Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Programmering

Hej,

Grabbarna närmar sig tonåren och vill lära sig programmera. Jag behöver tips om programspråk. Det skall vara :

* gratis, gärna open sourse

* lätt att komma igång med, gärna med lite lättillgänglig dokumentation

* funka under linux.

 

 

Viktigat är att det är lätt att komma igång, Jag har kollat runt lite, men får ingen känsla för hur "landskapet" ser ut nuförtiden. Tipsa gärna om vad som behövs till själva språket och hur det används. Det känns som ett intepreterande språk är att föredra, men jag vet inte om det finns såna nuförtiden (typ Basic på 80-talet).

Tips och förslag mottages tacksamt.

MarreMus

 

 

 

 

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

elwiss bild

 Personligen rekommenderra jag alltid Python som första språk, finns massor av gratis böcker på nätet, t.ex dive into python och http://homepage.mac.com/s_lott/books/nonprogrammer.html#book-nonprogrammer som riktar sig till icke-programmerare

atas bild

Java, Python eller Ruby beroende på vad han vill göra? Har han någon Android-pryl kanske java skulle vara roligast, många i den åldern verkar ju fashinerade av telefoner.

FoHs bild

Är det basic man vill ha så är nog Gambas ett alternativ: http://gambas.sourceforge.net/en/main.html

Ska tydligen vara lite som Visual Basic.

atas bild

Gambas verkar ju faktiskt vara ganska kompetentoch med bra prestanda, problemet är väll i dagsläget vad jag hört att det kunde vara mera dokumentation. Fast det kan ju ha förändrats.

Detsamma gäller ju exempelvis Clojure (i alla fall när det gäller det grundläggande mindset:et) min lösning på det var att börja lära mig Scheme först.

 

En gammal stofil som mig kommer alltid rekommendera C och sedan kan man gå vidare till vad som helst.

Och böcker lånar man på biblioteket så det är gratis.

Rekommenderar "Vägen till C" då den är enkel och finns på svenska vilket brukar underlätta förståelsen när du är nybörjare.

Om dom är intresserade av C++ så finns "C++ direkt" även den på svenska. (men jag tycker inte man ska börja med C++)

Vet dock inte om biblioteket har senaste upplagan än då bägge har en ny 2011.

Det är inte intepreterande språk men C känns tidlöst och som en bra grund, men man borde nog inte lyssna på mig.

valdermans bild

Vad har du själv för programmeringserfarenhet? Det kan nog vara en god idé att använda ett språk du själv kan svara på frågor om. Om man bortser från den detaljen:

Haskell används som första språk på Chalmers och GU:s utbildningar i datateknik/datavetenskap; vill man lära sig goda vanor redan från första början är det en utmärkt utgångspunkt. (Dessutom finns det en hel drös med fantastiskt pedagogiskt material. Är de intresserade av matematik är det nästan ett måste att börja med Haskell. Python är OK som första språk, men samma "skriv lite krafs på ett lagom ostrukturerat vis så funkar det kanske eller nåt"-egenskap som gör det attraktivt att börja med leder även till en slapp, osund inställning till programmering.

Basic är ett skämt; Java är för objektfascistiskt ("allting är ett objekt" är snarare en psykotisk vanföreställning än en designfilosofi) och ger statiska typer dåligt rykte; C slänger för många implementationsdetaljer i programmerarens knä för att fungera bra som inlärningsspråk; C++ har så många odefinierade beteenden och allmänt otympliga designbeslut, plus samma tillkortakommanden som C, att det nästan är ännu värre. (Notera att alla dessa språk, utom Basic, definitivt är obligatoriska om man vill kalla sig programmerare, men de lämpar sig inte för nybörjare.)

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

 Instämmer ang. Python, det är ett lätt och roligt språk att börja med, och är fortfarande underhållande att scripta i emellanåt. Dock är det ofta en plåga att sätta sig in i andras projekt när man skall analysera ett par tusen rader i lagom kaotiskt tillstånd.

Väntar fortfarande på det där "magiska" språket som får mig att aldrig sluta knacka kod före soluppgången ..