Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fläkten är på högvarv!

Ujuj, vilken varm dag det är idag. Min lägenhet är enormt varm och det är inte mycket till luftcirkulation här. Tur man har en golvfläkt som man kan rikta mot sig. Utan den så hade man inte kunnat vara i lägenheten. Jag har en genomgående lägenhet men att öppna gör ingen skillnad. Jaja, vinterfrisyren skall av idag. Jag anpassar håret efter årstiderna. När det är kallt ute så vill jag ha mycket hår på huvudet för att det hjälper att hålla värmen. Men sen när sommaren kommer så är det riktigt skönt att ha så kort hår som möjligt.

 

Har funderat lite på det där med att välja smart. Ofta när man gör val så går man helt efter vad man själv tycker. Jag brukar ignorera vad andra tycker om saker och istället testa mig fram. Men ibland behöver man titta lite på förutsättningar och möjligheter. Programmeringen är en sådan bit som jag fått ändra lite åsikter om. Speciellt då programmeringen inte längre är något som enbart har med fritiden att göra. Jag behöver bli riktigt bra på programmeringen då det finns önskemål från företaget att jag och en annan snubbe skall koda applikationer. Jag själv har inte hållt på mycket med programmering, medans den andra har gjort det. Skall man då välja ett nytt språk (vilket var på väg att hända), eller skall man vara smart och köra ett språk där det finns kunskapsresurser. Hade jag bara behövt lära mig programmering för fritiden så hade jag valt helt efter egna önskemål. Men nu när det finns större grejer att ha med så är det smartare att välja ett språk där kunskapen finns nära.

 

Jag kan ju erkänna att jag inte är fullt så förtjust i det aktuella språket. Men det är inte för att jag anser att språket är dåligt utan för att jag vill minimera användandet av produkter/skapelser från ett specifikt företag. Dock har jag börjat gilla vissa aspekter av det språket ger. Man får ett språk som inte är så komplicerat att lära sig, man får ett språk som är hyfsat plattformsoberoende osv.

 

En sak som jag inte trodde jag skulle gilla var det med kompileringsprocessen. Jag har ju tidigare lekt med python och det är ett bekvämare programmeringsspråk som man inte behöver göra en massa extraarbete med. När man nu suttit och kodat, debuggat och byggt körbara filer så har man börjat se en annan tjusning. Belöningsnivån är definitivt större i ett sådant språk än vad det är i ett språk som python. Man skriver lite kod, debuggar och ibland kommer lite fel (oftast för att man missat nåt tecken), man fixar felet. Sen bygger man en körbar fil och kör nästa testfas. Saker fungerar för det mesta men ibland behöver man göra lite ändringar. Då får man gå tillbaka till studion och fixa ändringen. Sen går man igenom debugging och byggandet igen. Detta kan upprepas flertalet gånger och ibland fylls man av frustration. Men varje gång man får ett lyckat resultat så känns det underbart.

 

En annan sak som kommer ta tid för mig att vänja mig vid är att använda {} för att indikera början och slut på en del i koden. När man arbetat med ett språk som python så känns användandet av {} som extra arbete. Jag skriver kod långsammare nu pga dom. Sen behövs det mer kod för att göra samma sak. Men studion hjälper mycket när man skall koda. I gvim tar det längre tid än vad det behöver göra. Jag har roligt i alla fall, trots att man kan bli lite frustrerad ibland. Programmering är som en drog och jag är i början av mitt beroende. Jag hoppas att beroendet växer enormt för det behövs när man skall koda på beställning. Wink

 

I sommar så hoppas jag på en förändring i ekonomin. Detta så att jag kan investera i en ny laptop. Det vore riktigt nice att ha en laptop som man kan ta med sig ut. En som har ett fungerande batteri så man kan sätta sig ute i gräset nån timme och koda lite. Nu har man inte sådana möjligheter då batteriet i min nuvarande laptop är stendött. Köpet kommer ske hos zepto...

 

Blir allt som jag tänkt mig så kommer min stationära omvandlas till en server och sen kommer jag ha två laptops som arbetsstationer. Känns bra i tanken i alla fall att sitta med två laptops och arbeta. Varför skall man annars ha två händer? Tongue

 

Det blir debian på alla datorer (vilket redan är fallet). Det är den distro som jag känner att jag kan använda och stödja. I dagens linuxsamhälle så känns det extra viktigt att göra bra val. Inte bara för funktionalitet utan av andra skäl också. Jag funderar också på att skaffa mitt första medlemskap i FSF i år. Det känns riktigt angeläget att stödja dom nu. Så mitt engagemang kommer ligga i FSF och Debianprojektet i första hand och sen kommer jag väl försöka stödja andra projekt lite beroende på vad dom gör och vad dom har för filosofi. Jag är ingen vanlig användare och jag känner att jag inte har någon anledning att anpassa mig efter en vanlig användares åsikter eller önskemål. Jag kan hjälpa till att få fram saker som gör det enklare men det betyder inte att jag kommer använda det själv. Jag gillar hur det var förr och det är inte så troligt att jag kommer anpassa mig efter den nya våg som sköljer över linuxvärlden.

 

Jag hoppas verkligen att Debian fortsätter på det sätt dom gjort hittills och att dom inte säljer sig. Då blir det till att hitta nån annan lösning...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Det där med att sitta utomhus i solen med en laptop är inget vidare. Det är skitsvårt att se vad som är på skärmen i solljus.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild


Jag tänkte mer på att sitta i skuggan nånstans. Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

joakimos bild

svaret är lapdome... eller inte, man lär se ut som ett fån.

http://www.lapdome.com/

mikaeljs bild


lol...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~