Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Låt barnen få vara barn!

Sitter och kollar på Agenda om pedofiler. Hälften av dom flickor som varit med i en undersökning säger att dom fått sexuella förslag från vuxna män. I danmark så låtsades en kvinnlig reporter vara en 13 årig flicka och lyckades komma i kontakt med flertalet män, en av dessa var en hög polischef i Danmark.

 

Man blir riktigt skrämd av detta varje gång man hör om det. Jag har tidigare donerat pengar till Ecpat när jag kunnat. Men det känns som man behöver engagera sig mer. Detta med tanke på att det inte längre räcker för föräldrar att varna om fula gubben i parken. Den fula gubben finns numera i många flickors egna rum genom datorn.

 

Jag har nu anmält mitt intresse till ecpat om att göra arbete på lokal nivå. Försöka sprida information till vuxna och barn här om riskerna, om vad man kan göra osv.

 

Kanske man kan få fler att donera tid och pengar till viktiga organisationer som ecpat.

 

http://www.ecpat.se

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Håller helt med!

Jag är inte för plantering av brott, men när det gäller sådant som barnsex tycker jag det är OK.

Men varför reagerar vi som vuxna inte tidigare? Kan de som håller på med sådant, klara sig undan vänner och bekantas tankar!

På samma sätt som att vi alltid skall anmäla en som kör onykter skall vi alltid värna barnens uppväxt.

mikaeljs bild


Vet inte varför det inte reageras tidigare. För min egen del som inte har egna barn så står man vid sidan av och vet bara sånt som rapporteras av nyheter och organisationer. Jag har inga barn i min närhet som jag kan läsa av läget hos.  Så det jag kan göra är att försöka informera föräldrar och andra med det lilla jag vet. Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jentins bild

Just det med att reagera tror jag ligger i att normalt funtade personer inte kan föreställa sig att någon de känner skulle kunna utföra dessa hemskheter.

Alla verkar lika chockade. Jag har själv varit där. Fattade absolut ingenting. Inte förren man landat och satt o kom ihåg åren som gått så reagerade man på dessa små tjejers underliga beteende. Hur de aldrig ville sitta i sin pappas knä på kalas, hur de alltid ville följa med mig o promenera med min hund. Långa runder, och ett ständig kämpade att aldrig vara i samma rum som pappa. Man förstår inte, de var ju alltid glada när de var med oss.

Nu är pappan död, han tog livet av sig, ena barnet är totalt psykiskt off, den andre klarar sig väl bättre pga av starkare psyke, och att hon inte kommer ihåg så mycket.

 

När allt kom fram var det som en chock. Lögner blandades med mer lögner, och fler och fler hemskheter rullades upp. Saker som man bara trodde hände i mörka källare utomlands.

 

Liven det svinet förstörde förtjänar alla upprättelse de kan få, men ingen kan ge dem deras liv tillbaka.

----------------------------

www.jentin.com

mikaeljs bild

Tyvärr är det ju inte mycket man kan göra för dom som redan drabbats. Man kan ge sitt stöd men man kan inte ge tillbaka något som har stulits från dom. Det "lilla" man kan göra är att försöka se till att inte fler drabbas. Detta kräver enormt arbete och engagemang men nånstans måste man börja. Tror inte det är mycket man kan göra åt pedofilerna för dessa kommer existera hela tiden i någon form. Vad man kan försöka göra är att se till att barn ständigt informeras om detta. Tror jag i alla fall... ~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

Okej.

Fick en förfrågan i helgen från min tjej angående "parental control" till hennes kids datorer.

Jag har kollat mig omkring efter en bra lösning men inte hittat någon som varit gratis att implementera på Windowssidan (Sims 2 är ett krav från kidsen så Linux har inte varit 100% aktuellt ännu).

Det finns ett antal bra kommersiella lösningar som jag tittar på men skulle helst vilja ha en centraliserad lösning.

Har länge funderat på hur läget är på Linuxsidan när det gäller "parental control".

Någon som vet? Någon som har förslag på välpaketerade lösningar för:

 1. Kunna logga all webtrafik som passerar systemet (vi snackar webproxy med möjlighet att lista sajter och vem som var inne och när)
 2. Registrera MSN-chat-trafik.
 3. Blockera hemsidor i förväg som har olämpligt material.

Innan alla yttrandefrihetskämpar kommer och börjar tjafsa så vill jag klargöra en sak:

Ingen är mer rabiat än mig i kampen om yttrandefrihet på internet so dont even go there.

Jag är inte för att spionera på ungarna men en 9-årings förmåga att sålla bland idioter och direkt olämpliga sajter för barn är ytterst begränsad. Jag är för frihet och ofta emot förbud, men en vuxen måste kunna ha en dialog med barnet om sådant som barnet utsats för för att kunna agera förälder. Så ja, i detta fallet är jag för förmynderi.

 

Så kläm fram varenda förslag ni kan komma på. Låt oss visa att Linux har mer att erbjuda i barns säkerhet på nätet än Redmonds stolthet...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

OneCare Family Safety (http://get.live.com/wl/all) låter dig som förälder kunna läsa all WLM-konversation. Du kan ställa in att du måste godkänna alla kontakter ditt barn vill lägga till i WLM innan de kan chatta.. Proxy är enbart fungerande som en tranparent proxy "utanför" klienten, dvs vid bredbandet. Blockera hemsidor gör du i IE där du kan ställa in vilka kriterier som gäller. F-Secure Internet Security har stöd för sådant också (som fungerar oavsett webbläsare) liksom Panda Internet Security.

Roligt att läsa era inlägg, ni bråkar om FRA och att de skall övervaka hela sverige. Själva vill ni övervaka... Jag får inte ihop det, antar att det är roligare att vara den övervakande än den övervakade..

Själv har jag inga sådana här saker på min dotters dator. Jag vet att hon sitter med WLM hemma hos kompisar också. Jag har bara ett krav: jag skall veta hennes lösenord till WLM och skall ha rätten att när som helst kontrollera hennes kontaktlista. WLM på hennes dator är inställd på att logga alla konversationer.

Jag tror att man lurar sig själv om man skapar en falsk trygghet. Jag jobbar med att lära henne vad farorna är med nätet och att alla människor inte är snälla (som mig). Det värsta jag upptäckt hitills är att hon googlat ordet "knula". Jag frågade henne vad hennes intresse i det var och hon blev så generad att jag tror hon inte ens tänker göra det igen på ett tag..

Windows Live Messenger (WLM) är namnet på den produkt som tidigare hette MSN Messenger, jag försöker vänja mig med det nya namnet.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild


Personligen tror jag inte på att övervakning är lösningen på dom problem som jag nämnde ovan. Utan jag tror mer på att föra en dialog med barnen och att "utbilda" dom i personlig säkerhet. Alltså att försöka se till att samhället gör barn medvetna om riskerna med okända människor samt att det finns saker en förälder inte gör med sitt barn. Risken är väl iofs att man föder en stark och "onödig" rädsla bland barn...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

"Roligt att läsa era inlägg, ni bråkar om FRA och att de skall övervaka
hela sverige. Själva vill ni övervaka... Jag får inte ihop det, antar
att det är roligare att vara den övervakande än den övervakade.."

Men jesus Jonas. Läste du ens mitt inlägg?

Jag citerar:

"Innan alla yttrandefrihetskämpar kommer och börjar tjafsa så vill jag klargöra en sak:
Ingen är mer rabiat än mig i kampen om yttrandefrihet på internet so dont even go there.
Jag är inte för att spionera på ungarna men en 9-årings förmåga att
sålla bland idioter och direkt olämpliga sajter för barn är ytterst
begränsad. Jag är för frihet och ofta emot förbud, men en vuxen måste
kunna ha en dialog med barnet om sådant som barnet utsats för för att
kunna agera förälder. Så ja, i detta fallet är jag för förmynderi."

 

Okej. Har slås alltså fast att det är skillnad på att övervaka en 9-åring med avsikt att ha koll på vad hon gör då hon / han inte har koll på farorna och inte är kapabel att bedöma läget korrekt.

Meningen var inte att övervaka för att ge bannor... Meningen var att om hon / han råkar ut för något olämpligt faktiskt kunna ingripa med t ex en diskussion med barnet i fråga.

Hur kunde du missa mitt "lilla" PS?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

För att jag finner det lustigt att man kan vara emot övervakning när det drabbar en själv och för övervakning när det är en själv som övervakar .Cool

Man är både för och emot, emot för, eller för emot, för eller emot. Kluvet? Kanske lite.

Jag förstår dilemmat, det är en viss skillnad i att veta att staten kontrollerar min trafik på nätet till linuxportalen och min e-postlåda, ibland hd.se också.. Att försöka skydda sina barn genom kontroll vart de surfar och vad de gör på nätet är en annan sak.

Jag har faktiskt genomfört nästan 20 tvåtimmars föreläsningar i ämnet för skolor och föräldraföreningar. De har alla frågat vad de skall göra för att skydda barnen. Jag har inget svar på det. Internet är inte farligt, det är människorna som använder Internet som är farliga. Ett tag jobbade jag ideellt för Rädda Barnen och deras projekt för att kartlägga barnpornografi på nätet. Jag fick bland annat in en rejäl stöt mot Telia som vid den tidpunkten stod för en enorm spridning av barnpornografi i Sverige. Nja, det var egentligen inte Telia utan deras nyhetsgrupper (USENET) som de synkade som hade barnpornografi. Detta arbete höll jag på med tills den dagen jag höll min nyfödda dotter i min famn. Då räckte det. Jag äcklades av bara tanken att någon skulle vilja utsätta det oskyldiga barnet för något sådant.

Jag tror att så länge en del människor anser sig ha rätten att bryta mot varenda lag och regel som finns i vårt samhälle får vi stå ut med att även vi oskyldiga kommer övervakas mer och mer. Det är först den dagen vi sätter ner foten och säger "jag accepterar inte detta längre" vi kan få en förändring. Må det vara sexuella övergrepp mot barn, nazistisk propaganda, piratkopiering eller annat. Jag vill försvara vår rättighet till det fria ordet, men inser också att världen är mer komplex än så. Jag är för frihet, men inte till vilket pris som helst.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

"Jag tror att så länge en del människor anser sig ha rätten att bryta
mot varenda lag och regel som finns i vårt samhälle får vi stå ut med
att även vi oskyldiga kommer övervakas mer och mer."

Men övervakning löser inga brott.... det avskräcker inte heller ifrån brott.

Agerande gör det. Allt detta är bevisat.

Det är sant som du säger att endast övervakning ger en falsk trygghet. Men då barn behöver utvecklas för att bli självständiga kritiskt tänkande varelser så måste man skydda den utvecklingen. Att filma mig när jag går mot bussen skyddar mig inte på något sätt. Jag blir lika lätt rånad. Men skillnaden mellan mig och min framtida dotter är att jag har ett lagstadgat ansvar för hennes ve och väl. FRA har inget intresse av mitt välmående när de samlar på sig min mail och surfhistorik...

Så när du säger att vi nog måste tåla att bli övervakade 24/7 för att det finns elaka människor så har jag svårt att se hur det skulle förändra något.

 

Dags att läsa 1984 kanske?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild
 1. Håller inte med dig om att övervakning inte avskräcker. Ett exempel från verkligheten: skolan jag jobbar på drabbades i princip varje helg av inbrott, vid ett par tillfällen bröts dörrar upp under dagtid och datorer stals - på skoldagar! Skolan investerade i kameraövervakning, där i princip allt utom toaletterna och lärosalarna är bevakade - sedan dagen har inte ett enda inbrott gjorts. Ett par killar klottrade i korridoren och en kvart senare satt de i polisförhör med en videofilm att försöka förklara..
 2. Nej, om någon rånar dig på väg till bussen kommer det nog ske med eller utan kamera. Jag tycker dock att det känns tryggt att veta att förövaren troligen kommer åka fast med hjälp av kamerafilmen och jag som brottsoffer kan få upprättelse.
 3. FRA är väl i så fall vad du är för din framtida dotter? När lagen gått igenom har de ett lagstadgat ansvar att se till att du skyddas mot hot - som den medborgare du är i detta samhälle.
 4. Jag tror inte att det hjälper att läsa en fiktiv roman som handlar om något som skulle kunna hända. Jag försöker leva i verkligheten i den tillvaro jag befinner mig i vardagen. 1984 skulle inte på något sätt kunna hjälpa mig i den vardagen.

Jag vill tillägga att jag dagligen videofilmas på min arbetsplats. I prinicip hela tiden utom inne i klassrummet. Jag har inga problem med det alls. Jag vet att kamerorna sitter där för att skapa en tryggare tillvaro för mig och mina elever. Jag har inget att dölja och behöver inte vara speciellt rädd för att någon ond/elak person skulle få för sig att använda filmerna mot mig. När jag är ute på krogen (de få tillfällen jag är det) vet jag att jag videofilmas också, vi har kameror lite överallt på stan här och Knutpunkten (buss/tåg/färjorna) kan man inte gömma sig på många ställen. Det stör mig inte alls.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

1.Dags att läsa på och inte bilda sig en bild av världen genom endast självupplevda händelser. Här bara en av många artiklar som skrivits i ämnet om just kameror på offentliga platser... och hur det misslyckats.

http://www.idg.se/2.1085/1.161464

Visst finns det exempel på lyckade användningsområden se t ex kamerorna i tunnelbanevagnarna i Stockholm. Skitbra i början. Nu ser förövarna till att vara maskerade och då hjälper kamerorna föga. Men vi andra som inte springer omkring maskerade fastnar där.

2. Precis. Falsk trygghet. Du lever i en statisk värld där förövarna konstant är ovetandes om att de filmas. Den enda som kommer vara omaskerad på den filmen du pratar om...är du... och dina barn och deras ovänner kan inom kort ladda ner den från internet och spana in hur du slutligen ligger blödandes utan tänder.

3. Du verkar verkligen inte vilja förstå just skillnaden mellan militär och polis. Vad är nästa steg? Att militären ska få polisiära befogenheter i fredstid? Varför det? Varför ställer du dig inte frågan om varför FRA får när SÄK / SÄPO inte får?

(Hint: rättsskydd)

4. Du verkar ha bilden av att du lever i en trygg demokrati... men jag är nog inte ensam om att ha noterat att åsiktsregistrering pågick ända in på 80-talet och att IB-affären inte direkt var någon snygg demokratisk såpa.

Konstigt nog visar alla mätningar på att invånarna i USA känner sig mindre säkra idag än för 10 år sedan trots att Homeland security borgar för fosterlandets säkerhet...

 

Faktum är att det enda jag kommer på som jag kan relatera till när det gäller statligt överförmynderi och övervakning av en stats egna invånare är Securitate och Stasi... och det där var ju något som inte var bra.... har jag för mig.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

He he, du menar att man skall bortse ifrån egna erfarenhter och istället ty sig till texter på internet? Not in my world Smile

Nä, övervakning stoppar inte planerade brott, i sådana fall skulle banker aldrig rånas. Majoriteten av vandalism och misshandelsfall är dock spontana brott, som blir lite knöligare att genomföra såvida inte rånarluva är näst på tur i ungdomsmodet. Vilket iofs låter fullständigt sannolikt..

Marcuss bild
 • Konstigt nog visar alla mätningar på att invånarna i USA känner sig
  mindre säkra idag än för 10 år sedan trots att Homeland security borgar
  för fosterlandets säkerhet...

Tror att vetskapen av att kameror behövs är det som skrämmer folk mest, helt plötsligt vet dom om att här kan det hända otäcka saker. Sen vet vi inte hur många av brottslingarna de frågat i sin undersökning. Jag hade känt mig förbannat osäker som brottsling ifall jag visste att någon kollade Smile

iampenguins bild

Vi som har barn reagerar givetvis troligen mycket starkare mot detta, genom våra skyddsmekanismer osv. Men jag har alltid sagt att det är precis samma sak som att varna för fula gubbar, eller okända i parken, som flickor och pojkars egna rum genom datorn.

 

Saken är den att man måste lära sina barn att vara försiktiga och tänka själva. Bygger man nät runtom barn, hur ska de då inse allvaret när föräldrar tyr sig till det istället för att verkligen förklara och engagera sig i sina barn? Jag tycker vi bygger alldelles för mycket skydd redan som det är runt våra barn därtill (och jag vet, eftersom jag lider av ångest och oroar mig jämt och ständigt över mina barns säkerhet och välmående, men är högst medveten om att det samtidigt är fel att bygga murar för att skydda dem överallt).

Med det hela kommer en medvetenhet utöver där de även är kritiska till materialet i övrigt, inte enbart kontaktsidor och chatter, men även sidor som kan innehålla virus, trojaner, bedrägeriförsök att nalla ens pengar eller indentitet osv.

 

Eftersom jag  jobbat i ISP världen har jag erfarenhet av att hantera bland annat inkomna fall av liknande slag, och det kanske till och med var direkt så i utredning efter att information lämnade mitt bord. Givetvis har det fått en att tänka, redan innan man till och med var förälder och läste extra noga när det handlade om det hela. Men något man bör vara högst medveten om är att murar skyddar, men en pedofiler är tydligen väldigt målmedvetna och hala fiskar. Och därför är det viktigt att lära sina barn att vara försiktiga och preventiva, även om de är 16 år tar man med sig en vuxen om man ska träffa någon från nätet, rätt val av plats med mera.

 

Men det som våra barn och ungdomar behöver mest av idag är engagerade föräldrar, anhöriga och vänner inte bara runt detta ämne, utan VÄLDIGT stort i övriga vardagen också.

mikaeljs bild


Barn behöver känna en trygghet i alla lägen så att ständigt måla upp skräckscenarion är troligtvis inte det bästa. Vad jag är ute efter är att det förs mer dialoger i skolor och på andra skolor, och detta på ett bra sätt. Barn behöver vara medvetna om risker men inte skrämda av dom.

 

Det finns alla möjliga typer av "hot" mot ett barns trygghet och säkerhet vare sig det är sexuellt utnyttjande, våld eller vad det nu kan vara. Hotet kommer från olika håll. Det kan vara en okänd människa, en fritidsledare, en släkting eller ens förälder. Dom flesta barn slipper förhoppningsvis att uppleva detta. Men dom som riskerar drabbas borde ha nån i sin närhet som har förklarat vad som är rätt och fel.

 

Allt detta är oerhört svårt och jag är på nåt sätt glad över att inte ha egna barn. Med allt man ser i samhället idag så skulle jag ofta vara orolig över mina barn. Kan tänka mig att många föräldrar har den känslan ofta och det kan inte vara lätt att hantera. En bra förälder vill ju att ens barn skall ha en trygg och rolig uppväxt. Regler är bra men för mycket av det kan ställa till med mer problem än vad man kan tro.

 

Många föräldrar gör ett bra jobb och för att få dom att känna sig tryggare som föräldrar så tror jag i alla fall att samhället behöver göra mer. Så att ansvar delas. Jag är som sagt ingen förälder, ej heller arbetar jag i nåt yrke där jag kommer i kontakt med barn. Dock hjälper jag gärna till om jag kan och om det behövs...

 

Alla människor har rätt till en trygghet i tillvaron och detta utan att det skall bli nåt onödigt kontrollsamhälle. Trygghet kan skapas endå om tillräckligt många är med.

 

Kanske jag är för naiv?~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~