Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En snabbtitt på Tkinter!

Jag har inte tittat speciellt mycket på tkinter. Verkar vara hyfsat populärt bland många pythonkodare. Jag har kollat runt lite på vilka guilösningar som finns och det som lockar mest är QT. Mycket på grund av qt designer samt trolltechs licenser. Jag gillar att dom har en fri licens för öppen källkodskodare och en stängd betalversion för dom som skapar stängda program. GTK borde vara mer intressant för mig då jag sitter med en miljö som bygger på gtk men det lockar inte på samma sätt.

 

I alla fall, gjorde en liten kod som öppnar gvim. Inget speciellt just nu... man kanske kan bygga fram en panel med sina favorit guiapps som startas när openbox startar... who knows Wink

Koden i alla fall är här (tips & tricks mottages tacksamt Wink )

 

 

from Tkinter import *
import os

class Application:

  def __init__(self, root):
    self.gvimButton = Button(root, text="Start GVIM", command=self.start_gvim)
    self.gvimButton.pack(side=LEFT)

  def start_gvim(self):
    self(os.system('gvim'))


toplevel_window = Tk()

app = Application(toplevel_window)

toplevel_window.mainloop()

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


Lite fel av mig med licensen där tror jag. Om man skapar program som man sen skall sälja så måste man köpa qt. Skapar man program som är fria (och gratis) så får man hämta qt gratis. Det skiljer inget mellan dom mer än licensen då...~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

dikatlons bild

Är det verkligen så? Om programmet är licenserad med GNU GPL så behöver man väl inte just det.

- ARCH LINUX -

mikaeljs bild


Vet inte riktigt hur du menar... men i alla fall. PyQT och QT kör samma licensiering. Det finns en betalversion för kommersiell mjukvara och en fri version för öppen källkod... Skapar du kommersiell programvara så måste du köpa pyqt/qt, utvecklar du öppen källkod så laddar du ner den fria varianten, men då får du bara utveckla den typen av programvara.

 

http://trolltech.com/downloads/index~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

dikatlons bild

Jojo..

Det jag menar är att jag laddar ner GNU GPL verisionen av QT, skriver ett program och licenserar den enligt GNU GPL - samt säljer det. Visst får man göra så? Källkoden görs tillgänglig och är ju licenserad med GNU GPL. Det är väl om man skall sälja programvara som är stängd källkod som man måste ha en kommersiell licenserad QT. Alltså Trolltech säger ju att man inte får göra det, men det är här som jag inte fattar det riktigt.

Tar jag t ex en programvara som är licenserad med GNU GPL; så kan jag ju ta betalt för den mjukvaran, men jag gör koden tillgänglig då den är licenserad med GNU GPL.

- ARCH LINUX -

jonasbjorks bild

Om du skriver fri programvara (under GPL eller liknande licens) är det fritt att använda Qt. Skriver du icke-fri programvara (dvs, under en licens som inte är fri) skall du betala för licensen av Qt. Detta gäller från första raden kod du skriver. Dvs, om du har som tanke att skriva en icke fri applikation får du inte använda den fria Qt under utvecklingen, utan skall köpa en licens för det. Läs allt om Qt och licenser på http://trolltech.com/products/qt/licenses .

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

dikatlons bild

Aha. Ja tyckte det bara blev lite luddigt ett tu tre. För visst kan jag sälja ett Qt GPL licenserat program för CASH?

Argh ja är verkligen snurrig!!

- ARCH LINUX -

mikaeljs bild


Här kommer GTK versionen:

 

 

import os
import pygtk
pygtk.require('2.0')
import gtk

window = gtk.Window()

window.connect("delete-event", gtk.main_quit)

window.set_border_width(10)

button = gtk.Button("Start GVIM")

def on_button_clicked(button):
  os.system('gvim')

button.connect("clicked", on_button_clicked)

window.add(button)

window.show_all()

gtk.main()
~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~