Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Asus EeePC 900

Ja då har man beställt en Asus EeePC 900. Kommer väl senare i veckan hoppas jag. Skall bli intressant att testa denna maskin. Har suttit och läst lite om den och vissa saker skall bli kul att se om det stämmer.

Jag har fått lite olika bud på hur batteritiden är. Stället jag beställt från säger cirka 2,5 timmar. Ett annat ställe påstår att det är cirka 3,5 timmar. Enligt artikeln på engelska wikipedia så har folk fått EeePCs som har en batteritid på 90 minuter. Vet inte dock om det är 700 det gäller.

En annan intressant sak jag läste på wikipedia är att det finns problem med synaptics och då specifikt innehållet. En del människor har fått problem efter att ha installerat paket från repo. Ibland har det yttrat sig i att datorn inte gått att starta. Får se om man lyckas med samma.

Största orsaken för mig att det blev en EeePC var priset. Men sen är man ju lite nyfiken på formatet. Att Linux är förinstallerat har inte så stor betydelse för mig. Jag kan alltid lägga in sånt senare. Jag tycker dock att det är kul att det säljs linuxdatorer.

Har försök få veta mer om Xandros och då specifikt den version som ligger på EeePCn. Det lilla jag vet är att den kör med IceWM, man har tillgång till lite standardapplikationer. Men mycket mer än så vet man inte. Har haft lite tankar på att byta till Debian på den men samtidigt känns det smidigt att låta saker vara som dom är.

För mig så är datorn till programmering (jag är tillbaka till python då företaget jag skulle koda C# på inte känns seriöst), surfa, sitta i regnet och läsa sexnoveller i pdf-format och annat smått och gott. Nån pythonkodare här som äger en EeePC som kan ge lite feedback?

Snart är man tillbaka i Linux. Just nu sitter jag med en dator och den har windows. Så jag har inte kört Linux på några veckor. Känner ingen abstinens. Linux betyder inte så mycket för mig längre. Förr var datorn en leksak och man var allmänt nördig. Nu är datorn ett verktyg och jag är inte så nördig längre. Tongue

Jaja, skriver väl nån rad när jag fått datorn och testkört den...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jeffs bild

De problem som jag har hört att man har rapporterat om den skandinaviska eeePCn är dels att de bytt ut den snabba ssd-disken till en långsam jäkel, och dels att de bytt ner batteriet till ett sämre batteri också. Detta för att hålla kostnaden nere.

------

mikaeljs bild


Det med disken var nytt för mig. Men det med batteriet verkar gälla stora delar av europa. I alla fall om man skall lita på wikipedia Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mauths bild

Jag läste på IDG idag eller igår att reprot var förinställt på ett svenskt repro som inte finns.

http://www.idg.se/2.1085/1.173007

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

benzins bild

Jag har haft en 900:a ett par dagar nu. Tycker den är mycket bra. Ett par nackdelar har den dock, tex. dålig batteritid ca 2tim. Den har lite för litet tangentbord för att kunna användas vettigt. Det finns massor med bra saker också tex. formatet, skärmen, gränssnittet.

Jag har nu lagt in Xandros igen efter att provat Ubuntu 8.04. Jag fick inte igång allt, tex webkameran. Men det var ganska coolt att köra Compiz på den, helt otroligt att compiz inte tar mer prestanda i anspråk. Jag fick inte heller igång min 3.g-mobil i ubuntu, vilket var en av anledningarna till att jag skffade en 900:a.

Lycka till med din 900:a, hoppas du blir lika nöjd som jag.

Mvh B

mikaeljs bild


Jag som har suttit och skrivit en massa på en Ericsson MC16 bör inte ha några problem direkt med tangentbordet på en EeePC Smile

Batteritiden låter ju lite som en besvikelse men det är i alla fall lite mer än vad jag haft på mina vanliga laptops. Wikipedia nämnde nåt att den suger ur batteriet även när den är avstängd. Nåt du märkt av?~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

benzins bild

Nej det har jag inte märkt. Jag har iofs inte haft den "unplugged" liggandes så länge.

 

Tangentbordet har jag svårt för.. Lite irriterande att shift bara finns på vänstersida.. Känns avigt när man är ovan Smile

siflaxs bild

Du har en shift knapp på höger sida med...den sitter bredvid PgUp-knappen.

benzins bild

Haha.. Underbart blind jag är Smile Tackar!

rejass bild

Jag har fått min idag. Dessvärre har jag inte haft tid att titta på den ännu. Men jag har öppnat kartongen och satt den på laddning. De första som slog mig är att det finns en manual, på Svenska(!) i kartongen. Utan att ha tittat i den är jag imponerad, bara formatet ser påkostat ut. Det får man ju knappt med dyrare maskiner idag.

Nu är det väl ingen här som läser manualer Wink och inte jag heller. Men det ser helt klart påkostat och "användarvänligt" ut.

  /Marcus

mikaeljs bild


Det är bra när dom bifogar manualer. Speciellt omfattande då i pappersformat. Som fotograf så har jag märkt att det blivit populärt att bifoga nån liten skitmanual i pappersform och sen den omfattande i pdf vilket är totalt värdelöst. I synnerhet när man har en lite mer avancerad kamera.

När jag köpte min analoga kamera för många år sedan så fick man med en omfattande manual i pappersformat och det var så smidigt att ha med den i kameraväskan när man ville veta nåt.

Idag kan man inte göra så, nu får man sitta och memorera flera hundra sidor innan man går ut och fotograferar. Min digitalkamera har bara manual i pdf. Förutom den lilla som kom med men det som står där i klurar man ut själv på några sekunder...

Så är det en vettig manual så ger jag tummen upp även om jag förmodligen inte kommer läsa den. Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

benzins bild

Manualen är faktist riktigt bra, tar bla. upp hur man gör för att återställa den när man klabbat med tex. Ubuntu.. Smile

jentins bild

Jag föll för grupptrycket o beställde en 900 för utvärdering idag. Men tittar mer på eeePC 1000 modellerna som kommer vi jul med 7 timmars batteritid och 10" skärm.

-------------------------------------

Linux e skitkul

hoths bild

I dagens annonsbilaga från ONOFF på (hela) sidan 9 presenteras "TOBBE TREND" som handlar om just Asus Eee PC 900. Fantastiskt genomslag detta, roligt!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Tog med min son, 7 år, till SIBA för att kolla på den. När vi tittat på den så kommer det: "Pappa, visst vill du ha en sådan? Så kan jag låna den sedan, när du inte använder den...". Redan som små lär de sig hur en slipsten skall dras. Wink

De vet inte om det än. Men tomten kommer nog med ett datorpaket i år. En perfekt dator, även för små barn!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Lasps bild

Helt schysst replik. Säg inte Nej säger Lasp, Jag skall demontera min 700 och se vad det är i den.

Så tar jag en 1001 när de kommer innan tomten landar.

jentins bild

Nu sitter jag med min. Tangentbord och höger shift kräver sin man. Men sicken maskin. VPN, skrivare allt fungerar klockrent...

helt underbar... nu skall jag forska vidare med installation förfarande och sånt... underbar, underbar :=)

 

-------------------------------------

Linux e skitkul

tles bild

Jättesugen på en 900 eller en 901 när den kommer (och vilket pris det blir)

på Teknikmagasinet står följande:

OBS! Mobilt
bredband kan ej användas tillsammans med operativsystemet Linux. För
att göra detta kan man t ex installera Windows XP istället.

 

varför skulle inte det funka?

nån som provat?

...annars är det kul med musik & motorcyklar och gott med mat

JanPihlgrens bild

Jag har en eeePC 900 med orginal Xandros OS.

Och jag har den just nu inkopplad på internet via vanlig bredband (LAN).

Fungerar utmärkt.

Jag har också använt och testat mobilt bredband, Tele2 med E220. "Nemas problemas"

Teknikmagasinet snackar gojja.

Det ända jag inte testat är wifi. Jag har inte haft något behov av det, ännu!

Priset hos Misco är 3029 inkl frakt och postförskott. Snabb leverans också.

mikaeljs bild

Priset hos netonnet är 2989kr inkl frakt och postförskott. Jag fick min 2 dagar efter beställning Smile ~~~ Gör Det Ändå ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Om det priset ni bråkar om så är det  2 832kr inkl frakt från amentio.se

Där har jag handlat saker tidigare och är nöjd.

mikaeljs bild


Nope, inget bråk. Bara tipsar så att folk ser lite olika alternativ Smile~~~ Gör Det Ändå ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jentins bild

Jag tror inte dom vill ha supporten på det Smile

-------------------------------------

Linux e skitkul

siflaxs bild

Vad jag har förstått så är det bara Telenors modem som inte fungerar...men jag som vill ha deras kontantversion, har nu köpt startpaket via Tele2. Deras modem är inte operatörslåsta, så nu försöker jag få tag på ett startpaket via Telenor, vilket inte är enkelt. Men när jag fått tag på det så ska jag pröva att sätta in kortet i mitt Huawei E220...lyckas jag inte så finns det säkert någon här som kan hjälpa mig Wink

//Sissi

Telenors modem borde du kunna få att fungera.

När jag testade innan så behöves en modeswitcer och jag använde

http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/

Jag har inte testat på en eeepc dock.

 

FoHs bild

Telenor kör väl med ett Option-modem? Har för mig nån sa det här på LP nånstans... Bör fungera bra.

Undrar om den där USBmodeswitch fungerar för ice.net-modemet...

Den fungerar inte med d-50 modemet utan deras egen bör användas.

Men då källkoden till modeswitch för d-50 finns så kan dom nog fixa det om någon mailar dom.

 

FoHs bild

Skickade iväg ett argt brev till Teknikmagasinet om det där. De bör omformulera sig mer neutralt. Så som de formulerat sig nu så är det en regelrätt lögn.

FoHs bild

Skrev följande i mitt första brev till Teknikmagasinet:

Hej!
Varför ljuger ni på er hemsida? Följande står att läsa på
sidorna för Asus Eee 701 och 900:
OBS! Mobilt bredband kan ej användas tillsammans med
operativsystemet Linux. För att göra detta kan man t ex installera Windows XP
istället.

Det är en regelrätt lögn! Mobilt
bredband kan visst användas tillsammans med Linux. Det vanligt förekommande
modemet Huawei E220 fungerar t.ex. utan problem flera nya Linuxdistributioner.
Ice.net har stöd för Linux, läs på deras hemsida!

Specifikt på Eee 900 så
fungerar Huawei E220 direkt man sätter i det, utan problem. Allt som behövs är
uppgifterna från sin operatör.

Ni ombedes ändra "budskapet" snarast
möjligast. Framförallt lurar ni dator-ovana användare att tro på detta. Ni bör
omformulera er mer neutralt.

 

Fick svar igår:

Hej!

Det kan vi tyvärr inte göra då vi säljer tele2 mobilt bredband som inte
supportar linux. Surfa in på www.tele2.se där
du kan läsa detta.

Skrev följande svar på det svaret:

Du/Ni måste förstå att det är en väldig skillnad på att tala om att man
inte kan ge support på en produkt och att skriva att den inte
fungerar
!

Ändra omgående! Ni skriver ut vilseledande information. Vad är så svårt
att förstå? Det är helt ok att inte ge support för Linux, men
ni ska därför inte skriva att det inte fungerar. Ni måste ju tappa
massor av tillfällen att sälja produkten när ni avskräcker köparen på
detta viset. Ni skrämmer dom att köpa ett operativsystem som de
möjligtvis inte behöver, för drygt 1000 kr till. Allt de behöver göra
för att använda Tele2 på Eee 900 är att sätta i modemet (Huawei E220)
och skriva in APN mobileinternet.tele2.se. Det är bra mycket enklare än
att installera Windows XP på en enhet som inte har någon CD-läsare! Gör
era kunder en tjänst och ändra informationen.

Skriv istället följande: Vi ger ingen support för mobilt
bredband som används tillsammans med operativsystemet Linux. Vill man
ha support kan man installera Windows XP istället.

Kristians bild

Jäkla fin support Smile

---------------------------------------

 

jentins bild

Man skall anfalla från flera håll, så jag skickade ett mail till  dem också och förklarade för dem att ändrade de inte sin annons Asus EeePC 900 så anmäler jag dem för vilseledande och felaktig reklam till konsumentverket, samt till Asus sverige, då de misskrediterar Asus lösning med  Xandras Gnu/Linux som operativsystem,

-------------------------------------

Linux e skitkul

FoHs bild

Kanon Smile Ser fram emot ett svar på måndag!

jentins bild

Teknikmagasinet har nu efter diverse påtryckningar ändrat sin annons till att det enbart är Tele2's mobila abonnemang som inte fungerar ihop med Asus EeePC 900 med Xandros.

-------------------------------------

Linux e skitkul

fredentofts bild

Vilket ju fortfarande är en lögn, men en lite mildare sådan eftersom de skriver att det inte stöds. På 900-sidan står faktiskt inget alls om det längre.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mindlights bild

På vilket sätt är det en lögn?

 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Beror på hur man tolkar ordet "stöds".

mindlights bild

Nej.

Tele2 levererar produkten trådlöst bredband. Teknikmagasinet säljer Tele2s produkt.

Produkten kan nyttjas på en Linux PC om man gör diverse "hack" men det är inget som stödjs av Tele2.

Låt oss leka med tanken att Teknikmagasinet går ut och säger "Tele2 stöds av Linuxportalen.se" och Tele2 fortsätter leverera produkten men helt plötsligt byter modem till ett som inte alls går att kicka igång under Linux.

Är det dig de kunder som köpt produkten ska kontakta för att få pengarna tillbaka?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Det vara ena betydelsen av "stöds", ja Smile Håller helt med dig i det du skriver, givetvis. Det vore naturligtvis en lögn att skriva att "Mobilt bredband under Linux stöds [i betydelsen: ge support för] av Tele2".

Och så till den viktiga poängen: "stöds" tolkas även som "fungerar". Om någon yttrar något i stil med "Den hårdvaran stöds inte av Windows/Linux" så syftar de med stor sannolikhet inte på support (Windows och Linux ger ju inte support). "Produkten stöds ej tillsammans med operativsystemet Linux" är en aning tvetydigt. Jag hade valt en annan formulering, exempelvis "Produkten stöds ej av företaget tillsammans med operativsystemet Linux". Förmodligen tycker de att "av företaget" är något underförstått.

Jag menar för det mesta det jag skriver, så skriver jag att det beror på hur man tolkar ett ord så är det precis vad jag menar (det ska alltså inte ses som ett försök till försvar av support-problematiken du var inne på)  Smile

mindlights bild

Jag har inte sagt emot dig.

Mitt inlägg var ett försök att tydliggöra vad det egentligen handlar om och att hålla på med semantik inte gagnar någon inom OSS.

 

Låt mig byta spår lite och istället för att diskutera ordet "stöds" ge mig in på hur vi kanske egentligen borde göra:

De flesta här har sett min vision om eeePC. Jag ser eeePC som ett break för Linux. Dell och Lenovo i all ära men deras töntförsök att sälja PCs med Linux är så man blir gråtfärdig.

eeePC är det första riktiga försöket där den ekonomiska fördelen med OSS bli tydlig för gemene man: Licenskostnaden är obefintlig.

500kr mer eller mindre på en pc för 7000kr är relativt obetydligt. 500kr på en pc för 3000kr är definitivt en sales-stopper.

Vad jag var ute efter, innan min rygg bestämde sig för att jag inte var det, var att sätta upp en bra FAQ/Support-sida och kontakta ASUS / ACER och marknadsföra sidan som en bra sida som deras support kunde hänvisa till när kunder efterfrågade saker som ASUS / Acer inte stödjer.

Det kan vara allt från Tele2 bredband till hur man lägger upp egna program i "Easy mode".

 

Så istället för att skriva Teknikmagasinet på näsan, ge dem ett alternativ.

Sätt upp en bra wikisida. En proffsig. Inte bara en wiki utan en designad sådan (då visar ni att det är allvar bakom sidan och inte bara något som flyter). Skapa ett förtroende hos bl a Teknikmagasinet så att de vågar säga att Tele2 och Teknikmagasinet inte lämnar support på att få detta att fungera men att det är piece of cake att få det att lira om man går in på www.linuxportalen.se/mobiltbredband.

Det är DÅ du skapar incitament för Teknikmagasinet att våga diskutera annat än Windows. Inte om du rackar ner på deras ordval.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

*rolleyes* Nu var ju hela frågan en språkfråga, lite svårt att slippa undan semantiken då! Tror ingen i tråden missuppfattat vad det handlar om. Vi är inte dumma i huvudet. Kritiken från början handlade om att så som de uttryckt sig så var det helt enkelt en lögn, eller faktafel, vad man nu vill kalla det (jag hoppas på det senare). Det ska man helt klart reagera på, och det utesluter naturligtvis inte att man "sätter upp en bra wikisida". Hade jag ansett att det fanns ett heltäckande alternativ för det, så hade jag skickat med länken i min brevväxling också. Dock anser jag det vara en halvbra lösning på problemet. Det vore bättre om information och support kom direkt från företagen. Jag inser att det kan vara ett hönan eller ägget-problem.

Jag skapar gärna ett incitament, men än mer grundläggande är att skapa kunskap. Jag är tämligen övertygad om att den ursprungliga formuleringen helt enkelt berodde på okunskap om mobilt bredband i kombination med Linux. I och med min kortfattade förklaring hoppas jag att de finner något av Om du läser min brevväxling så hittar du säkert incitament-argumentet också!

(Jag erkänner dock att min brevväxling blev lite hetare än jag i efterhand önskat. Jag ångrade mig ganska omgående efter att ha skickat första brevet. Det andra anser jag vara något mildare, men jag blev förstås ilsken över deras korkade svar.)

fredentofts bild

Vem har påstått att de ska säga något sådant? Det jag menade var att det känns väldigt fel att när det finns ett entydigt sätt att säga det man menar (lämnar ingen support) välja att använda det tvetydiga sättet.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mindlights bild

Ja, och det är tragiskt att folk verkligen hänger upp sig på en sådan skitsak. Faktiskt.

Om folk här hade samma engagemang på att skapa POSITIV energi i Linux namn skulle saker och ting gå betydligt lättare.

Låt oss titta på vad som händer under tiden folk författade mail där man skrev Teknikmagasinet på näsan och påpekade hur de skulle formulera sig korrekt (Enklast för dem vore att kort och gott bara skriva: "Tele2 stödjer endast mobilt bredband om du kör Windows" så är uppenbarligen du och alla andra nöjda) så har Microsofts utsända hunnit ge ännu ett par återförsäljare enklare verktyg och argument i marknadsföringen av Vista.

Grattis. Vi kunde fått en lysande marknadsföring av Linux när vi istället bråkar om ett felplacerat ord.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Det är lite som politik det här: målet är detsamma men vägarna är olika Smile Vinsten är betydande av att ett stort företag går från att säga "Hårdvaran fungerar inte tillsammans med Linux" till att (i det här fallet) inte skriva någonting. Om inte det är positivt vet jag inte vad! Vissa ser dock inte skogen för alla träd. Finner det lustigt att du som tycker semantisk hårklyvning är så dåligt ägnar tid åt att klyva hår här.

Skapa sidan som ska frälsa Linux. Jag står självfallet bakom dig, och kommer hjälpa till där jag kan.

De lösningar man kommer tvingas ta till för vissa av de fungerande modemen och operatörer kommer hjälpa vissa kunder, men det kommer inte få teleoperatörer att erbjuda support för Linux. Så elegant är det inte riktigt än. Kanske kommer något företag länka till sidan på sin webbshop.

Om jag och andra kan utbilda eller upplysa folk om Linux i praktiken, det inkluderar att racka ner på dåliga uttalanden och att skapa dokumentation, så kommer det skapa fler Linuxanvändare. Det kommer skapa incitament för alla inblandade företag att göra det som faktiskt är deras ansvar, att ge sitt stöd till Linux.

Det roliga i det här är att även om den där sidan funnits, så hade svaret från Teknikmagasinet inledningsvis varit detsamma. Hade man skickat den sidan hade man ändå varit tvungen att påpeka att "inte ge support för" inte är detsamma som "inte fungerar". Det enda som skiljt vägarna åt är att en länk lagts till på sidan. Vilket fortfarande inte är för sent. Som sagt, olika vägar men målet är detsamma.

mindlights bild

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så har Microsoft, under tiden vi / ni skrivit Teknikmagasinet på näsan om en formulering på deras hemsida, gett ett par andra återförsäljare argument och verktyg för att få folk att köpa Vista.

Det är precis detta försäljning handlar om: Att inte fokusera på de obetydliga negativa värdena utan det som managementvärlden kallas för "empowerement". Att förmedla energi och styrka.

 

Denna tråden är ett typexempel på hur folk inom OSS sitter helt oförstående inför Microsofts framgångar.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fredentofts bild

Var kom vista ifrån? Mig veterligen är det XP som gäller för netbooks. Oavsett så visst har du rätt i att man ska framhäva "sina egna" positiva sidor hellre än att klanka ner på motståndaren, och det är just det jag anser att det är att se till att "motståndarsidan" inte far med negativ osanning om "vår sida". För mig är det allt annat än obetydligt att sådan osanning sprids. Jag har en del vänner som blivit tveksamma till att köpa eeePC med linux eftersom de fått reda på att mobilt bredband inte fungerar då. Nu kan ju lyckligtvis jag i just dessa fall upplysa om att så inte är fallet, men alla har ju inte sån "tur" att de känner mig Wink

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mindlights bild

Låt mig förtydliga: Medan vi kontrollerar att ingen säger att saker är omöjliga i Linux så visar Microsoft att och hur det är möjligt med Windows.

 

Vem tror du vinner flest nya kunder?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Jag beskrev dock förfarandet med E220 och Tele2 på Eee:n för Teknikmagasinet. Problemet är att Windows är ett stort företag med mycket gott stöd, och vi är ett förhållandevis litet community som inte kan lämna några som helst garantier. Om vi hade haft ett företag som säljer Linux-support på just den här produkten så hade situationen möjligtvis varit en annan, men Teknikmagasinet hade fortfarande inte varit rätt angreppspunkt (snarare Tele2 eftersom de slaviskt följer dom).

Så ja, det är givetvis självklart att om man kan erbjuda möjligheter, samt garantera dom, och support så finner man flera nya kunder. Problemets kärna är "hur"!

FoHs bild

Jag vet inte var du får saker ifrån. Jag kan bara tala för mig, och jag är inte "oförstående inför Microsofts framgångar". Däremot är jag helt införstådd med att något sådant val inte fanns att tillgå för mig i det här fallet (reaktionen skapar förhoppningsvis lite nettoeffekt av samma typ dock). Du hade tydligen hellre sett att lögnen stått kvar på hemsidan till dess att LP snickrat ihop ett "empowerment" för tredje part. Utan "empowerment" finns inget värde. Jag är av en annan åsikt Smile

Du kan fortfarande skicka en länk till Teknikmagasinet och satsa pengarna där du har din mun.

Tidigare har du uttryckt ogillande över Dell som säljer en dator med Ubuntu som inte fungerar till 100% med operativsystemet. Att uppmuntra folk att köpa mobilt bredband för att använda med Linux verkar dock vara helt ok, för att det saknas någon som helst support från företaget man köper det ifrån. Det ska istället communityn stå för.

mindlights bild

Du tycker alltså det är helt okej att Dell lanserar en serie datorer med förinstallerat Linux, går ut med detta worldwide som en stor nyhet och sedan bara säljer det paketet i USA?

(Visst sa man att det initialt bara skulle finnas att köpa i USA men hypen runt Ubuntu var mediavinsten från Dell. Det var därför man inte bara satsade nationellt med pressmeddelanden)

Nu när du ska köpa en stationär dator med Windows får du 100 valmöjligheter och erbjudanden. Samma dator med Ubuntu kräver att du köper minst en 17" skärm till och endast de dyrare tillvalen i form av CPU, minne och hårddisk är möjliga.

 

Jo, men jag känner verkligen att Dell är en seriös spelare som aktivt gjort Ubuntu tillgängligt för gemene man.

Det är inte en slump att Dell undviker att presentera statiskt på hur stor promille (nej, det är inte tal om procent) med förinstallerat Linux som säljs och som inte är i serversegmentet... Hade försäljningen gått någorlunda bra hade Dell aldrig bangat den reklammöjligheten som det innebär att publicera statistiken.

Jag säger som jag sa i tråden du refererar till: Dells modellsortiment vänder sig till entusiaster och den kundgruppen köper oftast inte paketdatorer från Dell utan bygger hellre själv då de får betydligt mer för samma peng på Komplett.se...

 

För övrigt diskuterade vi inte huruvida det var bra om Teknikmagasinet eller Tele2 supportade Linux på Tele2s produkter. Vi diskuterade huruvida det är bra att vi lägger energi på att få företag att inte säga att Linux inte fungerar med ovan nämda tjänst eller inte kontra ge verktyg och argument åt dem...

Jag hoppas mitt klargörande nu har gjort att du förstår min ståndpunkt i frågan.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Precis som jag sa i den tråden så tycker jag det är bra att stödja ett Linux-initiativ, istället för att gnälla på att saker inte är perfekt utfört (något du åtminstone är konsekvent med). Jag tycker det är konstigt att de ska straffas för att ta flera steg åt rätt håll, och samtidigt hålla företag bakom ryggen som gör precis det motsatta. (För övrigt är det ju inte konstigt om valmöjligheterna med Linux är avsevärt mycket mindre, med tanke på att det bara är några promille som köper datorerna. Att göra en satsning motsvarande Windows-datorerna skulle bli dyyyyyyrt.)

"Vi diskuterade huruvida det är bra att vi lägger energi på att få
företag att inte säga att Linux inte fungerar med ovan nämda tjänst
eller inte kontra ge verktyg och argument åt dem...

Jag hoppas mitt klargörande nu har gjort att du förstår min ståndpunkt i frågan."

Ja, det var en väldigt klargörande! Tog mig bara flera omläsningar för att förstå den näst sista meningen, är inte säker på att jag förstår den än Tongue Men ja, jag förstår inte hur någon kan tycka att det är dåligt att rätta till falsk marknadsföring kring Linux. Argument och verktyg bestod av en enkel beskrivning av ett enkelt förförande jämfört med att följa deras exempel att installera Windows XP. Problemet är att de aldrig kommer skriva ut något sådant på hemsidan, detta måste komma från den som säljer produkten, dvs Tele2. Tele2 å sin sida ger säkert ogärna Linux-support på en produkt som tillverkaren inte ger Linux-support på (har inte kunnat hitta det iaf). Jag tror de är skeptiska till svensson-lösningar, och jag tror utbildning är det bästa sättet att få bukt med problemet!

FoHs bild

På deras hemsida står numera:
OBS! Mobilt
bredband från Tele2 stöds ej tillsammans med operativsystemet Linux.
För att göra detta kan man t ex installera Windows XP istället.

Mycket bättre! Skrattande Det kanske är något oklart när man skriver "stödjs ej", vilket ibland betyder att det helt enkelt inte fungerar (bättre att skriva "vi stödjer ej" eller något liknande). Men men... man kan inte få allt här i världen!

På produktsidan för 900:an står det för tillfället ingenting istället.

Edit: Nedrans fredentoft att vara snabb! Tongue