Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Accept - Balls to the wall!

Har suttit lite och funderat på det här med hur saker verkar vara i Windows respektive Linux. Och nåt som får mig att bli förvånad är känslan av att folk verkar ha en högra nivå av acceptans för konstigheter i Windows än vad dom har för det i Linux.

 

På nåt sätt så har Microsoft fått en situation där användarna förväntar sig en viss nivå av strul på nåt sätt och därmed fått en riktigt hög acceptans för detta. Det har blivit naturligt att man måste ha en hög av olika säkerhetsapplikationer, att det skall vara tidsödande att installera drivrutiner och applikationer osv. Det verkar också finnas en hög acceptans för att saker kan krascha nån gång emellanåt. Att man behöver formatera disken med jämna mellanrum för att datorn skall må bra. Plus allt det där andra man hör om.

 

Samtidigt kan man se hur acceptansen i Linux är väldigt låg. Som att användare kommer till linux och förväntar sig ett superos som aldrig strular och som alltid ger dom en fullt fungerande miljö. Så fort nåt strular så blir folk förbannade och pratar om att gå tillbaka till windows. Folk får problem med en enhet och lyckas inte få igång den direkt genom nån en-klicks manöver och ger upp och installerar windows igen.

 

Hur kommer det sig att det är så? Microsoft har arbetat intensivt med användarvänlighet sen starten av Windows. Linux har arbetat med samma under mycket kortare tid. Ändå så skall Linuxdistarna prestera långt över vad man förväntar sig av Microsoft.

 

När man har sett vänner och bekanta köpa sin första dator med windows så sitter dom och leker med funktioner, googlar, frågar runt etc för att lära sig mer. Men detta ser man inte lika ofta när det gäller nya användare i linux. Folk ger upp tidigare i alla fall.

 

Varför kan inte linux få den tid det kräver för att komma vidare. Varför kan inte folk acceptera att en del brister i Linux inte beror på Linux självt utan pga motstånd från hårdvarutillverkare etc. Linux tar sig framåt varje år och varje år så kommer nån distribution med en bra lösning på nåt. Linux har rört sig framåt i utvecklingen förvånansvärt bra dom senaste åren och har i mina ögon blivit riktigt användarvänligt.

 

Det finns givetvis mycket kvar att önska men till skillnad från andra så har jag tålamod. Jag kräver inte att nya funktioner skall finnas inne redan igår. Kanske det beror på att allt fungerar för mig. Jag har inget hemma som ligger obrukbart. Jag sitter i en linuxmiljö med dom program jag behöver. Mina externa apparater fungerar felfritt. Kanske jag hade haft en annan åsikt om jag haft mer utrustning som inte fungerade, men det är inte så troligt. Jag har varit med sen 1997 och sett allt som hänt sen dess och jag är i alla fall imponerad.

 

Nåt annat som jag stör mig är människor som kommit in i linuxvärlden under det senaste året och som genom konstiga bloggar försöker förändra allt som vi andra varit med och byggt upp under 10 års tid. Folk som vill att vi skall ge upp allt vi byggt upp för att dom har en helt annan idé på vad som skall gälla. Kan inte dessa bygga sitt eget fria os istället. Wink

 

Jaja, nu skall jag tillbaka till migränen och arbetet...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

elwiss bild

Vad har ditt inlägg med Balls to the wall attt göra? (som jag för övrigt hörde på i bilen till jobbet Smile

Folk känner sig redan osäkra när de testar ett helt nytt OS och därmed följer de nog minsta motståndets lag. Om du skall göra något som vet tar dig ut på djupt vatten och gör dig nervös krävs det ofta inte mycket till knuff för att du skall kliva av och återvända till det trygga och säkra.

Sedan, "Varför kan inte folk acceptera att en del brister i Linux inte beror på Linux självt utan pga motstånd från hårdvarutillverkare etc." är helt irrelevant. Det som är relevant för mig som användare är om det fungerar eller ej, inte vems felet är. Fungerar det inte så väljer jag något som fungerar.

mikaeljs bild


ball to the wall kom med av en slump... jag var ute efter accept Wink

dom som köper sin första dator testar ju ett nytt os då med. vad är då skillnaden? bortsett från att saker fungerar bättre i win...



Min acceptans för gnäll är förövrigt låg. Men det beror väl på att jag startade mitt datorliv i dos/win 3.1. Och jag hade inget internet. Jag var den första i min bekantskapskrets med dator. Skulle jag agerat likadant då som en del gör idag så hade jag nog inte överlevt till win95 Wink

 

|||||||||||no plun intended|||||||||

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

iampenguins bild

Åh herre Odin min skapare, det där var sannerligen en vägg av text man möttes av. Styckesindelning är din vän.. Smile

mikaeljs bild

tinymce lyder inte mina radbrytningar... har gett upp att försöka förstå tinymce Wink



 



 

|||||||||||no plun intended|||||||||

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

iampenguins bild

Doh! Tongue

mikaeljs bild


Så här ser det ut i editorn:

http://xs126.xs.to/xs126/08173/tinymce170.png

även när jag trycker på redigera



 

|||||||||||no plun intended|||||||||

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

iampenguins bild

Mysko :/
Enda jag märkt är att radbrytnignarna inför lång distans mellan styckena för mig. *peppar peppar* dock. Smile

mikaeljs bild

mmm... troligast är att temat ställer till med en del...



 



 

|||||||||||no plun intended|||||||||

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Marcuss bild

Din experience med tinymce är värdelös, mikaelj!

 

Hur gör du när du ska skapa radbyte?, enklast är att skriva till punkt och därefter enter 2 ggr. I editorn ser det bra ut dock. Du trycker väll inte <shift>+enter?, de ger bara en <br> som inte fungerar!

mikaeljs bild

Jag skriver ett stycke, avslutar med punkt och trycker enter 2-3 gånger. Inget shift+enter... Kanske skall prova det där firefoxpluginet och se om den e snällare mot mig Tongue



 



 

|||||||||||no plun intended|||||||||

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Marcuss bild

Ja. Det är iaf underligt att det bara är så för dig. I kommentarerna verkar det fungera utmärkt dock?

mikaeljs bild


Det har jag inte tänkt på. Har inte skrivit så långa kommentarer vad jag minns Smile

 

Denna rad kommer efter två entertryckningar...



 

|||||||||||no plun intended|||||||||

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~