Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

"Gripen is a superior machine"

"Gripen har inget att be om ursäkt för i internationella sammanhang. Bättre plan än Gripen C/D går inte att få tag i, säger journalisten Robert Hewson på det ansedda analys- och tidningshuset Jane´s Information Group i England."

Detta går att läsa i Ny Teknik.

Säga vad man vill om JAS-projektet, men personligen blir jag stolt över sverige när jag läser sånt.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Läste samma artikel och jag vet att Gripen är ett fantastiskt plan

Det är synd, precis som i det verkliga livet, att politik skall få så stort utrymme.

Det är mycket sällan som den bästa lösningen eller produkten vinner på marknaden.

Man kan faktiskt fundera över hur dumma människor kan vara.

Idag gläds vi väl alla åt prisraset på USB minnen och liknande.

Kanske dags att jag torgför min idé om Contanier!

dholms bild

Tänk också på att Gripen riktar sig till en kundkrets där man har ont om pengar. Det är ett plan som gör "allt" för en rimlig summa pengar. Länder med lite större budgetar väljer att satsa på flygplan med en specifik uppgift. Har man råd att ha en stor flygflotta så vill man nog hellre ha billigare plan som passar pilotens uppgift än att ha ett dyrare som gör en massa saker man inte har nytta av.

-- Risen from the ashes of previous iterations

tufftuffs bild

Det är bara det att Gripen är billigare än dessa specialiserade plan du pratar om.

hoths bild

Gripen är ett fullständigt lysande plan!

 

Allra bäst (och inget av det andra är dåligt) är den förmåga som inte tydligt syns i en "Excel-jämförelse"; förmågan att dela information med andra Gripar och med marken. Den funktionen gör maskinen till en vinnare! Idag har Saab lämnat offerter till Indien och till Norge på ett sammanlagt värde av ca. 70 miljarder kronor. Läs mer om Gripen här och där samt på Wikipedia, engelska och svenska.

 

Läs mer på

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

pluns bild

Jo tekniskt är planet en lysande prestation så SAAB folket ska vara stlta över det men debet/kredit för Sverige är nog negativt i slutändan. Egentligen fantastiskt om man ser på flygindustrin att Sverige ska bygga stridsflygplan....Obestämd

JAS har ju totalt dränerat svenska försvaret på pengar och det vete tusan om

prioriteringen är rätt gjord som läget ser ut.

Svenska soldater åker till Afganistan i svenska skrothögar till terrängbilar utan något skydd.  Volvo B23 som motor och det kanske är räddningen....

Är nog mer stolt över Sandvik, LKAB, ABB samt IKEA.....

---------------

Theos song

alberts bild

Det beror på hur man räknar. Visst har det kostat ett antal miljarder att ta fram planet, men mycket av pengarna har gått tillbaka till svenska företag och gett jobb åt folk som jobbar med planet. Att skicka folk till Afghanistan är däremot helt bortkastade pengar som inte tillför Sverige ett dugg.

Jag pratade med en kille på jobbet som tidigare jobbade på Ericsson med radar till JAS. Han sade att Ericsson aldrig hade varit så stora på mobiltelefoni om det inte vore för JAS. Pengarna till radartekniken kom från staten, men mycket av tekniken kunde även användas inom mobiltelefoni.

mauths bild

Det är en ganska stor bedrift med JAS, det är bara några länder i hela världen som kan bygga den här typen av plan, USA, England/Frankrike och Sverige. Kanske något land till. Som jag har förstått saken var SAAB först.

Men att skylla försvarets dåliga ekonomi enbart på JAS är nog att förenkla lite, det saknas inte stora projekt inom försvarsindustrin. Korvetter, ubåtar och det där stridsfordonet på gemensam plattform, SEP, är bara några miljard projekt.

Dessutom så blir det ju inte billigare när politiker går in och bestämmer, t. ex. att de måste köpa nya eller uppgradera gamla JAS bara för att Norge vill det.

En annan skum grej, försvarets primära uppgift i dag är att fara runt i världen och tvinga fram fred men till det får inte JAS användas. Ubåtar till USA för att hjälpa dem öva för kriget i Irak, ok. Men svenska flygplan till FN, noway.

 

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

tufftuffs bild

"Ubåtar till USA för att hjälpa dem öva för kriget i Irak."

 

Uthyrningen av den svenska ubåten hade inget med Irak att göra. Det var snarare en kortare övning mot en typ av konventionella ubåtar som USA själva inte har. Sedan visade sig att ubåten från det lilla skitlandet kunde smyga sig in, fotografera hangarfartygets skrov och ta sig därifrån igen utan att upptäckas. Detta ledde givetvis till att amerikanerna fick stora skälvan, hangarfartygen har ju ansetts ha ett heltäckande skydd och vara i princip oåtkomliga. Och raskt ökade man på hyreskontraktstiden för den lilla svenska ubåten.

 

Svenska ubåtar förtjänar väl en plats jämte flygplanen. Och vi har väl också exporterat några, var det till Nya Zeland och Australien månne.

 

//TuffTuff

 

hoths bild

Svenska ubåtar har exporterats till

Singapore http://www.kockums.se/Submarines/challenger.html

Australien http://www.kockums.se/Submarines/collins.html

 

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

tufftuffs bild

Iallafall ett land rätt!Glad Var lite för lat för att kolla det...

mauths bild

Det har officiellt inget med kriget i Irak att göra.

Men att USA vill träna med svenska u-båtar istället för Nato u-båtar kan bero på att Nato inte har den storleken på u-båtar som förväntades att finnas i vattnet runt Iran och Irak.

Jag är inte upphovsman till idén, det är Jan Guillou som skrev om detta sammanträffande i sin krönika i Aftonbladet.

Man måste numer betala för att kunna läsa hans krönikor och det vägrar jag göra eftersom det bara var hans krönikor jag läste på den blaskan, men jag tror att det är i ”Sverige hjälper USA i krigsplanerna mot Iran” som det nämns. Och då verkar jag ha blandat ihop saker och ting igen. Länder i det här fallet.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

tufftuffs bild

Jag tvivlar starkt på det. Jag gissar att att ubåtarna man kan förvänta sig finna runt Iran eller Irak är av äldre typer. Och då hade det varit mer passande att leta upp något liknande istället för en ubåt i gotlandsklassen.

 

Jag tror snarare att man ville bekräfta att man kunde försvara sig mot en modern konventionell ubåt. Och blev överaskad över att man inte kunde det...

 

//TuffTuff

jonasbjorks bild

Lite pausmusik, som är tänkvärd, i denna tråd finns att avnjuta på http://youtube.com/watch?v=xr9JbREaw0o .

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .