Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Min vita EeePC har landat

Idag kom min vita EeePC 900. Nu har jag sett hur stor den är och det är lite coolt att man får rätt bra hårdvara i en hyfsat litet paket. Laddade batteriet och startade upp datorn.

Första anblicken gjorde väl en inte så imponerad. Ikonbaserat gränssnitt och total avsaknad av möjligheten att ha egna bakgrunder vad jag kunnat se hittills.

En kille på praktiken i våras sa att detta är en dator som kommer slå igenom bland "datornördar" och det stämmer nog om man ser till storleken. Men när man tittar på gränssnitt, programutbud osv så är det så långt i från en nörddator man kan komma. Mjukvaran är anpassad för den totala nybörjaren.

Otroligt mycket som saknas för mig och jag vet inte riktigt hur jag skall göra. Antingen lägga till lite debian/xandros repos och se vad man kan få in. Eller fixa Debian för EeePC... Alternativ två känns lite osäkert i dagsläget och det avvaktar jag nog med.

Största problemet för mig är programmeringen. Jag har inte tillgång till dom verktyg jag behöver och det saknas även diverse libs m.m. för att jag skall kunna kompilera själv eller köra .bin filer.

Just nu får datorn bli en ren surf och multimediadator. Ge mig smidig tillgång till internet och bekanta via msn. lyssna på musik och se filmer. Skriva dokument och hantera mina fotografier. För när det gäller sådant så är EeePCn och Xandros helt ok...

Datorn verkar bli väldigt varm. Men det hjälper väl knappast att man bor i en lägenhet som är 33 grader. Får se hur det utvecklar sig framöver. Batteritiden skall jag testa med...

Överlag så är jag nöjd med köpet även om det finns en del besvikelser. Tur att man har flera datorer så att man inte behöver ha så höga krav Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

siflaxs bild

Grattis till den nya vita fina leksaken...ler...för mig har det varit väldigt lätt att kunna använda mig av datorn (förutom mitt mobila bredbandGråter) så den är väldigt bra för mig som nybörjare...

 

Ha det så kul!

//Sissi

mikaeljs bild


tackar Smile

Jo, när det gäller den biten så har dom prickat in det bra. Kan man få in liknande lösningar på stationära och vanliga laptops så tror jag många fler skulle njuta av en linuxdator Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Lasps bild

Grattis till att du inte längre är i riskzonen för att vara datorlös.
Nu finns det mycket roligt att göra med en EeePc. Bara att läsa manualen var en fröjd.
Kolla de egna länkar som de flesta datortidningar har.
Så finns det  möjlighet att välja vad du vill köra.

mikaeljs bild


Jag satt och läste manualen medans batteriet laddades. Tyckte den var bra skriven. Var inte mycket som hjälpte mig men kul med vettiga manualer så att folk har nåt att läsa när dom skall komma igång...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Lasps bild

Det finns ju en kortläsare som borde kunna användas för att boota på om jag har läst rätt!
Tacksam för rapport från någon som har testat. SD kort på 2Gb för ca 100:- borde räcka.
Då har man alla möjligheter att välja

mikaeljs bild


Asus rekommenderar USB minnen på mer en 1gb men mindre än 2gb för att kunna byta dist/os... eller en usb dvd... om det är sånt du tänker på. SD kortet har jag inte vågat ta bort när datorn är igång då det är där allt utrymme finns... som jag uppfattat det i alla fall...

Hur som helst så har jag fått uppfattningen om att sdkort inte är nåt alternativ till att boota winxpinstall, ubuntu, debian eller vad det nu är man vill ersätta xandros med...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Lasps bild

Kolla gärna SD kortet ;-)  Det är klart att USB går lika bra eller kanske bättre att boota på men då är det en grej som sticker ut, inte särskilt praktiskt.

FoHs bild

Är det inte så att det finns ett internt minne för själva os:et, och så den som går att ta bort? Vet inte hur det är mount:at, men vore ju lite tokigt om det löstagbara är tilldelad /home eller nåt.

mikaeljs bild


Har för mig att jag läste nånstans att 900:an hade 4gb intern och 16gb totalt...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

abergmans bild

Jag vet inte hur det är o Xandrosen.

men det är inga som helst problem att ändra i fstab och ha /home på SD kortet. Det är inga problem att boota från det heller. jag har gjort och testat det. Fungerar fint. Dock så har jag specialbyggt ett gentoo för min eeepc. Det tog lite tid, men fungerar sjukt bra:D  

-----------

www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

jentins bild

Men i SD facket sitter inget SD minne? Det är en plastbit.

 

-------------------------------------

Linux e skitkul

mikaeljs bild


ehum... Förvånad~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Med lite pill så har jag nu tillgång till mcs och jag kan koda i vim fast då utan syntax highlighting och liknande. En bra början i alla fall...

 

http://xs130.xs.to/xs130/08325/csharp_eeepc988.png~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Så här ser Linuxportalen Tracker ut i en 900 om det intresserar nån Wink

http://xs130.xs.to/xs130/08325/lp_eeepc1135.png~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~