Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hantera X via terminalen!

Det finns ett litet program som heter wmctrl. Detta program låter en att sköta en massa arbete ifrån terminalen. Istället för att skifta skrivbord, hantera fönster osv med hjälp av musen så kan man istället göra det med wmctrl i terminalen.

 

För mig så är det oerhört användbart och jag relaterar detta till fönsterhanterare som openbox, fluxbox etc. Men programmet fungerar bra med skrivbordsmiljöer som kde och gnome.

 

Med detta program så slipper man flytta runt händerna vilket vi vimanvändare och emacsanvändare gillar. Utnyttja tangentbordet istället. Det sparar både tid och man minimerar risken för dessa hemska musrelaterade skador Wink

 

Programmet fungerar på så sätt att man skriver wmctrl följt av önskad "flagga". Exempelvis: För att visa information om fönsterhanteraren så skriver man "wmctrl -m". Vill man lista dom fönster som hanteras av fönsterhanteraren så skriver man "wmctrl -l". Det finns flertalet grejer som man kan göra och jag tror jag kommer trivas bra med detta program.

 

Program och information finnes på:

http://sweb.cz/tripie/utils/wmctrl/

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

dikatlons bild

Hur smidigt som helst, mycket bra tips. =)

 

~ bra kod är testad kod ~

- ARCH LINUX -