Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Det blev ett kort äventyr med fedora 9 och KDE4.

Jag installerade fedora 9 med KDE som primär skrivbords miljö i fredags. Jag hade förväntat mig mycket av det nya gränssnittet.
Det är ingen tvekan om att det har en hög funktionalitet men kanske är jag för gammal att lära mig nytt.
Jag upplever det mest som lite jobbigt med alla flikar och menyer som jag inte använder.
Det har trumpetats ut ganska mycket om hur mycket WOW det nya gränssnittet skulle vara. Jag blev i alla fall besviken.
Menyn var inte i min smak. Modern och snygg, men intuitiv? Icke.
Jag gillar det här med en sök ruta i menyn och favoriter i första vyn. Det är bra men det har funnits SuSE's huvudmeny till gnome ganska länge. Det är sedan jag det spårar ur. När man bläddrar mellan de andra programmen så ersätts den övergripande menyn med nästa vy i meny-strukturen och sen får man bläddra tillbaka genom att klicka sig tillbaka. Det kan jag stå ut med när jag har en liten bildskärm som på ipoden eller telefonen men på datorn är det feltänkt. Det är bättre att låta menyerna visa hela meny-trädet till den app man startar.
Den grafiska pakethanteraren som kom med fedora 9, är det den som ska användas av flera distar?
Synd i såna fall, yast har en bättre grafisk miljö för att installera paket. Skuggade, oöppnade paket betyder icke installerat och öppnade och tydligare öppnade betydde installerade. Jämför med yast, ena kolumnen är installerade paket den andra icke installerade. KDE eller fedora's miss? Jag vet inte, har inte undersökt saken närmare. Hur ser det ut i gnome i fedora 9? Samma som i fedora 9 KDE eller samma som i gnome till fedora 8?
När jag valt ett paket klickade jag på installera-knappen i stället att som tidigare att välja ut alla paketen som ska installeras och sen klicka på installera-knappen.
Jag tror att det skulle ta flera månader för mig att lära om från gnome till KDE och jag kan inte se att jag får ut något av det. Det bästa med KDE4 tycks vara widgets i övre högra hörnet.
Mycket skrik för lite ull, sa kärringen som rakade grisen.

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

darus bild

Det var lite det här som var faran med att släppa KDE 4.0. Den är inte färdig. Jag förväntar mig mycket mer och bättre att av KDE 4.1 och kör tills vidare med 3.5.

Men att det skulle ta en månad att vänja dig vid KDE från Gnome är nog bara som det känns. Jag har provat på samma sak fast från KDE tilll Gnome. Visst, det kändes som att det skulle ta en månad efter första dagen men efter en vecka var man rätt hemma i hur det fungerar. Glad

Är tillbaka till KDE förövrigt men det har mer att göra med Ubuntus ostabilitet (ja, jag tycker det är ostabilt), intresset jag fått för QT och det faktum att Slackware endast erbjuder KDE av de två största skrivborden.

Kristians bild

Det är ett allmänt problem för de stora desktopdistarna. Alla vill de ha med de fräckaste och hypermodernaste finesserna för att på så vis skilja sig ifrån sina konkurrenter. Problemet är att fräck och hypermodern mjukvara sällan är särskilt robust..

---------------------------------------

 

polters bild

"Problemet är att fräck och hypermodern mjukvara sällan är särskilt robust.."

.... säger mannen som kör Debian Unstable. Smile

Kristians bild

Jo, men jag lever i Emacs och den klarar en atombomb ifran ovan Wink


---------------------------------------

 

polters bild

Angående den grafiska pakethanteraren så är det ju den första releasen av den, och vad jag vet så har de jobbat mer på den underliggande teknologin denna gången. Den är nog samma i Gnome skulle jag tro, men jag vet inte för jag har inte kört KDE på Fedora. Jag använder Yumex istället numer, men när den "officiella" uppdateras så testar jag den igen. KDE 4 testade jag för ett tag sedan, men jag ser inte riktigt poängen med den innan den är färdig för användare. KDE är inte Fedoras primära desktop, utan sköts av några som verkligen ville ha en KDE-utgåva.

pluns bild

Nejdå det är klart och tydligt från de här distarna att KDE 4 inte är

färdigt. Beror enbart på förmågan att inhämta information.

Det är också klart och tydligt från KDE att allting fram till ver 4.10 är

att betrakta som test för de mer "nyfikna".

.

Linuxportalen inkl tex Svenska Linuxförningen klarar ju inte ens av att ställa upp en sammanställning inkl beskrivning av de här trovärdiga distarna.

.

Kan ju bara bli fel....Cool

 

EDIT

Att man sedan även brände Xserverns ABI mot nVidia drivare är ju rena "harakirin" angående Fedora 9....vilka stollar...

 

---------------

Theos song

Kristians bild

Säger mannen som sitter på sin bak, gapar och pillar naveln


---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Vad är det vi inte klarar av? Vem är det som säger att det är vårt jobb att genomföra det du vill? Du verkar ju inte klara av att skriva en sådan trovärdig sammanställning själv, eftersom den inte är publicerad.

Kasta inte ICMP ECHO REQUEST genom brandväggar. Som det gamla ordspråket säger..

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pluns bild

Jo ge mig en sida så ska jag beskriva distarna inkl gruppera dom efter
vad en nybörjare bör fundera över.

.

Sen använder jag inte Wiki syntax helt av principiella skäl.
.

Slutligen måste sidan klistras på något sätt för att vara värt besväret.

---------------

Theos song

kimjohanssons bild

Linuxportalen inkl tex Svenska Linuxförningen klarar ju inte ens av att
ställa upp en sammanställning inkl beskrivning av de här trovärdiga
distarna.

LOL... Du _är_ Linuxportalen!!!!

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

mauths bild

Jag gnäller inte på KDE:s stabilitet, att det är att betrakta som en beta har framgått med all önskvärd tydlighet sedan släppet. Jag tycker att det verkar feltänkt. Ser bra ut men är riktigt besvärligt att jobba i.

Att jag inte provade fedora 9 med gnome beror på att i går natt kändes autoyast mycket mer lockande än pilla i fedora med mp3, ms-corefonts, flash och sånt.

Visst var det en del strul med installationen, mer än med SuSE 10.3 eller fedora 8. Som exempel hade jag en del strul med nätverket både med fedoras och SuSE's KDE live-skivor och sen även efter jag installerat fedora på hårddisken.

Jag tycker spontant inte att fedora 9 är en bra nybörjar dist.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

hanss bild

Jag tycker inte heller om den nya menyn (Kickoff), av samma skäl som du beskriver. Bara att högerklicka på ikonen -> välj "Classic menu" eller något dylik.

 

Sedan kommer det fler menyer, bland annat den hypade Raptor. Dock är jag mer intresserad av Lancelot då utvecklaren verkar dela många av mina åsikter om hur en meny ska bete sig.