Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Idétorka

Satt och funderade lite på det där med idétorka. Det kan ju drabba även den bästa och det gjorde att jag fick en liten idé. Man kanske kunde skapa en sida där folk kan lämna tips på saker som man kan skriva om etc. Ibland kanske man saknar nåt som man själv inte kan göra nåt åt av olika anledningar.

Sen då när det gäller själva idétorkan. Man känner för att göra nåt men kommer inte på vad. Man funderar på att skriva en blogg men man kommer inte på ett bra ämne, man vill skriva en guide men kommer inte på en bra grej att skriva om. Man lär sig programmering men kommer inte på nån bra applikation att koda. Då kan man gå till den här sidan och se om det finns nåt som man vill satsa på.

När jag funderar på saker att blogga om så blir det ofta sånt som relaterar till vim, openbox etc. Men ibland vill man ju skriva nåt som riktar sig mer mot nybörjare. Jag har dock upptäckt att dom applikationer som jag använder mycket inte är så användarvänliga.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Här fyller en wiki en stor funktion - det är ett perfekt forum för att spåna idéer och framföra kunskap. Jag önskar att fler lade sin tid på att skriva i wikitexter. Det är en väldigt konstruktiv syssla om man inte kan programmera, inte är språkvetare eller grafiker men ändå vill bidra och förbättra fri och öppen programvara. Bara en sådan enkel sak som att läsa igenom en text och rätta stavfel är en uppskattad insats.

Brist på tid verkar inte vara en fällande faktor, med tanke på hur många distkrigstrådar det förekommer här på LP Wink

---------------------------------------

 

Kristians bild

Några idéer

* En mer funktionsduglig FileChooseDialog som låter användaren ändra namn på och radera filer. Helst ska man även kunna klippa ut, kopiera och klistra in filer. Optimalt så ska alla actions som dyker upp i nautilus även dyka upp när man högerklickar på en fil i denna dialog.

+ Många önskar funktionen och ser den som användbar

- Jobbet kräver mycket god kunskap inom C och GObject.

 

* Multirename i Nautilus aĺa wdired i emacs.

+ Användbart, om än inte varje dag

- Även detta kräver god kunskap inom C och GObject

 

* GUI för att hantera hal-regler. Största användningen är möjligheten att ge fixa monteringspunkter för diskar/mp3-spelare osv. Jag har provat pysdm men jag var inte riktigt nöjd. Den skapade inga regler utan lade bara in en ny rad i /etc/fstab

+ Går att skriva i tex python

- Kräver viss inläsning på udev/hal/dbus men är ingen oövervinnerlig uppgift Smile

 

* Enkel versionshantering för OpenOffice-dokument, förslagsvis med bazaar som backend

+ Användbart

- Finns redan ett antal implemenationer, OpenOffice kodbas är ganska komplex

 

* Förbättrad C++-automcompletion i Eclipse/Netbeans/MonoDevelop/KDevelop. Ingen fri IDE jag provat har riktigt bra C++-autocompletion. De flesta fixar enkla fall där definitionerna finns lokalt, men när det gäller att automkompletera funktioner i externa bibliotek blir det ofta problem.

+ Mycket välkommet

- Mycket svårt uppgift, men förmodligen mödan värd

 

* En systemmonitor för KDE3 liknande den som finns i Gnome, de två som ingår i KDE3 är ganska usla

+ Välkommet och förmodligen inte en oöverkomlig uppgift

 

* "Cut to" "Copy to" till nautilus

+ Mycket användbart

- Kräver god kunskap om C/GObject

 

* Latex -> OpenDocument exporter

+ Mycket användbart

- Kräver god kunskap om OpenDocument. Latexkunskap krävs också, men antalet tillåtna paket och makron kommer förmodligen att vara begränsat

 

* En Gnome/KDE-applet som blinkar till när ett nytt inlägg postats på linuxportalen

+ Vem har inte saknat något sådant? Python är perfekt för en sådan tillämpning

 

Själv sitter jag och skriver en Pacman-klon i Gtkmm/Cairomm. Till vilken nytta? Det var länge sedan jag skrev C++ och jag vill bekanta mig närmre med cairo/glitz

---------------------------------------

 

mikaeljs bild


Har lagt till en sida nu i wikin Smile

http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Id%C3%A9bank 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~