Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Min "arbetsdator"!

Min "arbetsdator", alltså den dator som jag sitter mest vid är min gamla IBM Thinkpad R32. På den har jag installerat Debian Lenny. Allt som behöver fungera för mig fungerar. Det ända jag inte testat än är min trådlösa usbdongle. Mest för att batteriet är kasst och jag bor i en liten etta. Då känns det oerhört onödigt med trådlöst nätverk. En sladd mer eller mindre (jag har runt 40 sladdar liggande lite varstans i lägenheten sist jag räknade). Tänkte ta mig lite tid nu på morgonen och skriva lite om hur det ser ut med användandet av laptopen.

 

Debian Lenny


Jag valde Debian Lenny av flera orsaker. Valet av Debian kändes relativt enkelt. Det är den distribution som fungerat bäst för mig på senaste. Inga konstigheter vid uppdateringar eller vid val av paket. Jag testkörde pclinuxos men trots enkelheten så brast det med X efter en installation av nåt program. Sånt vill jag inte se. Fedora fungerade bra vad jag kunde se men saknade en del som jag är van vid (fråga inte vad jag minns bara att jag saknade funktioner). I alla fall, Debian ger mig säkerhet, stabilitet och pålitlighet. Jag har en enkel installation om denna behöver köras. Uppdateringar sköter man enkelt och felfritt (aldrig strulat för mig, säkert för nån annan). Sen är det svårt att inte imponeras av ett repo innehållandes över 22000 paket. Behöver jag nåt så är det minimal risk att det inte finns där.

http://www.debian.org

 

Openbox


Valet av Openbox var enkelt. Min dator känns slö med Gnome och jag tycker det är lite störande med lister och ikoner som finns lite överallt. På laptopen så vill jag ha en snabb och enkel miljö där jag kan genomföra mitt arbete. Med en enklare fönsterhanterare som openbox så blir man mer van vid att använda tangentbordet för olika sysslor och använder musen mindre frekvent. Jag använder musen ibland till att öppna obmenyn eller om det krävs av det programmet jag använder mig av (mestadels gimp just nu).

http://icculus.org/openbox/index.php/Main_Page


http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Openbox

 

Gnome-terminal


Jag har valt gnome-terminal för att jag tycker den är smidigare än exempelvis xterm. Jag kan enkelt anpassa terminalen efter mina önskemål, samt så fungerar den bra med kortkommandon och färger när man använder program som irssi osv. Jag har valt att göra min terminal med en mörk transparent bakgrund och orange text. Tycker det fungerar bra för ögonen vilket är viktigt när man sitter mycket vid datorn.

http://en.wikipedia.org/wiki/GNOME_Terminal

 

VIM/GVIM


Den självklara editorn för mig är vim/gvim. Jag använder GVIM mer än vad jag gör vim. Jag gillar den grafiska biten med GVIM. I alla fall när jag kör större grejer som att skriva dokumentation, bloggtexter, kod osv. Skall jag greja med systemfiler så öppnar jag oftast vim genom terminalen. Till VIM/GVIM så har jag valt färgschemat "desert" (tidigare visat här på lp). Och jag kör med stöd för olika syntaxhighlighting (för python, mediawiki, systemfiler osv). Jag har börjat kolla lite på olika script som t.ex. mailfunktion inne i gvim. I och med att man kan splitta upp fönstret och ha olika grejer öppna i samma gvimfönster så sparar man ju en del arbete. Man slipper skifta mellan olika fönster. Surfa kommer jag dock inte köra så mycket via gvim.

http://www.vim.org/

 

Övrigt


Ovanstående är sådant som jag använder mest under en dag. Sen kan jag ha igång applikationer som pidgin, firefox, irssi. Jag kan ibland lyssna på musik i audacious eller kolla på film i VLC. Jag kollar ibland på bilder med Feh och emellanåt så gör man nåt litet arbete med GIMP. Annars så händer det mesta i terminalen eller i vim/gvim Smile

 

Bättre miljö än så kan inte en person som mig få. Jag får maximal utdelning i arbetet. Allt är anpassat så man får en bra och rolig miljö med minimal frustration (om ens nån). På praktiken är frustrationen maximal men det finns ju en enkel förklaring till det. Företaget kör Windows XP...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

darus bild

Hehe, verkar ha samma filosofi som mig, kör:

Slackware

Fluxbox

Konsole (KDE terminal)

Vim

Mplayer

På en Thinkpad T30! Glad

 

mikaeljs bild


Det är ju den rätta filosofin Wink~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

dikatlons bild

Samma filosofi här med :]

Det är bara en grej som är störande me openbox för mig och det är att jag inte kan hålla alt och trycka på fönstret för att flytta det :/

 

~ bra kod är testad kod ~

- ARCH LINUX -

mikaeljs bild


För mig så fungerar det att hålla inne alt+vänster musknapp och sen flytta runt fönster med musen. Har bara testat på ett terminalfönster...~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

dikatlons bild

Hoho, där ser man. Lycka!
Jag tog o uppgradera till en nyare openbox o då så fanns den funktionaliteten, underbart Laughing out loud

 

~ bra kod är testad kod ~

- ARCH LINUX -

Kristians bild

Jag kör ungefär samma grejor, fast oftast emacs eller ed även om vim dyker fram då och då. Sen varvar jag mellan gnome och fluxbox. Vad skiljer fluxbox ifrån openbox i dagens läge?

---------------------------------------

 

mikaeljs bild

Det som skiljer är att openbox inte har listen som fluxbox har. Sen är openboxfolket mycket för standarder och kör sina konfigfiler i mappen .config (där en del som gillar standarder vill ha alla konfigfiler..). Och dom kör med xmlbaserade konfigfiler (menu.xml, rc.xml). Annars är det väl inte så mycket som skiljer Smile ~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~