Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Pakethantering!

Det diskuteras ju rätt mycket om pakethanterare och sätt att installera paket. Detta är en diskussion som funnits så länge linux har funnits. Diskussionen har dock gått i vågor, ibland hör man massor och ibland så hör man nästan ingenting. Jag har provat alla möjliga sätt att installera paket i Linux och BSD över åren. Vissa metoder har man provat frivilligt, andra sätt har man tvingats att prova då det bara funnits i det formatet.

 

Jag kan ju börja med och säga att jag är nöjd med hur det ser ut idag med dom mer etablerade metoderna. Dom fungerar felfritt för mig och jag behöver inte lägga ner mycket energi. Jag gillar att jag kan välja hur jag installerar ett paket. I Debian så kan jag välja att öppna Synaptic om jag har flera paket att installera eller om jag inte vet vad paketet heter. Ibland är det skönt att kunna skriva "apt-get install paketnamn" i terminalen och vänta några sekunder. När man stöter på ett paket som behövs i samband med programmering så är det smidigt att bara använda terminalen istället för att öppna Synaptics. Det tar ju en stund att få fram synaptic och den är tyngre på datorn.

 

Apt-get/Synaptic
Apt-get/Synaptic är den metod jag använder idag. Detta då Debian GNU/Linux är min "favorit". Det är bara att installera dom paket man behöver och jag har hittat dom paket jag behöver i repot till 99%. Med över 20000 paket i repot så är det en minimal risk att man inte hittar det man söker. Synaptic ger en vänlig miljö där jag kan söka efter specifika paket eller söka på nyckelord. Jag kan titta igenom olika kategorier. Letar jag efter nåt för pythonprogrammering så går jag in i den sektionen, letar jag efter spel så går jag in i spelsektionen. Sen är det bara att markera det önskade paketet och trycka på verkställ. Alla libs kan jag ignorera när jag tittar igenom sektionerna för dom plockas med om jag behöver dom. Så i debian är det titta/sök -> välj -> sätt igång installation -> klart.

 

Rpm/Yum/Yast/etc
Jag har kört rpmbaserade distributioner under mitt linuxliv. Det är ett tag sen senast men jag har bra minnen av pakethanteringen. Jag har då kört Fedora (v. 7 senast) och CentOS (v. 5 senast). Och pakethanteringen är i stort sätt lika bra där som i Debian. Det fanns schyssta grafiska gränssnitt för dom distarna, dock minns jag inte om det fanns uppdelat i sektioner som i Debian. Men valmöjligheten och hanteringen är minst lika bra. Få steg att gå igenom och beroenden hanteras smidigt.

 

Källkodspaket
Jag har under perioder kört distributioner som har gjort att man varit mer intresserad av källkodspaket än av färdiga paket. Att installera källkodspaket är inte det roligaste men det är väl ganska väntat. Jag har dock inte haft några jätteproblem med att installera dom. Ibland stöter man på nåt beroende som inte finns och då får man lösa det. Nu för tiden så kör jag nästan aldrig dessa då det mesta jag behöver finns i Debians repo.

 

Autopackage
Detta är nog en av dom första paketsystem som jag stött på som jag inte gillat. För mig har det inte fungerat smidigt. Autopackage känns som nåt försök att få windowskänsla. Man startar installationen av autopackage-paketet och en guide kommer igång. Denna metod skall hantera beroenden påstås det men endå så har man fått lägga till saker manuellt innan autopackage fungerar. Sen så skall autopackage installera en del grejer innan man kan börja installera det paket man valt. Detta har heller inte gått speciellt smidigt. Dom flesta gånger så har något brustit. Jag är glad att detta format inte slagit igenom.

 

Bashinstaller
Ibland stöter man på paket där installationsprogrammet i skrivet i bash. Bland annat så har jag stött på denna när man skall installera Unreal Tournament 2004 i Linux. Denna metod har fungerat felfritt för mig och är en helt ok metod. Det är lite för många steg att gå igenom men det kan man leva med då man inte stöter på dessa så ofta. Installationen fungerar i alla fall så att man startar .sh filen och en grafisk installation startar. Där klickar man på nästa för att gå igenom några steg. Sen installeras spelet och man kan sen sätta igång och spela.

 

PBI
Den FreeBSD-baserade distributionen PC-BSD har hittat på ett paketformat som dom kallar för PBI. PBI är väl den mest uppenbara windowskopian jag stött på. Allt med PBI är irriterande och onödigt. Man går till en hemsida, hämtar ner pbifilen för ett specifikt program. Sen dubbelklickar man på filen och en installer startar. Där går man igenom några steg likt installationsprogrammen i windows. Så för varje grej man vill installera så måste man hämta ner en fil från en hemsida och installera denna. Det man gillar med linux och pakethantering är ju att man slipper den metoden. Att behöva hantera ett paket i taget genom sökande på hemsida, hämta hem till datorn, klicka på installationspaketet, gå igenom installationsprogrammets steg, vänta på installationen skall bli klar. Upprepa för varje paket du önskar. PBI har också en annan störande sak, och det är att beroenden hanteras oberoende av varandra. Alltså två program som har samma beroende får varsin uppsättning av dessa beroende (för att förenkla vid avinstallation). Detta ger större filer att hämta hem och det gör att mer utrymme utnyttjas.

 

FreeBSD ports
Jag har testat FreeBSD ports lite då och då under åren som gått och jag tycker att det fungerar riktigt bra. Det finns inget grafiskt gränssnitt som synaptics men annars tycker jag att hanteringen fungerar bra. Man kan installera via ett dialog/ncurses(?) gränssnitt med paket uppdelade i kategorier. Sökfunktionen där är dock inte så bra. Eller så kan man installera enskilda paket via terminalen. Beroenden hanteras lika bra där som i Linux.

 

CNR
CNR har jag bara läst lite om och inte testat själv. Så jag kommer inte skriva nåt om det just nu.

 

Jag har fått med dom sätt jag har mest erfarenhet av. Jag har ignorerat Gentoo av den enkla anledningen att jag inte kört det tillräckligt. Jag kan nämna att Zenwalk har fixat till en grafisk pakethanterare för slackpaket som hanterar beroenden hyfsat bra.

 

Nu skall jag gå å städa Smile

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild

Ni får ursäkta att texten är jobbig att läsa. Jag och tinymc fungerar inte alls ihop. Jag har provat htmleditorn och lagt till massor av radbrytningar men ingen av dom syns sen. Sad  

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pluns bild

Den typiska Debian/Gentoo synen...Tungan ute

SÅ HÄR SER DEN OFFICIELLA MANUALEN UT FÖR UBUNTU OCH DEN SKA LÄRAS UT. 

https://help.ubuntu.com/7.10/add-applications/C/add-applications-introdu...

.

Allt annat ÄR skittugg, översitteri, dummerjönsideer...

Om en nybörjare är och förblir nöjd med Lägg Till/ta bort program, so what ?

Thats it !

(nu finns det även officiella stollar hos tex Ubuntu Sverige som överprövat Ubuntus syn  Tyst)

 

cryingfreemans bild

Den där "blockera"-knappen kommer väl till pass... Tack Jonas och Marcus.

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

Marcuss bild

Fixade din Text.

 

Där verkar finnas en bugg i tinymce för radbrytning. När du ska ha en vanligradbrytning är det enter 2 ggr som gäller. kan vara temat som skapar problemet. Anyways. Jag fixade det genom att kopiera in allt i OOWriter och tog bort radbrytningar sedan la in dem igen (med 2 radbrytningar mellan varje stycke såklart)

mikaeljs bild


Asså det måste vara nåt med mitt Iceweasel. Det är andra gången nu som nån gör en ändring på min text och ändringen är inte mycket annorlunda än det jag gjort. Först jonas och nu du Sad

Jag provade att trycka enter 2-4 gånger mellan stycken. Gick in i htmlläget och la till flera br. Sen kommer ni och gör ändring och förklarar hur jag skall göra och så tycker jag det låter som jag gjort :/

Jag får nog gå en tinymc kurs Tongue

Btw... det finns en annan tinymc liknande editor till drupal. Har i alla fall för mig att jag sett nåt sånt.|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Marcuss bild

Ja det finns FCKEditor också, den var dock inte lika bra, vi valde tinymce

mikaeljs bild


Ok... det var ju illa... Sad 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~