Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bildredigering för fotografer!

Jag håller på med fotografering sen några år tillbaka. Det handlar givetvis inte om semesterfotografering eller festbilder, utan om att skapa konst med hjälp av kameran och datorn. Jag är uppväxt med photoshop som fortfarande känns som det bästa alternativet när man skall fixa med bilder.

 

Dock ställer Photoshop till med en del problem som jag vill slippa. Jag har photoshop installerat på min stationära dator genom CrossOver Office. Installation och uppstart av photoshop gick riktigt bra men sen när jag skall arbeta med programmet så kommer problemen. När jag sitter och redigerar en bild så kan programmet låsa sig eller så slutar en del funktioner att fungera. T.ex. så kan jag sitta och arbeta med en funktion från knappmenyn man har till vänster. När jag sen skall byta så händer inget utan jag får spara bilden i psd, stänga ner programmet och sen starta upp det igen för att fortsätta arbetet. Detta händer hela tiden för mig oavsett vad jag gör.

 

Frustrationen över detta gjorde att jag fixade in Windows på min laptop och där går det hur bra som helst att arbeta. Dock kommer en massa andra problem som gör en riktigt irriterad. Jag måste ständigt hålla koll på virus och spyware. Datorn är enormt slö, och efter installation av windows och diverse program så har 14gb av mina 18gb försvunnit. Det ger mig 4gb att arbeta med...

 

Jag har provat Gimp förr men det blir alltid så att man faller tillbaka till photoshop då jag tycker att massor av funktioner saknas. Jag tycker inte programmet är logiskt uppbyggt och sådana saker jag är van vid att arbeta med i photoshop inte alls fungerar som jag tycker det borde i Gimp. Mina 10+ år med Photoshop hjälper mig nästan inget när jag skall börja arbeta med Gimp. När jag sitter med Gimp så ger det mig liknande känsla som när jag satt med photoshop som nybörjare med en skillnad. Photoshop kändes smartare redan då...

 

Dock vore det riktigt skönt om man kunde skippa alla problem och allt extraarbete som windows ger mig. Och istället arbeta med ett program som fungerar felfritt i Linuxmiljö.

 

Sitter och funderar på om det finns några fotografer här på Linuxportalen som arbetar med bildredigering och bildmanipulation. Och då menar jag riktiga fotografer (amatörer som proffs) och inte någon som råkar ha en digitalkamera. Wink
Vore kul att höra vad andra har att säga om alternativ. Finns det vettiga lösningar för Linux? Är det gimp som gäller eller finns det andra funktionsrika program?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iampenguins bild

Testa Photoshop genom Wine. Fungerar helt okej. I alla fall CS2 gjorde det. Och tidigare Photoshop fungerar väldigt bra också, och det är inget fel på dem alls för det man ska göra Smile

mikaeljs bild


Photoshop version 7 var det som kom in då min CS inte ville då nåt service pack saknades... om jag minns rätt. Crossover kanske inte är ett bra alternativ. Man kanske skall köra Wine istället.... har dock haft bättre erfarenheter av Crossover förr...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

hoths bild

Krita är ett annat tips. Inte lika plottrigt som Gimp men kan minst lika mycket, om inte mer.

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mikaeljs bild


Kanske får ta en titt på Krita, bara det inte har för mycket KDE dependencies. Kör ju inte KDE Smile

Tack för tipset i alla fall...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

hoths bild

Krita ingår i Koffice som ingår i KDE. Så, jo det finns nog ett litet beroende här... Oskyldig

 

Men, det är inget problem. Välj Krita för installation så får du säkert med allt som behövs. Du behöver inte köra Krita från KDE utan kan glatt köra den från Gnome, utan några problem.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

clfns bild

Jag hade provat photoshop CS2 med wine, det ska fungera bra enligt AppDB (http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=17). Om det inte hade fungerat tillfredsställande så finns ju möjligheten att köra windows i virtualbox. Det tycker jag fungerar smidigare än dual boot.

Jag är fotograf och jag använder Bibble Pro för raw-konvertering och Gimp för finliret. Jag bet i det sura äpplet och lärde om mig på gimp. Krita har jag inte provat.

Du kanske kan få lite tips på program här:

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=a977bf038156a440ecedd66be...

mikaeljs bild


Man får väl sätta sig ner nån helg och se om man kommer igång med Gimp. VirtualBox eller liknande är inget alternativ för mig då mina datorer är för slöa för sånt. Provade köra in windows en gång och det gick så slött att det var inte ens någon idé att starta nåt program. Sen kör jag inte dualboot utan laptopen är helt hängiven till win, med 18gb hårddisk så kör man inte dualboot. Wink

 

Testkörde förövrigt Photoshop 7 i crossover. Min version av första CS ville inte bli installerad alls.

 

Tack för länken till diskussionen på FS. Den hade jag missat...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

iampenguins bild

mindlights bild

"Datorn är enormt slö, och efter installation av windows och diverse
program så har 14gb av mina 18gb försvunnit. Det ger mig 4gb att arbeta
med..."

Jag installerade om en polares XP tidigare idag. Ren XP, SP3, 7-Zip, OOo 2.4 Svensk + JRE, BitDefender Antivirus... och det tar ca2,5GB totalt.

På min egen PC har jag CS3 (Rubbet, allt från Premiere till Photoshop...) och Adobemappen i C:\Program tar upp 4,76GB... sen tillkommer väl lite common files etc...

Men 14GB? Vad är det du har installerat???

 

Min rekommendation är som nedan beskrivits, CS2 under Wine... Platinum och polaren som också pular med kameror etc säger att det lirar perfa...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Jag har bara räddningsskivor till datorn. Vill inte köra piratversion av XP så jag får nöja mig med vad dom skivorna gör. Direkt efter XP är inne så tror jag det är 8-9 gb borta. Troligt är att räddningsskivorna skapar nån sån där räddningsdel på datorn.

 

Efter installation av XP så har jag installerat Photoshop CS, Mathematica, lite multimediaprogram och annat. Har visserligen 2-3 gb i Mina Dokument så 14 gb var i överkant. Men det blir ändå flertalet mer GB borta än när Debian ligger på datorn.~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

Men har du en OEM-licens så har du en OEM-licensnyckel.

Jag har en ISO på en OEM-skiva Svensk på XP som din OEM-licensnyckel isf fungerar på.

(Men jag tycker nog du ska testa Wine nu när den gått ifrån beta-stadiet. Det är ju ändå så att Photoshop ska funka där...)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Det följde aldrig med nån nyckel på papper...

Jag skall experimentera med Wine och se om jag slipper köra Windows helt igen Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

www.magicaljellybean.com

Keyfinder 1.51 tar ut nyckeln ur en befintlig XP.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Ok, tack... skall ta en titt Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Marcuss bild

Kan stå på klisterlappen på datorn. Många OEM:are gör så.

mikaeljs bild


Hah, där e snubben som har koll Wink

Visst satt det en klisterlapp på undersidan Tongue~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

Av någon dum anledning förutsatte jag att du hade koll på din egen dator... jag menar... etiketter med "Microsoft" och "Windows" brukar ge vissa på LP allergiska utslag och för att undvika anafylaktisk chock så brukar de flesta vara nogranna med att inte utsätta sig för fysisk kontakt med något som kan tänkas komma från Microsoft Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Jag är antagligen en annorlunda datoranvändare då jag aldrig kört med laptopen upp och nerpå... Wink

Eftersom datorns batteri är trasigt så har den stått på samma plats väldigt länge nu. Har inte haft nån anledning att vända på den... Uppe på den så finns bara IBM loggan...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

okej.

Kanske jag som är "hemmablind" bara... men den där etiketten lanserades med Windows 98, permanentades med Windows 2000 och ja...resten är historia som sagt Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Möjligt.

Min första dator som kom med windows hade en bok med en ettikett på framsidan där nyckeln fanns, sen fick jag uppgradering till win95 och där fanns nyckeln på cdfodralet. Sen har jag köpt lite begagnade datorer utan windows och dom har inte haft nyckel nånstans. Min senast köpta stationära har ingen nyckel nånstans. Så min erfarenhet är att om man fick nyckel med så fanns den antingen på en bok om operativsystemet eller på cdskivans fodral Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~