Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En del funderingar!

Efter mitt väldigt oseriösa blogginlägg som föddes ur en irriterande klåda som legat över linuxportalen den senaste tiden så känner jag att jag vill bli lite mer seriös. Det finns alltid en massa tankar om allt möjligt i ens skalle och ibland måste man vädra dom. Smile

 

Sen jag började använda GNU/Linux 1997 så har jag sett alla möjliga typer av användare komma och gå. En sak är säkert och det är att man har fått se en hel del intressanta människor i olika communities/forum/etc. Många av dom skapar en miljö som man tycker om, andra verkar mer vara ute efter att förstöra. I allafall så känns det så för en själv. Dom som jag tycker är helt fel ute, tycker förmodligen samma om mig.

 

Jag gillar mångfalden som finns inom fri programvara och gnu/linux. Jag gillar att det finns distributioner som Ubuntu, Fedora etc som riktar in sig mer på "vanliga" användare. Jag gillar att det finns distributioner som inte alls intresserar sig för dom "vanliga" användarna. Detta ger alla möjligheter att finna en miljö som passar dom. Jag kan erkänna att jag har viss avsky mot Ubuntu då jag sett en del användare som inte tillför något positivt till denna underbara värld. Jag vet att det är fel att skylla en distribution för enskilda användare, men faktum är att Ubuntu har lyckats få över en hel del "galna" användare Wink

 

Många distributioner gör bra saker och varje distributions existens är minst lika viktig som någon annan distributions existens. Slackware, Debian, Crux, Gentoo osv är minst lika viktiga för framtiden som Ubuntu, Suse, Fedora, PCLinuxOS etc. Dom är viktiga för att dom alla bidrar med bra lösningar på olika problem, dom är alla viktiga för att dom tillsammans skapar en valmöjlighet som man inte finner på många andra ställen. Om ens nåt annat ställe. BSD har en mer begränsad valmöjlighet om man jämför men det gör inte BSD mindre intressant. BSD har fått användarvänliga distributioner som DesktopBSD och PC-BSD och dessa har kommit en bra bit på vägen. Dom har dock en bra bit kvar innan dom får den enkelhet som man finner inom Linux. Sen har man FreeBSD, NetBSD och OpenBSD som har bra grejer för dom flesta typer av användare.

 

Precis som med distributioner så har vi fått en schysst mångfald bland programvara. Tittar man på texteditorer så finns det ju en hel del att välja mellan och risken att man inte skulle finna nån som passar en känns som obefintlig. Man kan välja mellan vim, emacs, nano, gedit, kwrite, kate osv. Likaså med andra typer av program. Chatta på msn? Sure, no problems, vi har pidgin, amsn, centericq, kopete m.fl. Bara att välja, några av dom stödjer webcam...

 

Jag har till skillnad från många andra ingen favoritdistribution. Debian Lenny råkar vara den som fungerar bäst för mig just nu. Det går fort att installera och konfigurera debian och sen behöver jag inte tänka på så mycket. Jag kan sitta i min Openboxmiljö och koda i vim, surfa med iceweasel, chatta med pidgin/irssi. Allt jag använder fungerar bra och jag har inte haft några problem med att få saker att fungera. Och detta utan att spendera nån nämnbar tid med konfigurering. Det tar mig nån timme att komma från en tom dator till en fullt utrustad dator. Då har jag installerat debian, jag har installerat programvara jag behövt, fixat openbox, grejat med vimrc osv.

 

BSD lockar fortfarande för mig, dock är det fortfarande så att BSD kräver en del pill innan saker fungerar. Speciellt när man sitter med en laptop. Och idagsläget så har jag för få datorer och för lite tid för att göra ett nytt test med BSD. Jag är beroende av att mina två datorer fungerar felfritt och jag har inte tid att se till att ett BSD system installeras och fungerar fullt ut. Jag måste fokusera på min praktik så att jag har chans att få arbete. Får jag anställning så skall jag köpa en ny laptop. Då kan jag lägga in Debian på den nya och sen sätta mig nån helg och leka med BSD på den gamla laptopen.

 

Hur som helst, jag hoppas att linuxvärlden och bsdvärlden fortsätter att vara lika intressant som dom varit. Jag hoppas att vissa typer av användare inte lyckas förändra detta. Det finns ju uppenbart en del linuxanvändare som inte gillar gnufilosofin, fri programvara etc. Själv så undrar jag var dom gör här när dom finner så mycket irritation. Borde dom inte trivas bättre nån annanstans?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

timmys bild

Jag kör med OpenBSD på min IBM laptop och det funkar perfa. Tar inte mycket längre tid att få igång jämfört med Debian.

PS. 4.3 släpptes idag DS.

mikaeljs bildJag är för korkad för OpenBSD Wink

När jag testkört BSD så har det nästan alltid blivit FreeBSD. Smile

 

Vad är det för IBM Laptop du har??~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

timmys bild

hehe, för min egen del så får jag aldrig freebsd att funka. OpenBSD är helt enkelt enklare att få igång.

Kör just nu obsd på en T41 och även en HP nx6325 utan problem.

Visst, flash och java krånglar, men det är inget jag lider av. Sen kan man ju emulera linux...

mikaeljs bild

hm... det låter konstigt... sist jag testade openbsd så liknade deras installer den som finns i crux. eller i alla fall tillvägagångssättet. freebsd har en ncurses eller dialogbaserad installer som påminner om den i debian. Jag har provat free, net och openbsd och jag har alltid tyckt att free varit den enklaste och open den svåraste och net har legat nånstans emellan...

Jag har en thinkpad r32 Smile ~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

timmys bild

Open kan vara svår att installera om man inte har manualen brevid sej dom första gångerna. Nu går det som en oljad blixt Smile

Net har jag aldrig testat, är något som inte faller mej i smaken när det gäller det systemet. Debian och OpenBSD är dom två som jag tycker om.
Tillhör nog en av dom få som aldrig har testat Ubuntu då jag inte tycker om vigöralltingåtdejutanattdubehövertänka system Smile

UNIX is simple; it just takes a genius to understand its simplicity

mikaeljs bild


ah...se där... freebsd behöver man ingen manual till Wink

kanske skall ta en titt på openbsd igen efter jag köpt en ny laptop...~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

polters bild

Tack för ett trevligt inlägg. Jag tror dock att förklaringen till att Ubuntu har så många galna användare, om så nu är fallet, är nog för att det är den mest använda distributionen.

mikaeljs bild


Tack själv Smile

Nja, många galna är väl fel. Dom är bara mer högljudda och märks av mer pga det...~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pbs bild

Det kan också handla om att Ubuntu marknadsförs på ett sätt som lockar personer med "aggressioner" och nedsatt förmåga att förstå olikhet. "Jäkla ni som inte förstår att Ubuntus väg är den enda vägen att gå! Håll käften era stalinister! Det är jag som vet vad som är bra för världen!" Inbyggd monopolsträvan (expansionism) kombinerad med ideologiska inslag är svårt för många att hantera.