göra?)

* Bitcoins kan inte manipuleras, saknar central urgivare och bygger på P2P.

* Om det känns bättre för dig, valderman, kan vi säga att jag är en idiot och du är skitsmart.

 

Marremus

 

Ora et Labora

valdermans bild

 * Bitcoins enda värde är som betalningsmedel.

Ja, och det enda du kan köpa för Bitcoin är... Andra valutor. Ergo, valutaspekulation är det enda det kan användas till i dagsläget.

* Bitcoins är osäkert som spekulationsobjekt

Eh, ja, vad tror du "spekulation" betyder?

* Det är enkelt och (förmodligen) säkert att betala med bitcoins

Du medger själv att du inte har en susning om hur matten bakom protokollet fungerar, ingen handlare accepterar bitcoin som betalning och ett flertal regeringar har inlett undersökningar om möjligheterna att illegalisera bitcoin. Hur, exakt, får du det till "enkelt och säkert?"

* Klienter är open source och finns för Linux

Om jag skriver en USB-driver för Linux som låter dig koppla en kabel från valfri USB-port till dina testiklar och få stötar enligt ett fullt konfigurerbart schema, eller kanske genom ett öppet, standardiserat nätverksprotokoll, skulle du se det som ett argument för att använda min uppfinning?

* Bitcoins kan inte gå i konkurs, som JAKs avdelningar gör i tid och otid. (vad har JAK med detta att göra?)

Nej, eftersom bitcoin inte har någon som helst uppbackning. Vilket innebär att du inte har någon som helst trygghet - folk kan när som helst bestämma sig för att "nu skiter vi i det här," och helt plötsligt är alla dina "investeringar" värdelösa, utan ett konkursbo att försöka återfå någon sorts ersättning ifrån. JAK är relevant eftersom de är ett alternativ till fractional reserve banking, vilket verkade vara en av anledningarna till att du köpt in dig i bitcoin-hypen (några månader för sent dock; bubblan börjar redan svikta.) Vad konkurser har med någonting att göra, det är en bättre fråga.

* Bitcoins kan inte manipuleras, saknar central urgivare och bygger på P2P.

Vad tror du "manipuleras" betyder? Bitcoin är precis lika känsligt för "manipulering" i form av spekulation och marknadens sedvanliga hela havet stormar-lekar som en traditionell valuta - betydligt mer, eftersom den inte har någon som helst associerad trygghet. Att den inte har en central utgivare och "bygger på P2P" är inte precis ett argument FÖR bitcoin. Din förståelse för ekonomi verkar ligga på Sarah Palin-nivå.

* Om det känns bättre för dig, valderman, kan vi säga att jag är en idiot och du är skitsmart.

Om du tycker att bitcoin är en bra idé har jag en vän som är beredd att betala dig 10% av sin förmögenhet på 500 000 000 USD, bara du hjälper honom att få ut pengarna ur Sierra Leone.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

rollss bild

Valderman, min inre röst säger att din hånfulla liknelse med Gov. Palin kommer otäckt nära verkligheten.

Ska jag byta lurar nu?

rollss bild

Jag ber om ursäkt, det var dumt sagt av mig.

Jag byter lurar :-/

jonasbjorks bild

Jag har kört Bitcoins ett tag. Gillade tanken med det och överförde lite pengar, hade ett värde på runt 4000 kr investerade i BC. Sen hackades mtgox.com där jag trade:ade mina BC och alla konton skulle valideras. Den 24 juni förlorade jag rätten till mitt konto och mina pengar, så jag litar inte på det för fem öre längre. Men det var kul, så länge det varade.  http://twitter.com/#!/jonasbjork/status/84232983883685890

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

 Ouch! Varför fick du inte tillbaka kontot? Hela deras infantila och fullständigt verklighetsfrånvarande "nu resettar vi priset till en viss nivå och rullar tillbaka alla transaktioner gjorda efter en godtycklig tidpunkt, MARKNADEN LYDER FÖR ATT VI VILL ATT PRISET SKA LIGGA PÅ DEN NIVÅN" -påhitt är ju illa nog, men om de dessutom slår igen folks konton och tar deras pengar ligger det ju på en helt annan nivå!

Jag förmodar att du framgent kommer att sköta dina investeringar genom licensierade banker? Wink

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ein.anderssons bild

 Var knappast därför som det gjordes en rollback.

Problemet är att en konsult satt och utvecklade med en kopia av transaktionsdatabasen. Denna konsultens databaskopia blev stulen vilket släppte ut en stor mängd bitcoins. Som kom fram till folk "illegalt". Det är väl snarare en trygghet att man kan återstkapa dessa transaktioner då det inte går att spåra verken motagare eller avsändare till en fysisk person. När man lagrar "pengar" på en bank så handlar det alltid om lita på sin bank, oavsätt om det är en bitcoinsbank eller "Kronorbank" båda kan bli rånade. Litar du inte på banken kan du i båda fallan välja att ha pengarna i madrassen oavsätt om det är bitcoins eller svenskkronor.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

ein.anderssons bild

 Är väl inte bitcoins fel att dina pengar försvann, Du kunde valt att lagra dom lokalt på din egna dator med. Då hade inte någon i hela världen kunna stjäla dom från dig.

Ungefär som att skylla på svenskakronan för din bank blev rånad.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

marremuss bild

Hej Jonas,

kul att höra från dig igen!

Jag hörde den historien oxo, och det är botten, urtrist. Det graverar kanske i och för sig inte bitcoins som sådana, utan Mt Gox, infrastrukturen kring bitcoins. Vad anser du om framtiden för själva bitcoin-konceptet?

 

MarreMus

 

Ora et Labora

valdermans bild

 Nej, det är ganska graverande för hela tanken. Mt Gox m fl är i praktiken olicensierade banker; när du har med faktiska finansbolag att göra har du en hel drös garantier för att vissa regler kommer att följas, något du inte har med bitcoin. Att köpa bitcoins är precis samma sak som att "investera" dina pengar hos den skumme killen i gränden bakom ditt hus; får han för sig att ta dina pengar och sticka finns det inte mycket du kan göra åt saken.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ein.anderssons bild

Bitcoins har det största betalningsmedlet i undegroun världen.
Används extremt mycket ibland småkriminella som säljer droger och och stöldgods.
Detta är något som tyvär talar för att bitcons kommer finnas kvar. Även ett och annat botnät säljs/köps med det.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig