Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny PC inköpt!

 Då sitter man här med sin första bärbara "PC" sedan februari 2004.

Det vart en HP Pavilion dv6 från Onoff, är så här långt grymt nöjd med den. Har dock bara Windows 7 64 bit på den ännu. Sitter dock och planerar för Linux dualboot.

Jag har sedan Feb 2004 kört OS X som huvud system och Linux som nr 2, men måste säga att Windows 7 faktiskt är riktigt trevligt på den här maskinen, så kommer nog behålla det ett tag, kul med omväxling.

Men vilken linux dist ska jag satsa på tro? Ubuntu, Mint?

I datorn sitter en AMD dual core processor på 2,1Ghz, Ett ATI Raedon 4650 med 1Gb dedikerad DDR3 ram och 4 Gb vanlig ram, 500Gb HD och skärmen har en upplösning på 1300x768  (15,6"), sitter även ett trådlöst i den och bloutuch, fingeravläsare och webcamera.

Som sagt, väldigt nöjd så här långt!

Men nu är det nog dags för Linux! Någon som föresten har bra koll på ett bra partitionerings verktyg till Win7 så att jag kan fixa till partitionerna?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Win7 borde väl ha samma krympverktyg som Vista har?

I vista finns det under Kontrollpanelen, Administrationsverktyg, Datorhantering, Lagring, Diskhantering. Där kan man krympa den existerande Vistapartitionen så att man får ett tomt utrymme för Linux.

hoths bild

Jag kan varmt ekomendera Mint, Ubuntu som den borde vara!

Krympning fixar installationen själv, du kan välja att acceptera förslaget eller modifiera storlekarna. Hur enkelt som helst.

----
Linux växer snabbast!

metalmacs bild

 Tack för era svar, ska ta och kolla upp Mint lite närmare, har hört mycket gott om det, och har provat en äldre version av det för ca ett år sedan, men såg att det kommit en ny version med KDE 4 nu, kollar nog upp den Smile

tux-svens bild

Om du vill köra 64-bitars bäst skall du nog välja "Main Edition 64-bitars" (Gnome)

Den blir säkert en hel del snabbare då.  Dessutom har Gnome i Mint-version nästan lite KDE-känsla ändå i sitt upplägg. Jag installerade själv Mint 8 KDE på en partition idag, men tycker nog att Main Edition snurrar "lättare" och bättre..  (Jag har båda på samma maskin, 32-bitars)   Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

metalmacs bild

 Okej, jag ska nog ta och prova båda så får vi se Smile

En av fördelarna med linux är ju att det är gratis att prova!

tux-svens bild

Det tycker jag absolut, att du skall prova båda.  Du får gärna höra av dig om hur det gick.   Smile

EDIT:

Jag läste nyss att moderatorn skrev om KDE:   "The 64 bit is just round the corner :)"

Så du kanske kan börja med Main Edition x64 så länge....

---

Windows are for houses, Linux is for computers!