Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Helt oacceptabelt

Jag hoppas jag inte blir bannad för den här postningen. I dagens SvD skriver Maria Abrahamsson om skotten i Rödeby. Och hon har helt rätt. Åklagaren yrkar på 10 års fängelse för självförsvar.

Helt otroligt! När det är staten och polisen som borde stå inför skranket, och inte den familj som blev trakkaserade av dessa ungdommar. Jag har skrivit det förut. Killen som blev skjuten förtjänade det! Vid 15-års ålder bör man ha en viss insikt om hur man beter sig mot sina medmänniskor.

Vad skulle mannen i familjen ha gjort? Hyttat med en kvast?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Ingen förtjänar att skjutas. Ingen förtjänar heller att trakasseras. Rödeby är nog mest ett typexempel på hur bra vi tar hand om våra ungdomar och barn, i en värld där offentlig sektor med skyddsnät kring utsatta människor försvinner.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mernils bild

Hur fasiken ska jag svara på det? Utsatta människor? .. Hur jag än gör blir det fel Tongue

Dock skulle jag nog absolut skjutit killen. Självförsvar är en rättighet i de flesta fria länder! (dock inte i Sverige verkar det som)

Marcuss bild

Tänk om det var din son som mobbade och blev ihjälskjuten, då hade du nog tyckt annorlunda!

 

Säger inte att det är rätt men vad gör man.

 

Sila snacket på sådant mern. not cool.

 

//Edit, rättstavning

mernils bild

Det var den mobbades pappa som sköt mobbarna.

Läs på innan du yttrar dig.

Marcuss bild

Jag läste, "Den som mobbade" menade jag i mitt föregående inlägg. Skånsk slarvslang =O

elwiss bild

Håller med dig helt Mernil, man undrar verkligen var ligisternas föräldrar var.

Sedan får jag väl säga att den skottskade som var 17 år borde vara vuxen nog för att inse viddne av sina gärningar. Att skylla på att "fan vi har ju ingen lokal juu" och på något sätt ursäkta deras beteende eller förringa deras personliga ansvar håller helt ekelt inte enligt mig.

mernils bild

Tack för ditt stöd Elwis. Alltid trevligt med folk med sunda rättsprinciper.

polters bild

Det är en sorglig historia den där. Jag känner sympati för den mobbades pappa, men jag vågar inte säga att han ska gå helt fri. Det är lätt att dömma, men om någon hade hotat att döda er son, och sen dyker upp utanför dörren.. ja, kan man verkligen vara säker på vad man hade gjort då?

mernils bild

Jag håller med dig polter! Jag är inte heller säker på om han ska gå fri!

mauths bild

Nödvärnslagen brottsbalken kapitel 24 paragraf 5:

" Har någon i fall som avses 1-4§§ gjort större våld eller svårare skada än i varje fall är medgivet, skall likväl ej dömas till ansvar såframt omständigheterna vore sådana att han svårligen kunde besinna sig.

Finnes gärningen brottslig, må dömas till lindrigare straff än för brottet eljest är stadgat"
Jag vet inte om det är troligt att han blir frikänd med de tio år som en vanlig rånmördare som nämns i SVD är helknasigt, det verkar som att det finns en hel del utbildnings behov  även hos åklagarna.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

pluns bild

Jag tror man behöver mer fakta för att kunna ha en åsikt om

vad som hände.

Vilka förhållanden som rådde samt vad för slags skjutvapen  ?

Alla som har en vapenlicens ska ju vara "skolade" att de kan kontrollera
hur de använder ett skjutvapen.

Annars riskerar vi ju att närma oss den amerikanska synen på hur man har rätt
att försvara sig.  Skjut för att döda ?

 

 

---------------

Theos song

mauths bild

 

TJa, jag har ingen koll på hur det är i USA men åklagaren yrkar i det här fallet på samma straff som är standard straffet för ett mord. För att dömas för mord måste man ha ett uppsåt att ta livet av någon. Det betyder att man måste ha planerat att döda en annan människa. Det är ganska klart att så inte var fallet här.

Här har dessutom rättspsyk kommit fram till att den åtalade var psykiskt sjuk vid tillfället för skjutningarna. Detta i två instanser.

Det är möjligt att om han var frisk skulle dömas till ett reducerat straff i enlighet med paragrafen ovan men att hävda att

1. han har planerat detta

2. han var, i motsats till psykiatrikernas utlåtanden, var frisk

tyder i bästa fall en inkompetent åklagare.

Åklagaren tycks i det här fallet vara en idiot.

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

iampenguins bild

Håller fullständigt med. Hade det varit min son eller dotter, hade jag gjort precis samma sak, med skillnaden att jag hade skjutit allihopa och inte bara en. Den som gör mina barn illa på liknande sätt kan räkna med att det kommer bli väldigt otrevligt inom en mycket snar framtid när jag väl verifierat att det handlar om något liknande.

fsns bild

Du refererar till tidningsartiklar som sanningskällor, så då tänker jag också göra det.

Den 15-åring som blev dödsskjuten var inte en del av det mobbande gänget, före den kvällen hade han aldrig träffat familjen.

Killen blev skjuten i bröstet på en meters håll, ståendes på knä och bedjandes för sitt liv, på ett sätt som liknar en regelrätt avrättning. Han var redan tidigare skjuten i armen av en hagelsvärm.

Är det rätt att släcka ett liv om man är utsatt för mobbing? Var går gränsen? Hur mycket mobbad måste man vara för att få lov att döda nån?

Läs gärna intervjun med 15-åringens mamma: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2346594.ab .

Du som anser dig besitta den enda sanna, sunda och riktiga rättsuppfattningen, du skulle kanske behöva lära dig se situationer ur mer än en synvinkel, världen är inte svart-vit.

Nu ser det ut som om den 50årige mannen kommer väldigt lindrigt undan, medans ungdomarna åker på kännbara straff. Rättvist? Säg det...

iampenguins bild

Ja, känner en del människor i min egen ålder jag växte upp med, vilket blev mobbade och trakasserade varje dag. De har berättat för mig om lidandet, rädslan och hur det påverkat hela deras liv och präglat rädsla in i benmärgen på dem. Och alla säger samma sak; att livet upphört för dem vid många tillfällen.

 

Kan du förstå detta? Att lidandet och terrorn som mobbing innebär är värre än mobbing? Att folk tar livet av sig pga. mobbing i ett land som Sverige?

Jag tycker vi har pratat länge om detta. Det pratades om det när jag var lite, när jag växte upp, när jag var tonåring.. det pratas om det fortfarande.. Men fortfarande är det som om ingen jävel tagit till sig det. Istället är det värre. Lärare med mera känner sig mer och mer maktlösa i systemet därtill.

 

Men vart går gränsen? Uppenbarligen någonstans bortåt Rödeby.

 

För mig finns det ingen sann, sund och riktig rättsuppfattning. Det handlar om hur individer upplever situationer och omständigheter. Det är mycket.

 

Sedan spelar det ingen roll om 15 åringen aldirg varit med innan. Han måste väl för fasens själv insett vad de var där för, en god tid innan. Har man inte mer kurrage att dra sig undan att delta i en terroraktion då kan straffet bli definitivt.

 

Därefter.. Du tror att 50-årige mannen kommer väldigt lindrigt undan? Han kommer att få leva hela sitt liv med att han tagit livet av en annan människa. Han kommer få leva med att sin son fått rejäl negativ psykisk påverkan likaså för resten av livet. Och för att inte glömma hur samhället svek dem innan. De ropade på hjälp innan så länge, innan det hela skulle sluta med att hagelbössan åkte fram och dödsskjutning.

 

I mina ögon verkar det hela så rättvist som det nu kan vara så här i efterhand.

borosens bild

Jag vill inte på något sätt påstå att jag vet vad som hände.

Något av det som framkommit är att en familj blivit trakasserad under en tid och de har försökt att få hjälp av myndigheterna utan resultat.

Att leva tillsammans kan vara påfrestande, men har man börjat trakassera så har man sagt att man vill stå utanför. Helt enkelt frånsagt sig sina medborgeliga rättigheter. Jag säger inte att mobbning skall medföra dödsstraff, men jag känner inte någon som helst sympati med mobbande drägg.

Jag förstår att det finns de som accepterar att bli trakasserade, men det gäller inte alla.

Angående att 50-åringen går fri, fattas bara annat. Det var inte så att han sökte upp dem, familjen hade även ett antal gånger försökt få hjälp av samhället utan att resultat.

Det hela är en mycket tragisk historia, så är även daltandet med mobbare.

mindlights bild

Mernil (och några andra här i denna tråden).

Din värld är ibland så otroligt enkelspårig och svartvit. Rätt fel. Etta nolla.

I detta ärendet är det inte ett fel som begåtts av en part. Det är flera fel som begåtts av flera parter.

Därför skall vart fel prövas var för sig.

Hur hade du tänkt dig rättegången om Rödeby annars?

18 advokater med roller som både målsägande och försvarare?

Hur gör du med knutar som du ska få upp? Drar i alla ändar samtidigt? Smile

.

Rödebyrättegången handlar inte om rättvisa.  Det är just därför tidningarna slickar sig om munnen.

Det handlar om känslor. Inget annat.

Jag pratade senast igår med min tjej om detta. Att 15-åringens mamma beklagade sig över att hennes son, som var helt perfekt och vanlig 15-åring, avrättats och bödeln nu gick fri och att jag inte kände sympati för 15-åringen. Inte automatiskt i varje fall.

Alla har någon gång känt sig utstötta. Jag tror att gruppen datanerdar är en grupp som i mångt och mycket inte tillhörde de snygga och coola i klassen och genom det riskerade att just bli mobbade.

Jag var en av dem. På 80-talet hade dataspel inte nått samma coolhetsfaktor som PSX och Xbox fört in i samhället idag.

Ivarje fall. Jag känner starkt för 50-åringen och hans familj. De har haft ett helvete. Det betvivlar jag inte.

Men att dra det så långt att man säger att ett barn ska ansvara för alla sina handlingar...

Ja, 15 år är inte så jävla vuxet och det finns en anledning till att man inte får köra tung lastbil, köpa alkohol och tobak eller rösta till riksdagen. Detta är för att man inte kan se ut över en allt för stor horisont och inte heller enkelt kan se konsekvenserna av sitt handlande.

Nej, man är inte okunnig och korkad när man är 15 år gammal. Det är inte det jag säger. Jag säger bara att du som vuxen måste förstå att 15-åringar inte är vuxna, inte har samma begreppsvärld och erfarenhet som du.

Låt oss titta på vad Tingsrätten kommit fram till. ja förresten, Tingsrätten. Alla som varit med ett tag vet att Hovrätten allt som oftast har en annan syn på vad lagen säger och ändrar Tingsrättens domar.

Ivarje fall... 50-åringen lider sedan tidigare av aspbergers syndrom och adhd. Två sjukdomar som, om man inte vet något om dem, inte väger in i ens slutsatser i detta ärendet.

Kort om Aspbergers: "Personer med Aspergers syndrom har stora svårigheter att förstå avsikten bakom andra människors beteenden och de uppfattar många situationer på ett annorlunda sätt."

Kort om ADHD: "Det finns tre varianter av ADHD: en som innebär att man har koncentrationssvårigheter och tenderar att vara inobservant på sin omgivning, en som innebär att man är hyperaktiv och impulsiv, och en som innebär att man har båda de tidigare nämnda sorternas svårigheter. Många med ADHD har problem med vissa sinnesintyck, precis som personer med Aspbergers syndrom."

Detta kanske hintar lite om att 50-åringen inte fungerar på samma sätt som vi andra. En normalt funtad person skulle inte lägga ett hagelgevär mot axeln och trycka av point blank på en 15-åring.

Skulle han göra det idag? Nej. Det psykiatriska specialister som undersökt honom har kommit till följande slutsats: 50-åringen var extremt pressad vid det givna tillfället. Hoth letar upp brottsbalken och det är här en viktig punkt faller in. Excess. "svårligen kan behärska sig". Precis. Lagstiftaren har här förstått att nödvärn, som självfallet inte ska resultera i att en väskryckare blir sparkad på även när han ligger hjälplös på marken och bevisligen gett upp, även kan resultera i övervåld som kan vara acceptabelt.

Det är också så att en annan person kan ta över nödvärnsrätten från offret för att kunna hjälpa denne och att det i så fall måste kunna resultera i ett visst mått av övervåld som kan räknas som acceptabelt.

Du ser en person bli påpucklad, du måste få undsätta denna personen. Du övertar nödvärnsrätten och går mellan, knockar förövaren med ett slag och han faller till marken.

Nu kommer det lagstiftaren förstod: svårligen behärskade sig.

Din 8-åriga dotter blir våldtagen och du kommer precis fram till platsen.

Någon här skulle lyckas sluta sparka på gärningsmannen? Inte jag.

Det är viktigt att markera att excessen inte ger dig rätt att sparka någon medvetslös. Men det kan ses som förmildrande omständigheter om du innefattas av "svårligen behärska sig".

.

Men tillbaka till Rödeby.

.

50-åringen hade, enligt vittneutsagor, mått dåligt någon vecka innan den ödesdigra natten. Hans psykiatriska börda i form av ADHD och Aspbergers gjorde inte saken bättre när ett antal personer är på väg att misshandla hans son.

Vid det tillfället agerade 50-åringen till en början förståeligt. Han gjorde vad vi andra skulle gjort. Ut på konfrontera snorvalparna med hagelbrakaren i högsta hugg.

Men det är ungefär efter det vi andra skulle valt en annan väg.

Tragedin blev inom 5 minuter ett faktum.

Experter inom psykologi och psykiatri har fått bedöma 50-åringen och har kommit till en slutsats att 50-åringen var sjuk vid tillfället och därför skulle behövt omedelbar vård då. Nu efter har han tillfrisknat.

Kryphål eller inte. Det hela är egentligen logiskt. I Sverige har vi frihetsberövande som ett straff för brottslig handling. Men lagen säger också att om brottslig handling begåtts som direkt orsak av psykiatriskt eller psykologiskt tillstånd så skall rättspsykiatrisk vård utdelas istället för straff. Till skillnad från straff så är inte rättspsykiatrisk vård tidsbestämt. Detta är i sig logiskt. Du kan inte tidsbestämma tid för tillfrisknande.

Så 50-åringen var psykiskt sjuk vid tillfället, begick en brottslig handling och tillfrisknade innan dom fallit. Han skulle alltså få rättspsykiatrisk vård. På obestämd tid alltså. Men han är redan frisk. Så han ska inte få vård.

Att mamman vill se honom brinna i helvetet är ju inte konstigt.

Så. Det var 50-åringens sida.

Vi vänder på det. Vi tar 15-åringen. Piece of cake.

"Mamma, jag drar till Jimmy". "Snygg moppe Jimmy". "Nej fan, Erik o de andra i gängen är ju livsfarliga. Men okej. Men jag måste dra om en timme. Morsan blir skitlack om jag kommer hem efter 1.". "Klart jag vågar gå in i trädgården. Sluta knuffas". "Vad ska du med plankan till?". "Shit han kommer! Vi dr*KABOOM*". "Aj, min arm. Mamma. Aj". "Nej. Snälla. Jag har inte...Aj... Mamm*KABOOOM*"

.

Har alla här glömt bort hur det var att vara 15? Hur osäker man var inför de andra? Hur man ibland gjorde saker man definitivt inte borde?

.

Någon av er på LP som med klar övertygelse kan säga att om man är 15 år, tar ett felaktigt beslut som är en del i en redan startad kedjereaktion, verkligen ska förtjäna döden efter att ha gått in i någons trädgård?

Jag gör inte det. Jag sätter mig inte heller över de rättspsykiatriska experterna som undersökt 50-åringen. Jag måste lita på att de vet vad de sysslar med när de gör sin bedömning.

Att jag sedan inte känner mer sympati för 15-åringen är något jag tror bottnar i mina egna upplevelser och är en produkt av min samlade erfarnehet. Och då förblindas jag av 50-åringens lidande.

.

Vad jag är än mer rädd för är att polisen konstateras ha gjort sitt jobb.

Jag vill att det blir som i Vetlanda med fallet "Louise" där folk gick man ur huse och demonstrerade och inte gav sig förräns socialchefen fåt sparken och kommungubbarna sket knäck i veckor för att de riskerade förlora sina jobb.

Det är demokrati ska funka. Gör du ett dåligt jobb röstar vi bort dig din dumme fan. Så håll dig på mattan. Det enda vi begär är att du sköter ditt jobb..

Polisen har inte kunnat hjälpa 50-åringens familj. Socialförvaltningen har misslyckats fatalt med att fånga upp mopedgänget. Om jag som distriktschef åtar mig att, med de anslag jag fått för min verksamhet, upprätthålla lag och ordning så är det mitt huvud som ska rulla.

Om jag anser att jag inte kan upprätthålla lag och ordning för de anslag jag får till verksamheten ska jag avgå med omedelbar verkan.

Samma gäller socialchef m fl i kommunen.

.

Men allt detta är parallella skeenden. Det ska inte blandas ihop med 50-åringens eller 15-åringens mammas handlingar.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

tufftuffs bild

Tja, jag vet inte om 50-åringen är frisk. Enligt tidningarna sökte han självmant vård omedelbart efter frisläppandet.

 

Ett stort tack för ett välformulerat inlägg, det stämmer helt överens med mina egna åsikter.

 

//TuffTuff

jonasbjorks bild

Utan att känna honom alls kan jag bara fundera på om inte jag hade sökt vård själv efter en sådan här händelse. Det betyder inte att jag är sjuk alls, utan att det trauma jag upplevt kan vara rätt jobbigt och behöver prata med någon om det..

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

LPs längsta offtopic postning! Grattis! Jag såg en film en gång, Sökarna hette den. I slutet av filmen kom en text fram, det stod: No child is born evil, they just imitate their atmosphere. Jag minns de orden än i dag och jag tycker fortfarande att det är rätt. Jag kan inte tro att något barn föds ont, ondskan är en produkt av det sociala arv vi utsätts för under vår uppväxt och liv. Varför har samhället blivit hårdare och hårdare? Jag och min son var inne i en kiosk igår, jag skulle köpa en dosa snus och han följde med mig. När vi kom ut visade han stolt upp en sådan där röd penna man fyller i tipskuponger med för mig. Han hade tagit den med sig utan att berätta för mig. Så vi vände, jag och min fyraåriga son. Ställde oss i kö på kiosken och han fick lämna tillbaka den och be om ursäkt.

 

På kvällen funderade jag på om mina barn någonsin kommer ha en chans i detta samhälle. Jag och mamman fostrar dem till att vara snälla och artiga. Deras kompisar har helt andra ideer om hur man skall bete sig mot andra. Får jag inte som jag vill slår jag dig! Jag vill inte att mina barn skall bli sådana, jag vill leva i en värld där vi slipper vara rädda för varandra och där vi bryr oss om varandra.

 

Jag kan inte tro att dessa pojkar i Rödeby fått kärlek hemifrån, jag tror inte de fått höra vad som är rätt och fel. Är det då deras fel att det blev som det blev? Jag vill, utan att veta detaljer i fallet, lägga skulden på deras föräldrar.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Marcuss bild

Jävlar, de där var nog ditt bästa inlägg hittils mindlight.

 

fanken va jag gillar när du tänker till!

Lasps bild

Tack för ditt inlägg mindlight.

Jag tror vi alla skulle må bra av uppsplittring i skeenden innan vi är för snara att döma.

Det som var olyckligt i detta fall var väl att det var den "skötsamme" 15 som strök med och inte "ligisten" 17 åringen.

Att utdöma kollektivt straff är förbjudet men det är gruppen som är hotet, inte den enskilde.

Tänk er att kolla ut och det kommer sex män ut ur skogen med långa vassa käppar.

Jag hade tagit till de vapen jag hade förmått. Att det sedan går snett är sorgligt.

Men ingen, utom polisen , socialen och gänget skall ha skulden för detta .

Men som sagt, låt det bli en varning till andra grupperingar som inte tas på allvar.