Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

marwals blogg

Vad är egentligen tillåtet och inte på Linuxportalen

Vid flera tillfällen har inlägg jag gjort raderats utan att jag kan hitta någon som helst hållbar anledning.
Visst inser jag att det ALLTID går att motivera ett avlägsnande av ett inlägg på något sätt - det är jag van vid från Ubuntu-se där detta sattes i system under en period.
Det går ju alltid att anklaga någon för att inte hålla sig till ämnet eller ens föra en diskussion framåt. Så det är inte särskilt intressant att höra varför mina inlägg tas bort. Intressantare är att höra VEM som har rätten att radera inlägg och HUR "regelverket" för detta ser ut... eller är det upp till varje moderators eget tyckande?

Varning för Mölug-pizza !!!

Jag vill å det bestämdaste avråda alla från att delta i Mölugs onsdagspizza imorgon. Många tror säkert att det är någon slags trevlig, halvnerdig tillställning där man kan hämta in i smältost vad man saknar i C++ eller få tips om hur man odlar sitt eget Linuxskägg öppet och fritt... men sanningen är så mycket mer skrämmande och jag känner att det är mitt ansvar och yttermera min absoluta plikt att redogöra för vad som utspelas på dessa möten på det att unga, formbara människor må hålla sund distans och inte dras in i den malström av baconpizza och tjeckisk öl som kan driva den mest proprietära människa open source.

python, ternary ifs och lambda

PHP har länge haft sin ternary-if som språket lånat från C (om jag inte minns fel) och som C snott från Algol (återigen hoppas jag att minnet inte sviker mig).
Pythons har länge saknat den konstruktionen och man har fått använda sig av def eller lambda. Nu finns den men ser lite annorlunda ut:
 
print "mindre eller lika" if 1<=2 else "större"
 
Jag tycker att det ser snyggare ut än:

Jag bara älskar python

Det är i små saker och i hur snabbt tanke går från idé till kod min kärlek till python djupnar för varje dag. Det här exemplet är kanske inte så tekniskt avancerat men det spelar ingen roll (tack Lundatok för idéen om en sånggenerator... den kanske kommer Wink

import random
random.random()

w = 'i was,you were,they were,it was,he was,she was'.split(',')
sp = 'so,very,really,absolutely'.split(',')

Min 'en dag på sjön'-generator

Ett program som slumpar fram nya verser till Ulf Dagebys "en dag på sjön". Såhär kan det se ut:
 

Ska vi klämma finnar,
eller ska vi sova räv?
Eller bara lägga in en varsin prilla?
 
Ska vi dricka skumpa,
eller ska vi släppa loss?
Eller hoppas på att livet gör oss illa?
 
En dag på sjön, en dag på sjön.
En dag på sjön, en dag på sjön.
 
 

Dylan vs. Reed

Jag håller på att skriva python-klasser som ska ägna sig åt ord och språk. Det finns visserligen NLT (Natural Language Toolkit), men dels ingår det paketet inte i ware sig Debians eller Ubuntus repositorys och dels är det roligare att göra själv.
 
Jag har samlat in ett mindre urval av texter av Bob Dylan och Lou Reed och visar här en metod i min klass: frekvensanalys över använda ord.

Det fladdrar till i en tyllgardin...

Jag tänkte blogga om något annat än Linux och öppen och fri mjukvara.
Tänkte blogga om musik i allmänhet och progg i synnerhet. (det är i alla fall tanken, men det kan säkert sticka iväg här och där) Wink
 

Först behövs det lite bakgrund:
Jag är inte en fan av entreprenörskap eller människor som vill räkna allt i kalla pengar. För mig är människor så mycket större. Större och svårare. Viktigare, framför allt.

sprit per krona

Ett pythonscript som tar emot systembolagets beställningsnummer som argument och returnerar bl a antal milliliter sprit per krona. Jag har testat det på ett par nummer så det kan finnas buggar.
(nu ska vi se om jag kan klistra in koden utan att få "suspicious code fel"...)

import urllib2
import re, sys, string

id = sys.argv[1]

url = 'http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=' + id

Hämta undertexter (python)

Koden finns på min webbsida
 
Försöker man klistra in python-kod här så tas nämligen inte inlägget emot utan man får ett meddelande om "suspicious code" Wink
 
scriptet anropas med ord i filmtitel som argument och man väljer sedan lämplig undertext ur listan som presentera

ordlista

Jag har lagt upp en ordlista om någon vill använda eller bygga på den.
Den ligger på:
http://screentan.org/images/dox/ord.txt
 
Listan innehåller just nu 258 844 ord som jag har samlat in från en mängd olika källor som dsso, en mängd böcker på Runeberg, konkordanser från Språkbanken mm mm.
Jag har tillgång till ett par 100 000 ord till som jag inte hunnit införliva i listan.

Prenumerera på innehåll