Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EeePC 900 Dag 2

Nu har jag suttit och "lekt" med min EeePC. Lite igår kväll och lite nu under förmiddagen. Idag har jag fixat så att jag kan få in fler applikationer i Xandros. Detta har jag gjort genom att lägga till följande i /etc/apt/sources.list:


deb http://xnv4.xandros.com/xs2.0/upkg-srv2 etch main contrib non-free
deb http://dccamirror.xandros.com/dccri/ dccri-3.0 main
deb http://www.geekconnection.org xandros4 main

Sen skapade jag /etc/apt/preferences eftersom den inte fanns på min dator. Sen la jag till följande i den filen:

Package: *
Pin: origin update.eeepc.asus.com
Pin-Priority: 950

Package: *
Pin: origin xnv4.xandros.com
Pin-Priority: 900

Package: *
Pin: origin dccamirror.xandros.com
Pin-Priority: 850

Package: *
Pin: origin www.geekconnection.org
Pin-Priority: 800

Detta gör att man kan använda dom nya repos på ett säkert sätt. Det skall nämligen inte skriva över orginalfilerna till EeePCs Xandrosversion. Detta kallas pinning...

Nu har jag fått en vettig installation av mono och vim. Det är dom jag testat i alla fall. MonoDevelop fanns inte med i repona så jag får antagligen kompilera detta själv. Men det har jag inte tittat på än så det tar vi senare.

Kommer kanske att byta fönsterhanterare, men just nu är jag nyfiken på om jag kan "hacka" det icewm som finns nu. Detta genom att skapa egna ikoner som jag kan lägga till bland dom som finns. Man borde ju kunna lägga till Gvim ikonen under fliken arbete, ikon för terminal och lägga till den på lämpligt ställe. Reser bort idag så det får bli ett projekt för framtiden.

Att sitta och skriva med EeePCn har varit riktigt smidigt. Jag har inte haft några problem att nämna. Det ända som har hänt hittills är att jag kommit åt enterknappen när jag skriver men det gör jag på den vanliga laptopen också.

Idag har jag också suttit och läst i Debian wikin om vilka möjligheter som finns för EeePCn. Verkar rätt intressant och kanske senare i höst så gör man ett försök att installera Debian på EeePCn istället men då jag fått till ett ordentligt repo så är jag tillräckligt nöjd med Xandros.

Nu kan jag koda (i gvim/geany), surfa på lp, prata med syrran på msn, skriva epost, se film, lyssna på musik, hantera mina fotografier (vissa brister finns det för mig som fotograf men sånt fixar man nångång), plus en del annat.

När jag beställde denna EeePC så gjorde jag det enbart för priset. Jag var inte så imponerad av hypen runt den, eller nåt sånt. Hade visserligen bara läst om den. Idag, en dag efter att den anlänt så kan jag säga att jag är riktigt nöjd. Jag gillar dess portabilitet, det är smidigt att bära med sig. Utrymmet på disken räcker långt. 13gb totalt... 500mb använt... Man behöver inte mer...

Jaja, dags att fixa lite innan jag skall åka... ha de gött Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Mycket bra guide!

Lägger du till den i LinuxPortalens Wiki så att alla kan hitta och få nytta av den?

 

Än en gång, mycket bra guide!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mikaeljs bild


Tackar... kändes inte som nån guide när jag skrev det men... jag tittar på det när jag kommer hem under nästa vecka. Då skall jag nog kunna skriva nåt mer detaljerat. Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Ett första lite stressat utkast för guiden finns nu här:
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Eeepc900_repo

En förbättring görs när jag kommer hem om ingen hinner att fixa saker innan dess Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Jag var på och kladdade lite på grundsidan, ändrade länkarna till Wiki-kod bara Smile Vill du länka till interna wiki-sidor (dvs sidor på linuxportalens wiki) så kan du skriva namnet på sidan inom dubbla hakparanteser: [[sidnamn]]. Finns mycket annan användbar syntax, finns en sida på wikin om det också förstås Tongue Keep up the good work!

mikaeljs bild


Var länge sen jag pilla med mediawiki så jag har glömt det mesta av syntaxen... skall plugga på när jag kommer hem sen Wink

Är inte roligt att sitta hemma hos nån annan i windows xp och skriva linuxguider. Stressigt om inte annat Tongue~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jeffs bild

Nu har jag varit och kladdat lite också och flyttat runt sidorna för att få lite bättre översikt och mer logisk sidstruktur. Nu finns det en väldigt spartansk huvudsida fär EeePCn på EeePC, och sedemera undersidor för de olika modellerna på EeePC/701 samt EeePC/900.

------

mikaeljs bild


Kanon Smile

Försökte också vara logisk men det blev ju inte riktigt så lyckat som när du pillade Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jentins bild

Som sagt jag är väldigt nöjd med. Men lite saker stör ju en alltid Wink, som att den inte alltid hittar icke inlagda trådlösa nätverk. Ofta när jag startar upp så finns där inga, men lägger jag in dem manuellt så går de igång och hittar dem sen. Samt så kopplar den inte alltid upp på det trådlösa vid omstart, utan detta får ske manuellt, fastän man satt värdet på autostart.

Jag har har testat synaptic mm och installerat lite prylar, dina källor har även varit inlagda, fick iofs något error på xnv4.

En annan grej är att även om man sätter sitt inloggningsnamn vid första start så verkar det som default user är just "user".  Har lite problem med att ansluta till homekataloger på smb  server pga av det. Dock  fungerar  gemensamma shares utan problem.

Skrivare mm fungerar klockrent. Både via ipp, http, och direkt.

En bekant stod i valet mellan en ipod 80GB eller EeePC. Ville bara ha den till stereon. Det blev en EeePC.

-------------------------------------

Linux e skitkul

mikaeljs bild


Den enda erfarenheten av trådlöst jag har var att jag satt och sökte av efter nät i bilen förrut idag. Provade aldrig att ansluta även om flera var öppna. Jag var dum och avaktiverade den trådlösa delen i modemet för ett tag sen och det lär väl inte bli lätt att aktivera det igen. Man måste ju ringa BBB...

Skrivare skall jag testa när jag kommer hem. Men allt i datorn startar direkt. Webkamera osv. Mina externa minnen och diskar fungerar bra. Har dock inte testat än att skriva till min externa ntfs hårddisk.

Angående repo så har det varit en del problem för folk. Om man söker runt på nätet. Jag har dock haft turen att allt fungerat felfritt hittills...

Nån nämnde nåt på LP för ett tag sen om uppdateringar av bios. Detta behövde inte jag göra. Jag hade den senaste som fanns med i listan. Dom andra som fanns i listan var äldre. Vet inte varför dom kom fram i uppdateringen...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jentins bild

Upptäckte en grej med xnv4 repon. Lägger man till den och kör en apt-get upgrade så krashar amarok nästan konstant när man kör drag n drop med mp3. Forskar vidare med det...

-------------------------------------

Linux e skitkul